Експерт: Ціни на житло значно випередили фінансові можливості покупця — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Ціни на житло значно випередили фінансові можливості покупця

Нерухомість
2318
Незначним збільшенням цін на житло і різким зниження активності на ринку ознаменувався 2007 рік, який багато хто розцінив як ознаку початку зниження цін до рівня їхньої доступності основній масі покупців.
Звичайно, якщо стагнація на ринку буде тривати, це змусить забудовників відмовитися від подальшого підвищення цін на житло і, можливо, навіть трохи знизити їх.
Ключовим фактором утворення цін на житло залишається найгостріший дефіцит житла, якого зазнає суспільство. Ціни на житло значно випередили фінансові можливості покупця і повністю вичерпали платоспроможний попит. Сьогоднішня вартість квартир економічним становищем покупця не обґрунтована, тому житло, що подорожчало, купують неохоче.
На думку аналітиків київського Агентства нерухомості "Вікторія і Ко" на ринку квартир існує яскрава диспропорція між ціною квадратного метра однокімнатних квартир і дво- трикімнатними. Різниця становить у межах 22-25%, а реальний розбіг не повинен перевищувати 10-15%. У результаті маємо порядку 70% квартир заблокованих до продажу. Звідки беруться ці 70% власників охочих продати квартиру? Це той сегмент ринку квартир, які мають бажання обміняти свою квартиру через купівлю-продаж.
Візьмемо, наприклад, звичайну трикімнатну квартиру на масиві. У недалекому минулому таку квартиру можна було без зусиль продати і купити там же дві повноцінних однокімнатних квартири, або невелику двокімнатну і кімнату і це з урахуванням всіх податків і комісійних агентству, тобто під ключ. Паритет цін на житло відповідав ринку нерухомості.
Сьогодні ж без доплати у розмірі $15-20 тисяч те ж завдання вирішити неможливо. На думку фахівців агентства нерухомості "Вікторія і Ко" проблема лежить у недостатній пропозиції однокімнатних квартир площею до 43кв. м. На сьогодні на первинному ринку зводиться тільки один будинок з однокімнатними квартирами загальною площею 42 кв. м. У період масової забудови "хрущовками" у здаваному будинку було не менше 25% однокімнатних квартир. На сьогодні цей коефіцієнт упав до 8-12% у найкращому разі.... От два фактори, що утримують стагнацію ринку житла.
Публічні заяви флагманів будівельної галузі показують, що вони поки у своїх цінових прогнозах оперують не категорією платоспроможного попиту, а факторами, що впливають на собівартість будівництва.
За матеріалами:
Простобанк Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас