Іпотечна криза перетворює багатих американців на бомжів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іпотечна криза перетворює багатих американців на бомжів

1665
Забезпеченим жителям благополучних американських передмість прийдеться покинути насиджені місця через проблеми, викликані економічною кризою у США.
"Є люди, що купили тут нерухомість і з останніх сил підтримуючу видимість благополуччя, але незабаром вони будуть змушені покинути ці місця", - говорить ріелтор Шарон Содікофф, що працює в агентстві нерухомості Prudential Homelife Realty неподалік від Чикаго.
З огляду на мальовничість розташування і розмір будинків, середня ціна володіння в подібному передмісті, за даними Headrick-Wagner Consulting Group, становила в 2007 році приблизно $1,15 млн. На перший погляд, благополучний Хінсдейл (багате передмістя Чикаго) не має нічого спільного з падінням на ринку житла, що гальмує зростання американської економіки і, можливо, веде до рецесії.
Але навіть тут, вдалині від епіцентру падіння на ринку житла, високооплачувані професіонали з великими кредитними можливостями можуть бути зачеплені проблемами, тому що їхні іпотеки з регульованими кредитними ставками (ARMs) залежать від їхніх коштів. При нормальній ситуації на ринку житла, ці люди просто б продали свою нерухомість, але в даний момент вони в пастці.
"Наступна порція проблем прийде від першокласних позичальників, що купили занадто велику нерухомість або взяли занадто великі кредити", - говорить Майкл Ван Залінген, фахівець із питань домоволодіння чиказької житлової служби Neighborhood Housing Services. Першокласними позичальниками прийнято називати тих, хто має позитивну кредитну історію.
Агенти в справах продажу нерухомості стурбовані тим, що забезпечені позичальники змушені продавати або просто залишають свої будинки і наслідками такого роду дій. Особливо це стосується тих, хто використав нерухомість як джерело готівкових коштів, одержуваних через майнову позику. Для тих, хто протягом п'яти або десяти років не за призначенням використовував кредит під заставу домашнього майна, настав час розплати, вважає агент з торгівлі нерухомістю із Чикаго Марки Лемонс.
Том Келлі представник Chase Home Lending, що входить в JPMorgan Chase & Co, говорить, що компанія збільшила свої резерви для можливих втрат по кредитах під заставу домашнього майна, як для першокласних позичальників, так і для менш якісних позичальників , до $635млн. в ІІ і ІІІ кварталі 2007 року. Це стосується людей, що позичили гроші під великі відсотки під заставу своєї нерухомості. Зараз вартість їхніх будинків різко впала, і вони не можуть рефінансуватися, говорить Келлі.
Стати власником під час буму легко, коли іпотека легкодоступна без обов'язкового внесення першого внеску. Потім почалася іпотечна криза, відбулося обмеження кредитування, уповільнення ринку, падіння цін і кількість непроданих готових житлових будинків збільшилася.
Лоуренс Юн, головний економіст галузевої групи National Association of REALTORS, говорить, що першокласні позичальники, перелякані високими процентними ставками, звертаються із проханнями про особливо великі заставні в розмірі від $417 тис. і вище.
Потенційні покупці говорять, що в жодному випадки не куплять будинки за пропонованою ціною, говорить Юн. Ті, хто недавно купили будинки в кредит, виявилися в становищі, коли вони втратять свою власність, якщо запізняться з виплатами відсотків по кредитах.
"Я знала людей, що купили будинки менше року тому та опинилися без коштів, вони залишали свої будинки без усяких роздумів про наслідки", - говорить Дженні Берч, агент із нерухомості, представник Koenig & Strey GMAC, що працює в багатих кварталах Чикаго.
Власники житла з тих, хто не хоче залишати свої будинки, - це ті, хто одержав величезний кредит під заставу домашнього майна до того, як ціни почали падати, і зараз володіє меншим, ніж раніше. У такій ситуації важко продати, так щоб хоча б повернути вкладені гроші", - говорить Дейв Ханна, компаньйон в Prudential Preferred CRE, що володіє Prudential Homelife Realty у Хіндсейл.
На відміну від непершокласних позичальників, власники дорогих будинків частіше намагаються дійти згоди із кредитором, але тільки б не втратити права викупу застави. Доступним альтернативним рішенням для них є вибір продажу на термін без покриття. За згодою про продаж без покриття на термін, позичальник продає нижче від заставної вартості, і кредитор анулює різницю.
"Ви не знайдете тут багато закладених будинків, чиї власники позбавлені права викупу, тому що тут це вважається соромно", - говорить Шарон Содікофф, що представляє Prudential Homelife Realty. Але домовласники дзвонять своїм ріелторам і доручають їм тихо позбуватися своїх будинків.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас