Держслужбовців повернуть в сім'ю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держслужбовців повернуть в сім'ю

Казна та Політика
360
Як стало відомо Комерсант-Україна, Державна податкова адміністрація (ДПАУ) домагається права контролю за декларуванням доходів і витрат не тільки чиновників і членів їхніх сімей, але і їхніх близьких родичів.
У такий спосіб податківці спробують позбавити чиновників можливостей зловживати службовим становищем. Експерти вказують, що дуже обмежене коло родичів, що попадають під декларування, залишає держслужбовцям можливість обходити закон і приховувати свої реальні доходи.
У розпорядженні Комерсанта виявився проект закону "Про державний фінансовий контроль над декларуванням доходів та їхньою витратою особами, уповноваженими на виконання функцій держави, членами їхніх сімей і близьких родичів", що ДПАУ підготувала для виконання розпорядження Кабміну про боротьбу з корупцією №657-р від 15 серпня 2007 року.
Зараз законодавство передбачає обов'язкову подачу декларації посадовими особами рангу не вище першого заступника міністра або глави держкомітету, у якій повинні вказуватися нерухомість і цінні папери, що належать членам сім'ї чиновника.
ДПАУ має намір розширити цей перелік, включивши в нього посади від президента, прем'єр-міністра і голови Верховної ради (до цього оприлюднення декларацій було для них добровільним) до співробітників держпідприємств.
За новими правилами в декларації, зокрема, повинна бути зазначена докладна інформація про доходи, рухоме і нерухоме майно, цінні папери, корпоративні права і фінансові зобов'язання чиновника. Такі ж дані в ДПАУ щорічно повинні надавати члени сім'ї і близькі родичі держслужбовця, у тому числі при його призначенні або звільненні. Коло близьких родичів включає дружину(чоловіка) чиновника, їхніх батьків, дітей чоловіка чи дружини (у тому числі всиновлених).
Начальник Головного управління держслужби Тимофій Мотренко в листі до ДПАУ №15438/5/17-0116 розкритикував настільки вузьке коло близьких родичів. Зокрема, у листі вказується, що ст. 13 закону "Про держслужбу" не передбачає подачу держслужбовцями інформації про близьких родичів. "Крім того, реалізація запропонованих у проекті норм у частині подачі держслужбовцями інформації про близьких родичів з метою здійснення контролю за декларуванням ними доходів та їхньою витратою на практиці неможлива", - говориться в листі.
У ДПАУ пояснили складання короткого списку тим, що інші члени сім'ї можуть не захотіти виконувати норми, а чиновники не зможуть змусити їх подати інформацію з місця проживання. "Сестри і брати можуть проживати на іншій території або не мати сімейних контактів, а якщо вони і підтримують відносини, то можуть не захотіти добровільно виконувати зобов'язання, покладені на іншу людину. Або родич першого ступеня спорідненості, що веде окрему господарську діяльність, не захоче висвітлювати її аспекти", - пояснило джерело.
Після одержання декларацій про доходи і перевірки правильності сплати з них податків ДПАУ має намір непрямими методами співвідносити витрати чиновників та їхніх родичів з доходами, а також залучати "різні джерела" - держоргани, банки, підприємства. У випадку надання неповних або неправдивих даних декларант може одержати штраф у розмірі 50 неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян (850 грн). У листі №14/А-27551 заступник начальника головного управління боротьби з корупцією та організованою злочинністю СБУ В'ячеслав Бухарєв (призначений першим заступником голови-начальником податкової міліції ДПАУ) запропонував збільшити адміністративну відповідальність до 50-100 мінімальних зарплат (25,75-51,5 тис. грн), при повторному порушенні - до 100-300 (51,5-154,5 тис. грн).
Експерти схвалюють пропозицію ДПАУ, однак вважають, що її ефективність буде менша від очікуваної, тому що в документі початково закладена очевидна можливість ухилення від виконання його норм.
За словами старшого економіста центру "CASE-Україна" Володимира Дубровського, те, що податківці не включили в поняття членів сім'ї родичів першого рівня - братів/сестер або, наприклад, бабусь/дідів, - дозволить чиновникам реєструвати доходи або майно на них. Нерідкісні, за його словами, в Україні і приклади спільного бізнесу різних членів сім'ї, що робить виконання норм нового закону неефективним.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас