На американських біржах новий обвал — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На американських біржах новий обвал

Фондовий ринок
1452
Американські фондові індекси за підсумками торгів у четвер знову впали через похмурі перспективи розвитку ситуації в американській економіці. За підсумками торгів у четвер індекс "блакитних фішок" Dow Jones Industrial Average впав на 306,95 пункту, або на 2,5%, до 12159,21 пункту. "Високотехнологічний" Nasdaq Composite впав на 47,69 пункту, або на 2%, і закрився на позначці 2346,90 пункту. Індекс широкого ринку S&P 500 закрився зі зниженням на 39,95 пункту, або на 2,9%, на позначці 1333,25 пункту.
Причиною обвалу в четвер став виступ глави Федеральної резервної системи США Бена Бернанкі перед Конгресом і вкрай несприятливі економічні дані.
Бен Бернанкі відзначив у своїй промові, що прогноз розвитку ситуації в американській економіці погіршився. Проте, він не очікує настання рецесії цього року. Бернанкі також висловився за прийняття тимчасового плану для забезпечення зростання економіки США з використанням бюджетних і податкових важелів. Він відзначив, що в комбінації з діями, спрямованими на пом'якшення грошово-кредитної політики США, такі заходи допоможуть швидко виправити ситуацію в економіці США.
Ознаками різкого зниження темпів зростання американської економіки стали і звіти про падіння обсягів будівництва нового житла і зниження виробничої активності у Філадельфії. Міністерство торгівлі США повідомило, що кількість односімейних житлових будинків і квартир, будівництво яких почалося в грудні, впала на 14% у порівнянні з листопадом, і в сезонно скоректованому річному вираженні склала 1,01 млн. одиниць. Це найнижчий показник за минулі 16 років. Жовтневі і листопадові показники були переглянуті убік зниження.
А Федеральний резервний банк у Філадельфії в четвер повідомив, що індекс виробничої активності, що розраховується ним, у Філадельфії і її регіоні в січні впав до мінус 20,9 проти мінус 1,6 у грудні. Це найнижчий показник з жовтня 2001 р. Економісти очікували, що показник виробничої активності виросте до мінус 1.
На такому тлі впали акції багатьох великих американських корпорацій. Котирування акцій Exxon Mobil, найбільшої нафтової компанії в Сполучених Штатах, знизилися на 2,62 дол., або на 3%, до 83,91 дол. Папери General Electric, третьої найбільшої компанії у світі за ринковою вартістю, втратили 1,35 дол., або 3,9%, і закрилися на позначці 33,21 дол. Акції Bank of America , найбільшого банку в США за ринковою вартістю, подешевіли на 1,78 дол., або на 4,6%, до 36,91 дол.
Котирування акцій Merrill Lynch впали на 5,64 дол, або на 10%, до 49,49 дол. через негативний квартальний звіт. Інвестиційний банк був змушений списати в IV кварталі збитки на структурованих боргах, забезпечених нерухомістю в США, на суму 11,5 млрд дол. Чистий квартальний збиток фінансової компанії склав 9,83 млрд дол., або 12,01 дол. на акцію. Аналітики в середньому очікували втрати в розмірі 4,82 дол. на акцію. Результати Merrill Lynch виявилися одними з найгірших серед компаній фінансового сектора США.
У цілому, на Нью-Йоркській фондовій біржі, NYSE, число акцій, що впали, перевищило число акцій, що виросли, у співвідношенні 5 до 1. Співвідношення акцій, що впали чи виросли, на електронному майданчику Nasdaq дорівнює 3 до 1. Обороти на NYSE були високими - 2,1 млрд. акцій. На електронному майданчику Nasdaq обороти склали 2,8 млрд акцій.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас