В Україні випустили новий двогривневик — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні випустили новий двогривневик

Валюта
827
З 18 січня Національний банк України ввів в обіг нову монету, присвячену фізикові-теоретикові, лауреатові Нобелівської премії Льву Ландау.
Двогривневик продовжує серію пам'ятних та ювілейних монет "Видатні особистості України".
Монета номіналом 2 грн., вагою 12,8г і діаметром 31мм. Тираж - 35 тис. штук.
На аверсі монети нагорі півколом розміщений напис НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, між яким - малий Державний Герб України, стилізована композиція - функція з розподілу електронів та іонів у неізометричній плазмі на тлі сонця, унизу напис: 2 ГРИВНІ/ 2008 і логотип Монетного двору Національного банку.
На реверсі монети зображений портрет Льва Ландау і вертикально розміщені написи: ЛЕВ ЛАНДАУ (ліворуч), 1908 - 1968 (праворуч).
Автори ескізу - Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук. Автор моделі - Володимир Дем’яненко.
Фізик-теоретик, лауреат Нобелівської премії (1962) Лев Давидович Ландау (1908 - 1968) зробив значний внесок майже в усі розділи теоретичної фізики. Автор класичної праці про діамагнетизм вільних електронів, теорії надтекучості рідкого гелію і багатьох інших.
У Харкові Лев Ландау керував теоретичним відділом Українського фізико-технічного інституту, одночасно був завідувачем кафедр теоретичної фізики в Харківському інженерно-механічному інституті та Харківському університеті, створивши передову школу радянської теоретичної фізики.
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас