Страхування депозитів врятує від банківської кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Страхування депозитів врятує від банківської кризи

1905
Всі банки, що працюють на території Німеччини, зобов'язані безкоштовно страхувати депозити своїх приватних клієнтів на суму, запропоновану законом. Більшість фінансових інститутів гарантує повну компенсацію внесків.
У Німеччині існує подвійна система страхування депозитів - обов'язкова та добровільна. Відповідно до закону "Про захист внесків і відшкодування збитків інвесторам", всі німецькі приватні банки, а також філії іноземних банків зобов'язані робити членські внески до Фонду обов'язкового захисту внесків (Gesetzliche Einlagensicherung). Фондом захищені тільки заощадження в євро та іншій валюті країн-членів Європейського Союзу.
Подвійне страхування депозитів
У випадку настання банкрутства приватного банку на кошти фонду можуть претендувати всі приватні вкладники і малі підприємства. Компенсації підлягають заощадження на поточних рахунках, безтермінові і термінові вклади, депозитні сертифікати, а також вимоги клієнтів щодо цінних паперів. Максимальна сума компенсації - 18 тисяч євро (20 тисяч євро мінус 10 відсотків).
Більш солідний захист пропонує Фонд добровільного захисту клієнтів приватних банків. Фонд автоматично страхує депозити як приватних осіб і дрібних підприємств, так і великих корпоративних клієнтів і громадських організацій, що користуються послугами банку. Розмір страхової суми на одного клієнта може досягати 30 відсотків власного капіталу обслуговуючого банку. Це означає, що навіть клієнт невеликого банку із власним капіталом 5 мільйонів євро може без побоювань розміщувати до 1,5 мільйона євро.
Добровільним страхуванням депозитів своїх клієнтів займаються практично всі приватні банки. За словами прес-секретаря Федеральної асоціації німецьких банків (BDB) Тані Беллер в умовах жорсткої конкуренції банки не можуть собі дозволити відмовитися від надання цієї додаткової послуги. Максимальну суму компенсації внеску у своєму банку клієнт може довідатися, скориставшись онлайн-калькулятором на вебсайті BDB.
Руйнування конкурента - удар по всьому сектору
Громадсько-правові банки (наприклад, ощадкаси) і кооперативні банки не попадають під дію закону про захист внесків, прийнятого в 1998 році. У цих банках вже багато років діє власна внутрішня система страхування депозитів, що діє за принципом добровільного фонду приватних банків. Банки цих категорій гарантують клієнтам 100-відсоткову компенсацію заощаджень.
Кошти фондів можуть бути спрямовані і на превентивні заходи, ціль яких - не допустити руйнування банку.
Кошти на запобігання банкрутства окремого банку готові виділяти і сторонні фонди та фінансові організації. Цю готовність наочно продемонстрував інцидент із банком IKB Industriebank AG. Банк потрапив у важке фінансове становище в результаті іпотечної кризи в США. Крім громадсько-правового Kf, що є його мажоритарним акціонером, на порятунок IKB скинулися три найбільші банківські асоціації: згадана вище BDB, Асоціація німецьких ощадбанків (DSGV) і Федеральна асоціація кооперативних банків (BVR).
За словами президента BVR Крістофа Плайстера, асоціація вирішила виділити кошти на підтримку "чужого" банку, оскільки банкрутство IKB могло б підірвати довіру клієнтів до всього банківського сектора Німеччини. Такими ж мотивами керувалася та асоціація BDB, що представляє інтереси приватних комерційних банків.
За матеріалами:
Простобанк Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас