В ЄС почала роботу антибюрократична експертна рада — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В ЄС почала роботу антибюрократична експертна рада

84
17 січня в Брюсселі приступила до роботи створена восени 2007 року експертна група зі скорочення бюрократії в Євросоюзі. Міжурядову групу очолює екс-прем'єр-міністр Баварії Едмунд Штойбер.
У столиці Бельгії в четвер, 17 січня, приступив до роботи новий міжурядовий консультативний орган, метою створення якого є скорочення бюрократичних процедур у Європейському Союзі.
Про те, що Єврокомісія налаштована всерйоз зайнятися боротьбою з бюрократією усередині самої себе, стало ясно ще в 2006 році, після виступу її голови Жозе Мануеля Баррозу під час однієї з неформальних зустрічей лідерів країн ЄС.
Нагадаємо, що цій події передувала гостра критика виконавчої влади ЄС через проведення своєї політики надмірного регулювання та втручання у внутрішні справи країн-учасниць.
До того ж провал голосування по конституції, гостра полеміка на переговорах щодо розподілу загальносоюзного бюджету за оцінками спостерігачів "ввергли Брюссель у стан глибокої тривоги". Європейська преса писала про те, що Баррозу, "не придумавши нічого кращого", вирішив боротися з "бюрократичним монстром", у якого, за його словами, перетворився ЄС.
Свою рішучість Єврокомісія довела на практиці вже через кілька місяців, відкликавши 70 з 200 представлених нею проектів законодавчих актів.
Однак справжній "мозковий штурм" почався тільки восени 2007 року, коли прем'єр-міністр Баварії Едмунд Штойбер (Edmund Stoiber) після своєї відставки наприкінці вересня очолив спеціальний міжурядовий консультативний орган зі скорочення бюрократії в Європі.
Перед двома десятками найбільш шановних політиків Європи, яким, до речі, не передбачалася ніяка додаткова оплата, керівництво ЄС поставили непросте завдання. По-перше, експертна група під керівництвом Штойбера повинна знайти механізм, який би скоротив бюрократичні витрати в ЄС на 25 відсотків до 2012 року. У грошовому вираженні це дозволить заощадити коштів на суму один мільярд 300 мільйонів євро.
Вибір кандидатури Едмунда Штойбера обґрунтовувався його глибоким досвідом у даній сфері. Як відомо, економіка Баварії ставиться в приклад у багатьох хрестоматійних підручниках з державного управління.
Спостерігачі в ЄС одностайно назвали рішення Єврокомісії "кроком у напрямку більш тісного співробітництва зі зрослим до майже 500 мільйонів населенням 27 європейських країн".
На засіданні ради, що журналісти назвали "священним орденом боротьби бюрократів з бюрократією", голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу, вітаючи призначення Едмунда Штойбера в такий важливий європейський орган, сказав: "Давайте зробимо щось, що зможуть побачити та оцінити прості люди. Ми не хочемо пересічної Європи, що обороняється, яка засовувала б голову в пісок, ховаючись від реалій XXI сторіччя".
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас