РФ і Болгарія підписали важливі угоди в сфері енергетики - "Південний потік" і "Бургас-Александруполіс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

РФ і Болгарія підписали важливі угоди в сфері енергетики - "Південний потік" і "Бургас-Александруполіс

Енергетика
131
Низку важливих двосторонніх документів в енергетичній сфері підписано під час офіційного візиту президента РФ Володимира Путіна в Республіку Болгарія.
Зокрема, підписана міжурядова угода про створення нового маршруту доставки російського природного газу в Європу "Південний потік" та угода акціонерів відносно трубопровідного проекту "Бургас-Александруполіс".
Про згоду Болгарії підписати документ щодо "Південного потоку" стало відомо тільки вранці у п'ятницю. До цього джерела в Москві і Софії говорили про намір продовжити переговори по цій угоді.
Угоду про "Південний потік" підписали з російської сторони міністр промисловості та енергетики РФ Віктор Христенко, а з болгарської - міністр економіки та енергетики Петро Дімітров.
Угоду по проекту "Бургас-Александруполіс" підписали з російської сторони генеральний директор ТОВ "Трубопровідний консорціум "Бургас-Александруполіс" Дмитро Євстратов, із грецької сторони - міністр розвитку Грецької Республіки Христос Фоліас, член ради директорів грецької компанії "Хелпе-Тракія" Дімітріс Копелузос, і член ради директорів цієї компанії Петрос Каланціс. З болгарської сторони угоду підписали виконавчий директор компанії "Техноекспортбуд" Еміль Коцев, і виконавчий директор "Булгаргаз-Холдинг" Любомир Денчев.
Газопровід "Південний потік" довжиною близько 900 км потужністю до 30 млрд кубометрів газу на рік повинен пройти від Росії (район Джубгі в Краснодарському краї) до болгарської Варни по дну Чорного моря. Потім його планується продовжити у двох напрямках: до півдня Італії, а також у центр Європи.
Партнером "Газпрому" з будівництва морської частини "Південного потоку" є італійська Eni. Потім до них можуть приєднатися й інші партнери - їхній вибір залежить від країн, де пройде сухопутне продовження газової магістралі.
Будівництво газопроводу може початися в 2008 або 2009 році, а поставки газу по ньому - в 2013 році. Загальна вартість проекту оцінюється більш ніж в $10 млрд.
Трансбалканський нафтопровід "Бургас-Алесандруполіс" - система довжиною 285 км і початковою продуктивністю до 35 млн тонн на рік (з можливістю збільшення пропускної здатності до 50 млн тонн) розрахована на транспортування нафти в обхід протоки Босфор. Вона пройде від болгарського чорноморського порту Бургас до грецького міста Александруполіс у Середземне море.
Міжурядову угоду про будівництво нафтопроводу було підписано в Афінах 15 березня 2007 року. Росія, Болгарія і Греція домовилися сформувати міжнародну проектну компанію - консорціум, де 51% буде належати російській стороні, що буде представлена "Транснафтою", "Роснафтою" і "Газпром нафтою", що створили для цих цілей ТОВ "Трубопровідний консорціум "Бургас-Александруполіс". Грецька частка в проектній компанії в розмірі 24,5% буде розподілена між компаніями Hellenic Petroleum і Thraki (23,5%) та урядом (1%).
Часткою у розмірі 24,5% у проекті буде володіти болгарська проектна компанія "Бургас-Александруполіс БГ". Відповідно до домовленостей, уряди Болгарії і Греції візьмуть на себе зобов'язання з надання сприятливого податкового режиму для МПК, а російська сторона, у свою чергу, гарантує завантаження труби.
Обговорюється можливість, що Греція і Болгарія віддадуть свої 49% нафтовим компаніям, які нададуть гарантії на прокачування нафти по цьому нафтопроводі. До проекту, зокрема, проявляють інтерес ТНК-BP, американська Chevron і казахстанська національна нафтогазова компанія "Казмунайгаз".
18 грудня минулого року учасники проекту будівництва нафтопроводу Бургас-Александруполіс підписали угоду про створення міжнародної проектної компанії (МПК) і реєстрацію її в Нідерландах.
Передбачається, що одним із джерел наповнення нафтопроводу Бургас-Александруполіс стане нафта, що транспортується по системі Каспійського трубопровідного консорціуму (КТК).
"Із глибоким задоволенням привітаю підписання угоди акціонерів відносно трубопровідного проекту "Бургас-Александруполіс". Таким чином, ми досягаємо успішного закінчення довгого шляху, яким одночасно відзначається нова епоха в енергетичному співробітництві між нашими країнами", - говориться у вітанні прем'єр-міністра Греції Костаса Караманліса, оголошеному на церемонії підписання Росією і Болгарією угоди в сфері енергетики.
"Нафтопровід "Бургас-Александруполіс", крім очевидної своєї важливості в енергетичному співробітництві, є провідником стабільності та безпеки", - говориться у вітанні.
За його словами, нафтопровід "Бургас-Александруполіс" "являє собою позитивний приклад, на основі якого ми можемо продовжувати надбудовувати подальше співробітництво в галузі енергетики між нашими країнами, що принесе користь економікам і народам наших країн".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас