Депозити будуть дорожчати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депозити будуть дорожчати

Кредит&Депозит
14266
Новий, 2008 рік українським рантьє обіцяє піднести безліч сюрпризів - від гіперінфляції до зміни курсу гривні. Тому сьогодні однозначної і точної відповіді на питання, а якими ж будуть депозитні ставки, дати не зможе ніхто. Однак банкіри сходяться на думку, що знижуватися їм нема куди.
Упевненості в динаміці процентних ставок зараз нема, на жаль, у всіх суб'єктів господарської діяльності України. Навіть уряд і парламент, затвердивши бюджет на 2008 рік з певними макроекономічними параметрами, зробили застереження на те, що вони будуть переглянуті протягом найближчих місяців.
І навіть новий перегляд параметрів точної відповіді на питання, який буде рівень інфляції в Україні, не дасть. А цей показник - один з базових для визначення динаміки процентних ставок у країні.
Депозитні ставки в гривні не знизяться
"Упевнений, що найближчим часом про зниження рівня процентних ставок по депозитах у гривні мови йти не може. Ставки по депозитах в іноземній валюті, на мою думку, будуть рости", - говорить заступник голови правління банку "Хрещатик" Олег Ходачук. За словами банкіра, швидкість їхнього зростання буде залежати від декількох факторів.
По-перше, від можливості українських банків фондуватися на зовнішньому ринку. На думку Олега Ходачука, у першому півріччі 2008 року це буде практично неможливо внаслідок кризи на зовнішньому ринку, пов'язаною із кризою кредитування в США. На даний момент довіра інвесторів до високоризикованих спекулятивних вкладень, до яких, на жаль, зараховуються всі об'єкти інвестицій з України, істотно впала. Саме тому ми зараз спостерігаємо істотний збільшення вартості золота як способу вкладення вільних коштів інвесторів і втечі з активів, деномінованих у доларах США.
По-друге, від довіри українців до національної грошової одиниці і вибору на користь валюти збереження своїх заощаджень. 16,6% інфляції, 23,3% збільшення оптових цін виробників, показаних в 2007 році - показники явно не на користь гривні. Українці прекрасно пам'ятають 90-і роки і розуміють, що в такій ситуації "сидіти на гривні" збитково.
Ліквідність банківської системи короткострокова
У принципі хотілося б відзначити ще одну важливу річ. Безумовно, показники інфляції - одні з базових у визначенні вартості грошей в економіці розвинених країн, але в нас на даному етапі розвитку країни ситуація трохи інша. Висока інфляція, невизначеність у динаміці процентних ставок в економіці та відсутність лінійки інструментів з вкладення вільних коштів суб'єктів господарювання і фізосіб приводить до високого рівня ліквідності банківської системи. Зараз залишки на рахунках комбанків коливаються навколо позначки 20 млрд. грн. Левова частка - близько 50% цих залишків - зв'язані необхідністю дотримання норм резервування, решта грошей - запас ліквідності банків, що дозволяє проводити активні операції.
Правда, за нашими оцінками, ліквідність ця - короткострокова. Саме внаслідок такої ситуації при двозначному показнику інфляції в економіці країни ми маємо вартість міжбанківських гривневих нічних на рівні 1-2% річних, у той час як в іноземній валюті "нічні" котируються на рівні 4,3-6% річних. Саме тому небезпечною буде ситуація, коли хтось зважиться в великих обсягах проводити довгострокові активні операції за рахунок короткострокової ліквідності. Національний банк абсолютно правильно оцінив ситуацію, прийнявши 17 грудня 2007 року постанову №458, що фактично обмежує довгострокові вкладення у випадку, якщо вони не підкріплені відповідною за терміном ресурсною базою.
Інвестфонди конкуренцію депозитам не створять
"З огляду на тризначні показники зростання прибутковості фондових інструментів в 2007 році і збільшення популярності їх серед населення, я думаю, і в інвестфонди, і у фондовий ринок у цілому і в 2008 році населення буде продовжувати вкладати кошти. Однак говорити про якусь істотну конкуренцію, думаю, не варто. Варто розуміти, що ці два сегменти ринку зовсім різні за ризиком вкладень", - вважає Олег Ходачук.
Банківські депозити - внески з гарантованою прибутковістю, звільнені від оподатковування, гарантовані поверненням Фондом гарантування внесків і під пильним наглядом НБУ. Інвестиційний сертифікат - ризиковий інструмент вкладення коштів, підданий коливанням, оподатковуваний, з відсутністю прогнозу щодо отриманого доходу. На кожний з них є свій покупець.
Рівень поінформованості і культури інвестування коштів нашого населення поки ще невисокий, насамперед, внаслідок низького рівня добробуту наших людей. Більше того, якщо в інвестфондах зосереджено порядку 1 млрд. грн. коштів приватних інвесторів, то на депозитах у банківській системі - в 200 разів більше - 280 млрд. грн. Тому, безумовно, популярність інструментів інвестфондів буде підвищуватися, але про істотну конкуренцію поки вести мову не варто. Хоча банкам необхідно придивлятися до таких інструментів і структурувати свою діяльність, щоб мати доступ і до цих коштів населення.
У якій валюті відкривати депозити
Говорячи про те, у якій валюті зберігати свої заощадження, банкіри в думках розходяться. Директор департаменту депозитних операцій Правекс-Банку Світлана Крамарова рекомендує своїм вкладникам зберігати приналежні їм тимчасово вільні кошти в рівних частинах у гривнях, доларах США і євро. Мовляв, у такому випадку клієнт має можливість максимально мінімізувати ризики коливання валютних курсів зазначених валют.
У свою чергу Олег Ходачук не рекомендує рантьє відкривати депозити в доларах США. "Якщо ви консервативний інвестор, налаштований на роботу винятково з депозитами, я рекомендував би: зберігати 50% своїх заощаджень на депозиті в гривні, 10% - у євро, 40% - на депозиті в золоті - благо, українська банківська система вже дозволяє це робити, і ставки, з урахуванням прогнозу динаміки курсу золота в 2008 році, дозволять одержати непоганий інвестиційний дохід", - пропонує банкір.
Процентні ставки по банківських депозитах
За матеріалами:
Простобанк Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас