Секрети складання сімейного бюджету — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Секрети складання сімейного бюджету

1088
Багато з людей скаржаться на хронічну невдачу - у них постійно відбувається щось неприємне (то телевізор ламається, то міліція зупиняє і штрафує "невідомо за що", то грошей на виплату кредиту не вистачає). І все це проклята невдача! Але якщо задуматися, насправді, від цього "невезіння" можна легко позбутися - просто потрібно раціонально розпоряджатися своїми фінансами і не витрачати гроші марно, коли вони є. А наступні поради доведуть вам, що ніякої фінансової невдачливості не існує.
1. Створіть для себе фонд надзвичайних коштів, гроші з якого можна буде використати, якщо трапиться якась непередбачена ситуація. Поповнювати його можна щотижня або щомісяця, це залежить від вас самих. І сума фонду не повинна бути великою - не обмежуйте себе у всьому на світі - просто відкладайте потроху. Зате коли такі гроші раптово знадобляться - машину полагодити чи до дантиста терміново сходити - не потрібно буде позичати в друзів або розплачуватися кредиткою.
2. Якщо вже ви вирішили інвестувати свої гроші в щось, нехай це будуть різні види інвестицій або різні підприємства. Це можуть бути інвестиції у фондовий ринок, у цінні папери, що обертаються на міжнародному ринку, або в облігації. Головне, щоб ваші кошти не були вкладені в одне підприємство, інакше є ризик втратити все відразу.
3. Якщо у вас є така можливість, знайдіть підробіток - нехай у вас буде не одне джерело доходів. Це підстрахує вас, якщо ви раптом втратите роботу. Звичайно, думати про погане не варто, щоб не накликати на себе негатив, можна вважати підробіток способом заробити додаткові кошти, скажемо, на відпочинок, хобі або розваги.
4. Ця порада для тих, хто працює з комп'ютером, і особливо для тих, хто зберігає в ньому свої фінансові дані. Всю інформацію потрібно зберігати на якомусь носії, типу флеш-драйва або диска, і, регулярно оновлюючи її, зберігати в надійному місці. Так при поломці комп'ютера всі необхідні дані не пропадуть.
5. Варто також подбати про страховку - нехай це буде страхування авто, страхування життя членів вашої сім'ї або нерухомості від нещасних випадків. Повірте, воно того варте. (Правда, у нашій країні буває важко довести наявність страхового випадку, ну так добре, рано чи пізно і ми підтягнемося до західної планки якості даних послуг).
6. Якщо ви керуєте машиною, контролюйте себе - не перевищуйте швидкість і не порушуйте правил. Інакше це може вилитися вам у штрафи. До того ж, перевищуючи швидкість, ви витрачаєте більше бензину (багато автомобілів розроблені так, що оптимальна витрата бензину припадає саме на швидкість руху, передбачену законом).
7. Для того щоб запобігти втратам у результаті нещасних випадків дому, таких як пожежа або пограбування, наприклад, варто вести список усіх більш-менш цінних предметів, якими ви володієте (бажано із серійними номерами і номерами моделей). У випадку непередбаченої ситуації страхова компанія відшкодує вам збиток - адже є папір, що у квартирі було два, ні - три магнітофони, три імпортних вельветових піджаки...
8. Роблячи покупки, особливо великі, не варто керуватися тільки ціною, причому тією, що нижча. Якщо ви купуєте техніку - пральну машину, приміром, задумайтеся - можливо, та, що коштує дорожче, послужить вам довше, не вимагатиме ремонту незабаром і взагалі буде більш якісною, та і результат прання виявиться пристойнішим.
9. Не потрібно вірити рекламам або обіцянкам знайомих про те, що якщо ви зробите внесок у новий банк або сумнівне підприємство (про яке ніколи не чули), то відсотків одержите на порядок більше, ніж у звичайному, відомому вам (і напевно надійному) банку. Інвестування в ненадійні підприємства або структури може привести до втрати вами всього, чим ви володієте (не забуваємо про "МММ"). Нехай обрані вами банки будуть із гарною репутацією - тоді ваші капітали нікуди не дінуться.
10. Щоб не прострочити платежі - будь то оплата комунальних послуг чи виплата відсотків по кредиту - вносьте плату завчасно, так ви не тільки не забудете зробити це вчасно, але і створите собі репутацію надійної і відповідальної людини.
11. Дуже важливо не перевищувати баланс по кредитній картці. По-перше, якщо потрібно купити щось, намагайтеся розплачуватися готівкою. Нехай кредитка залишиться на крайній випадок. А по-друге, уже якщо ви розплатилися з її допомогою, обов'язково погасіть цей кредит якомога швидше, інакше ризикуєте втратити набагато більше, ніж позичили в банку.
Сподіваюся, ви зробили для себе висновок про те, що всі наші проблеми із грішми з'являються не через "великий всесвітній закон підлості" або невдачі, а саме з тієї причини, що ми не надто правильно розпоряджаємося своїми капіталами. Все що потрібно, бути уважними до своїх фінансів і діяти раціонально, а не зопалу. Ну, і додержуватися цих порад, звичайно ж. І тоді фінансові неприємності відступлять, начебто, самі собою (а насправді з вашою допомогою)!
Головне пам'ятати, що чудес не буває і все залежить, насамперед, від вас самих. Відповідь на питання "А чому все так погано?", - потрібно шукати в першу чергу в собі, а не в оточуючих!
Роман Юр'єв
За матеріалами:
Простобанк Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас