Тимошенко продасть все — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко продасть все

Фондовий ринок
999
Багатостраждальні "Укртелеком", ОПЗ і шість обленерго можуть нарешті-то змінити власників.
Заступник міністра юстиції Євген Корнійчук розповів "ЭИ", що в урядовому списку немає об'єктів, що підлягають реприватизації.
Джерело, близьке до Фонду держмайна, повідомило, що список ретельно приховується, а право його коментувати має лише Кабінет міністрів, мабуть, в особі Юлії Тимошенко. Відомо, що в урядовий список потрапили "Укртелеком", Одеський припортовий завод, "Турбоатом" і шість обленерго.
Як повідомив екс-глава ФДМ народний депутат Михайло Чечетов (фракція Партії регіонів), найбільші в списку - "Укртелеком" та Одеський припортовий завод, при цьому навряд чи в переліку виявляться "Нафтогаз України" або "Укрзалізниця".
"Швидше за все, доповнюють список дрібні підприємства", - припустив Чечетов. Відповідно до держбюджету на 2008 р., приватизація повинна поповнити державну скарбницю на 8,6 млрд. грн. За рахунок позапланових продажів у скарбницю повинні надійти ще 12 млрд. грн., але це законом про держбюджет не обумовлено.
У секретаріаті президента не заперечують проти затвердженого Кабміном списку. Навпроти, зауваження секретаріату були враховані, особливо це стосується Одеського припортового заводу (ОПЗ). Як розповів заступник глави секретаріату президента Олександр Шлапак, однією з основних вимог секретаріату щодо приватизації ОПЗ було включення в продаж терміналу.
Як повідомив міністр транспорту Йосип Вінський, ОПЗ буде виставлений на аукціон разом з єдиним у країні терміналом з перевалки аміаку і карбаміду на танкери, потужністю 4,1 млн. т на рік. Вартість перевалки аміаку на ОПЗ становить $9,2/т, у той час як аналогічна перевалка, наприклад, у Вентспілсі (Латвія) становить $16/т. Основна цінність ОПЗ полягає саме в терміналі, що дозволить власникові контролювати експортні поставки аміаку і карбаміду підприємств України та Росії.
Відповідно до попередніх умов конкурсу, потенційний покупець ОПЗ повинен за п'ять років інвестувати в підприємство не менше 1,2 млрд. грн. Крім того, сам учасник повинен відповідати одній із трьох норм:
- мати не менше ніж трирічний досвід економічної діяльності з виробництва основної хімічної продукції;
- мати не менше ніж трирічний досвід економічної діяльності з виробництва сировини для хімпродукції;
- мати не менше ніж річний контроль на підприємствах, які проводять економічну діяльність у зазначених вище сферах.
Є підстави вважати, що ОПЗ буде проданий саме за цими умовами конкурсу. Відповідно до оцінок експертів, ринкова вартість ОПЗ (включаючи термінал) становить близько 3 млрд. грн. Восени запит на інформацію про конкурс зробили дев'ять компаній: норвезька Yara International АSA, черкаський "Азот", "Дніпроазот", "Ренова-Україна", "Чернігівське хімволокно", російські "Єврохім", "Акрон", "СИБУР Холдинг", а також приватна міжнародна холдингова компанія відомого українського бізнесмена Дмитра Фірташа - Group DF (GDF, Відень), що розраховувала брати участь у конкурсі через естонського виробника мінеральних добрив "Нітроферт".
Практично всі із внесених у список об'єктів не вперше є кандидатами на приватизацію. Ті ж обленерго продавали протягом усього 2007 р., однак з кількох причин продаж так і не відбувся. Управляє пакетами обленерго НАК "ЕКУ" і продаж пакетів може відбутися тільки після їхнього виведення з УФ НАК і передачі ФДМ. Але це навряд чи стане перешкодою для планів Юлії Тимошенко. Всі перераховані енергокомпанії є об'єктами судових суперечок між їхніми акціонерами. За "Львівобленерго", "Прикарпаттяобленерго", "Чернігівобленерго", "Полтаваобленерго" і "Сумиобленерго" у міжнародних судах сперечаються групи "Енергетичний стандарт" Костянтина Григоришина і "Приват" Ігоря Коломойського. За "Одесаобленерго" борються "Фінанси та кредит" Костянтина Жеваго і VS Energy Олександра Бабакова.
Держпакети потрібні бізнесменам для одержання контролю над енергоактивами. У прес-службі VS Energy International Ukraine підтвердили, що будуть брати участь у боротьбі за акції одеської компанії, однак не відкинули інтересу і до інших обленерго.
"Спочатку треба буде ознайомитися з умовами продажу", - повідомила прес-секретар компанії Ірина Фіялко.
Не виключено, що в торгах візьме участь і ДПЕК Ріната Ахметова, що зараз веде суперечку з "Приватом" за "Дніпроенерго". Присутність Ахметова на підконтрольних Ігореві Коломойському енергоактивах може вплинути на намір останнього повернути державі контроль над запорізькою генерувальною компанією. Костянтин Григоришин підтвердив намір брати участь у торгах по обленерго і "Турбоатому", однак вказав, що спочатку потрібно дочекатися умов конкурсів.
Продаж держпакета акцій "Турбоатому" повинен покласти кінець корпоративній суперечці між ФДМ і близькою до Костянтина Григоришину (контролює більше 14% акцій ВАТ) компанією "Сварог Есет Менеджмент", що з весни минулого року оскаржує призначення гендиректором заводу Віктора Суботіна. За оцінкою експертів, вартість 75% "Турбоатому" може скласти близько $400 млн. Аналітик ІК Galt & Taggart Securities Олексій Некраса відзначає, що масштабні проекти з розвитку енергетики в Росії, Україні, країнах Латинської Америки дозволяють розраховувати на максимальне завантаження заводу протягом найближчих років. Аналітик ІК "Альфа-капітал" Денис Шаврук говорить, що претендувати на актив можуть "Енергетичний стандарт", "Силові машини", Siemens, а також, можливо, деякі китайські або індійські компанії.
У прес-службі СКМ змогли відповісти тільки на питання щодо приватизації "Укртелекому". "Ми готові уважно вивчити умови конкурсу і терміни його проведення. Ми зацікавлені в придбаннях телекомунікаційних активів, якщо така покупка відповідає стратегії розвитку нашого бізнесу, по-друге, якщо ціна та умови придбання будуть привабливі", - повідомили в прес-службі компанії.
За оцінками експертів, вартість 60% акцій "Укртелекому" може скласти від 14 до 40 млрд. грн. залежно від кількості учасників та інтенсивності торгів. Претендувати на нього можуть декілька українських і закордонних інвесторів: Deutsche Telekom, France Telecom, "Система", "Комстар", СКМ і Turkcell - самостійно або в консорціумі.
Директор Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер вважає, що стан української економіки в цей час дозволяє розраховувати на увагу закордонних інвесторів. "Є деякі тривожні передумови, зокрема, інфляція і політична нестабільність. Але пропоновані підприємства дуже стійкі і, я б сказав, апетитні. Тому за умови відкритого тендера буде багато охочих, у тому числі з Росії", - вважає експерт.
Держчастки в обленерго: 26,98% - "Львів-", 25,01% - "Одеса-", 25,02% - "Прикарпаття-" і по 25%+1 акція - в "Чернігів-", "Полтава-" і "Сумиобленерго".
Костянтин Григоришин розповів про плани щодо участі в приватизаційних конкурсах.
Питання: Уряд назвав деякі підприємства, які готуються до продажу в 2008 р. Чи будете брати участь?
Відповідь: Якщо будуть продавати, напевно, буду. Залежить від умов.
Питання: Наскільки ймовірний їхній продаж, з огляду на негативний досвід минулого року?
Відповідь: Мені здається, що їх не встигнуть продати в I кварталі. А так, чому б ні?
Питання: Чи вірите у відкритий конкурс?
Відповідь: Це буде добре, якщо буде відкритий конкурс.
Питання: Деякі аналітики припускають, що ви можете заблокувати через суд продаж "Турбоатому", оскільки ваші позиції в порівнянні з іншими претендентами, зокрема, з "Силовими машинами", виглядають трохи слабшими.
Відповідь: Чому? Я так не вважаю. "Силові машини" - це не General Electric або Siemens.
Питання: А якщо в торгах будуть брати участь і вони?
Відповідь: Побачимо під час конкурсу.
Питання: Будете брати участь самостійно чи можливий консорціум з іншими компаніями?
Відповідь: Поки таких планів нема, але все можливо, якщо будуть якісь пропозиції.
Питання: Чи закінчився кіпрський суд із групою "Приват" щодо обленерго?
Відповідь: Він тільки починається і протриває, я думаю, близько року.
Питання: А кому належить оперативний контроль над обленерго?
Відповідь: Тим, кому і належав.
Питання: Чи допускаєте участь у торгах по них третьої сторони, наприклад, Ріната Ахметова?
Відповідь: Чому ні? У Ріната Ахметова є гроші та інтерес до енергетики. Так що все можливо.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас