Ощадна лихоманка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ощадна лихоманка

1335
Початок повернення внесків Ощадбанку СРСР привів до жертв. Але додав політичних балів Юлії Тимошенко...
Відразу після новорічних вихідних перші шпальти українських газет заповнили новини на одну тему: Тимошенко все-таки приступила до виконання своїх передвиборних обіцянок. А виходить, у власників ощадних книжок, оформлених до 1992 р., тобто до моменту зникнення Ощадбанку СРСР як юридичної особи, з'явився шанс нарешті одержати свої гроші.
І хоча на першому етапі колишнім клієнтам радянського банку виплачують лише по 1000 грн, початок реєстрації вкладників, а пізніше і самих виплат ознаменувався чергами, тиснявою і навіть мордобоєм. У Запоріжжі прямо в черзі помер літній чоловік, а касирові столичного відділення "Ощадбанку" розлютовані клієнти розбили голову.
Встигнути до відставки
Причиною такої ситуації стало бажання пенсіонерів одержати свої кревні якнайшвидше. "Істерика перших днів реєстрації пов'язана з тим, що багато людей не зрозуміли оголошень по радіо і телебаченню, - пояснює Світлана, касир одного з відділень "Ощадбанку". - Адже в повідомленнях говорилося, що виплати будуть проводитися через три дні після початку реєстрації, але люди похилого віку вирішили, що по закінченні цього терміну документи вже не будуть прийматися, і ринулися в банки".
Масовий психоз підігрівали і чутки про швидку відставку уряду Юлії Тимошенко, що змушувало людей активніше штурмувати каси: "Раптом не встигнемо?!" Ще одну версію можливого розвитку подій почув у черзі в касу кореспондент Фокуса. З бесіди двох пенсіонерів стало зрозуміло, що люди побоюються... убивства Юлії Тимошенко, тому і вирішили якнайшвидше забрати гроші.
Та і сама процедура одержання грошей на ділі вийшла не такою вже простою і швидкою, як передбачалося. Заповнити єдиний бланк, у який вкладники повинні були внести інформацію про себе і свою ощадкнижку, виявилося досить непросто для пенсіонерів. Та і самі формуляри в деяких відділеннях закінчувалися набагато швидше, ніж черга охочих оформитися.
Тепер процедура повернення втрачених внесків змінюється практично щодня. Спочатку передбачалося видавати обіцяні 1000 грн. декількома способами: або готівкою, або переведенням на депозитний або поточний рахунок. Але буквально через кілька днів було прийнято рішення про скасування виплати готівкою. Потім прем'єр пообіцяла домовитися з Укрпоштою про доставку грошей прямо додому.
А ще пізніше стало відомо про чергове нововведення: тепер повертати внески будуть не щодня, а три дні на тиждень - понеділок, вівторок і середу. У четвер, п'ятницю і суботу планують приймати заявки на реєстрацію. На думку керівництва "Ощадбанку", це повинне істотно зменшити черги.
Адже роботи ще непочатий край: заяви на повернення внесків написали вже більше 1,5 млн вкладників, а гроші на руки одержали поки близько 50 тис. чоловік, ще приблизно 30 тисяч вирішили оформити депозитний рахунок. Скільки грошей прийдеться повернути всім колишнім клієнтам радянського банку - уряд ще не підрахував. Але раніше керівництво "Ощадбанку" називало суму 123 млрд грн, що становить 57% доходів держбюджету-2008.
Звідки гроші
Опитані банкіри вважають, що процедуру компенсації внесків можна ще більше вдосконалити. Начальник управління інвестиційно-банківських послуг Укрсоцбанку Ерік Найман пропонує "Ощадбанку" продовжити роботу відділень, а також зробити робочими суботу та неділю. "Непогано було б розбити людей на групи за абеткою та обслуговувати кожну групу в певні дні", - розмірковує банкір.
Його колега Антон Романчук, директор департаменту роздрібного бізнесу "Райффайзен Банк Аваль", теж пропонує розбити вкладників на групи, але виходячи з віку. Але головною причиною черг він все-таки вважає не процедуру виплат, а невисоку пропускну здатність відділень.
Фінансові аналітики, у свою чергу, упевнені: головна проблема - не черги за виплатами, а їхні наслідки для економіки. Основний привід для занепокоєння - можливий стрибок цін. "Без урахування цих виплат ми прогнозували інфляцію в 2008 р. у межах 16-16,5%. Але в нинішніх умовах, швидше за все, вона складе 18-19%", - сказав президент Українського товариства фінансових аналітиків Юрій Прозоров.
Крім того, експерти побоюються появи в списках обдурених вкладників "мертвих душ", за допомогою яких з держбюджету будуть вимиті мільйони гривень. Але головне побоювання - чи витримає держскарбниця таке колосальне навантаження? Сама Тимошенко пояснила походження грошей на виплати вкладникам гранично просто: її уряд за 10 днів роботи нібито закрив безліч тіньових схем відмивання грошей.
Корисний бардак
Але всі економічні проблеми меркнуть перед політичними дивідендами, які одержить новообраний уряд, почавши виплату компенсацій. Директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський вважає, що, хоча рішення з економічної точки зору і не має раціонального пояснення, з політичної сторони це геніальний піар-хід.
Дійсно, якщо подивитися на ситуацію з політичної точки зору, виникає почуття, що істерія перших днів - зовсім не помилка, а продумана акція із залучення уваги. "Зверніть увагу: навіть час її початку збігся з новорічним інформаційним вакуумом. Це топова новина, яку не перебивали ніякі інші, а тому вона відчеканиться в масовій свідомості", - переконаний директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.
На його думку, головна мета досягнута: значна частина електорату, що раніше належала Віктору Януковичу, перейшла на бік БЮТ. Адже саме в східних областях проживає основна маса обдурених вкладників. У той же час тиснява біля кас віджахнула представників більш забезпечених верств населення. Голоси цих людей однаково не купиш за 200 дол., зате заощаджуються державні гроші.
"З тисячі тільки сотня розуміє, що це піар. А мільйони вважають, що це ефективність уряду, і міряти його будуть саме за виплатами, а не показниками зростання економіки", - пояснює директор Інституту проблем управління Кость Бондаренко. Він упевнений: бардак, що відбувається біля кас, не вдарить по самій Юлії Тимошенко. "У нас народ генетично звик до того, що будь-яка акція уряду повинна супроводжуватися ажіотажем. На коронації Миколи II була тиснява на Ходинському полі в Москві, загинули сотні людей, але на любов до царя це не вплинуло. Так і тут: винувата буде не Тимошенко, а недбайливі працівники Ощадбанку", - вважає він.
Політологи підкреслюють, що акція з виплати внесків безпрограшна. Адже процес погашення розбитий на транші: перший - зараз, другий - у наступному році. "Це в певній мірі гарантія для подальшого існування уряду Тимошенко. І міна уповільненої дії для наступного уряду", - говорить Кость Бондаренко.
Тому Юлія Тимошенко в будь-якому разі залишиться у виграші. До президентських виборів - менше двох років, а за цей термін про подарунок "помаранчевої принцеси" навряд чи встигнуть забути.
Ганна Симоненко, Дмитро Русин
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас