Нацбанк вважає помилковим урядовий прогноз інфляції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк вважає помилковим урядовий прогноз інфляції

491
Кабмін Тимошенко прогнозує 10%-ве збільшення цін на товари та послуги за підсумками року (відповідний параметр інфляції закладений у держбюджет-2008), а глава НБУ Володимир Стельмах стверджує, що більш реалістичний показник - 14,8%.
"В 2007-му інфляція склала 16,6% (розраховували на 7,5%. - Ред.), і поки не помітні фактори її зниження", - підкреслює головний банкір країни.
"Прогнозуючи інфляцію до 10%, уряд полегшує собі виконання держбюджету. Зрозуміло, що Кабмін не втримає ціни у встановлених рамках, але зате обсяг доходів держбюджету перевищить запланований", - прокоментував ситуацію виконавчий директор центру "CASE-Україна" Дмитро Боярчук, відзначивши, що, швидше за все, інфляція складе 11-12% за підсумками року.
Нагадаємо, під кінець року Кабмін обіцяє збільшити мінімальну зарплату до 605 грн на місяць, повернути 20 млрд грн вкладникам Ощадбанку СРСР (6 млрд грн - живими грішми), etc. А в Нацбанку ключовим інфляційним фактором в 2008-му вважають дефіцит держбюджету в розмірі 18,5 млрд грн (більше 2% ВВП).
Голова Ради НБУ Петро Порошенко, зокрема, нагадує, що в 2007-му доходи населення виросли на 34%, а приріст ВВП склав усього 7,4%. Порошенко підкреслює, що зараз надто важливо збалансувати попит та пропозицію на внутрішньому ринку. "Якщо Кабмін не зуміє цього зробити, то інфляція перевищить найбільш песимістичні прогнози, тим більше, якщо врахувати, що питома вага продтоварів у структурі витрат українських споживачів становить 40-60%", - вважає директор Міжнародного інституту приватизації, управління власністю та інвестицій Олександр Рябченко.
Серед інших інфляційних факторів експерти називають збільшення цін на імпортований газ (до $179,5 за куб. м) і обсягів споживчого кредитування (за даними НБУ, в 2007-му банки видали фізособам короткострокові кредити на загальну суму 127,7 млрд грн).
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас