В Україні може зникнути один із трьох підшипникових заводів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні може зникнути один із трьох підшипникових заводів

319
Акціонери Вінницького підшипникового заводу ухвалили рішення щодо ліквідації підприємства. Формальний привід - збитковість виробництва, а також, накопичені за три місяці борги перед працівниками підприємства і кредиторами. Біля тисячі співробітників найближчим часом можуть виявитися на вулиці. Учора профспілка заводу звернулася до уряду і Верховної Ради із проханням захистити підприємство.
Формально по 50% статутного фонду заводу належать донецьким ТОВ "Щит" і "Централізована резервна компанія". Однак за неофіційними даними, підприємство входить у групу "Укрінтерпродукт", підконтрольну народному депутатові-"регіоналу" Олександру Лещинському.
Ігор Ярмольчук, призначений ліквідатором підприємства, говорить, що головне завдання - вирішити питання заборгованості перед працівниками. "На сьогоднішній день вона становить близько 3 мільйонів гривень за три місяці", - сказав він.
Керівництво Вінницького підшипникового заводу не змогло прокоментувати сформовану ситуацію. Співробітники заводу стверджують, що власники штучно доводять підприємство до банкрутства і ліквідації, оскільки воно не є для них профільним активом.
"Щоб зупинити підприємство, його необхідно було зробити збитковим. 3-4 місяця власники згортали виробництво, не платили зарплату, чим примушували працівників звільнятися за власним бажанням", - пояснює Петро Тютюнов, глава профкому заводу. За його даними, ще кілька місяців назад підшипниковий завод був прибутковим.
Рішення акціонерів про ліквідацію заводу зараз оскаржується у Вінницькій обласній прокуратурі. "Відповідно до законодавства, власники за 3 місяці повинні були повідомити про ліквідацію в профспілкові організації, цю вимогу вони порушили", - говорить Тютюнов. Також профспілка порушує питання про реприватизацію даного підприємства через невиконання взятих на себе зобов'язань.
Начальник головного управління економіки Вінницької облдержадміністрації Андрій Гижко повідомив, що ще наприкінці 2007 року із власниками підприємства були погоджені питання оперативного погашення заборгованості по зарплаті, скорочення штату, - не більше ніж на 10%. Також акціонери підтвердили чиновникам, що будуть погоджувати кожне звільнення із профкомом. "Власники навіть почали частково погашати заборгованість. Але раптово 9 січня вони ухвалили рішення щодо ліквідації підприємства, чим порушили всі досягнуті домовленості", - сказав чиновник.
Джерела в обладміністрації також говорять, що рішення про ліквідацію заводу пояснюється бажанням на місці заводу налагодити зовсім інше виробництво. Нібито зараз власники підприємства ведуть переговори з італійською компанією. Іноземці планують купити і перепрофілювати завод. При цьому однією з умов покупки є відсутність боргів і звільнення людей. За словами Гижка, територія заводу - більше 100 гектарів, і є привабливою для багатьох інвесторів. Чиновник нагадав, що на сьогоднішній день в Україні працюють крім Вінницького всього два підшипникових заводи - у Харкові та у Луцьку.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас