Україна та Росія вдарили по газах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна та Росія вдарили по газах

Енергетика
389
Напередодні першої зустрічі Юлії Тимошенко як новий прем'єр-міністра України із главою російського уряду Віктором Зубковим, запланованої на 23 січня, Москва і Київ, по суті, почали нову газову війну.
Україна оголосила свої вимоги: це ліквідація посередників при продажі газу і зростання вартості транзиту в п'ять разів. "Газпром" негайно відповів, повідомивши, що через недопоставки середньоазіатського газу в Україну йде російський, який коштує на 75% дорожче.
У результаті українську делегацію в Москві зустрінуть нові боргові претензії на $830 млн.
Вчора ввечері виконавчий директор RosUkrEnergo, член правління "Газпрому" Костянтин Чуйченко заявив, що поставки газу із Центральної Азії для України скоротилися на 40 млн кубометрів у добу (тобто на третину).
Тому до 16 січня компанія направила в Україну 740 млн кубометрів російського газу за $314,7 за тисячу кубометрів, тобто в цілому на $233 млн. Це на $100 млн перевищує вартість аналогічного обсягу азіатського газу, що за контрактами RosUkrEnergo, "Нафтогазу" та "УкрГаз-Енерго" повинна була одержати Україна.
Одночасно Чуйченко повідомив, що прострочена заборгованість "УкрГаз-Енерго" перед RosUkrEnergo досягла $830 млн.
Різкий виступ Костянтина Чуйченко став реакцією на плани України щодо зміни газових домовленостей з Росією. Позиція Києва в переговорах, що починаються сьогодні, була, по суті, оголошена вчора вранці.
Перший віце-прем'єр Олександр Турчинов розповів, що новий глава "Нафтогаза" Олег Дубина "у найближчі дні" (за даними джерел, вже сьогодні) проведе переговори в "Газпромі", у ході яких "обговорить комплекс питань у сфері поставок газу, включаючи ставку транзиту".
Джерело, знайоме з ходом підготовки візиту, уточнило, що Україна хоче збільшити ставку за прокачування 1 тисячі кубометрів російського газу в Європу за 100 км територією країни з $1,7 до $9,32. Більш того, Олександр Турчинов дав зрозуміти, що Київ буде домагатися не тільки ліквідації RosUkrEnergo як посередника при поставках газу в країну, але й обмеження роботи на внутрішньому ринку "УкрГаз-Енерго" (на 50% належить RosUkrEnergo).
Таким чином, новий уряд хоче не тільки одержати від "Газпрому" додаткові доходи, збільшивши в 5,5 рази платежі за транзит, але й позбавити монополію доходів від продажу газу на внутрішньому ринку України.
В "Газпромі" заяви Турчинова обговорювати відмовилися. Замість коментарів пішов виступ Костянтина Чуйченко. Але два джерела у монополії підтвердили, що чекають сьогодні Олега Дубину і готові почати переговори про прямі поставки газу.
Нагадаємо, що ще 15 жовтня 2007 року голова ради директорів "Газпрому", перший віце-прем'єр російського уряду Дмитро Медведєв говорив: "Ми, імовірно, у наступному році переглянемо схему взаємин з Україною і відійдемо від існування посередницьких структур".
Вчора стала зрозуміла ціна цієї поступки - $7,43 млрд додаткових платежів. "По суті, "Газпром" дає зрозуміти, що готовий за цією ціною продавати нам газ без RosUkrEnergo, - говорить чиновник департаменту нафтової, газової та нафтопереробної промисловості Мінпаливенерго. - А ми готові його купувати, якщо Росія буде платити за транзит $9,3 за тисячу кубометрів на 100 км".
Виходячи з нинішньої вартості транзиту, довжини труби і обсягу прокачування, зараз "Газпром" платить Україні за транзит у цілому близько $2 млрд на рік. При збільшенні ставки додаткові платежі можуть скласти близько $9 млрд, що з лишком перекриває переплату за газ.
Експерти вважають пропозицію України менш реалістичною, ніж позицію "Газпрому". "Такої ставки за транзит немає ніде у світі", - пояснює Валерій Нестеров з "Трійка Діалог". У той же час нова ціна газу, виставлена "Газпромом" Україні, не виглядає занадто завищеною: за прогнозами "Трійка Діалог", середня вартість газу в Європі цього року складе $348 за тисячу кубометрів.
"Наполегливість українського уряду може призвести до провалу переговорів з Росією", - вважає Валерій Нестеров. Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов вважає, що Юлія Тимошенко "йде на газову війну з Росією" усвідомлено - їй потрібно створити політичний образ ворога і перемоги над ним.
На думку експерта, прем'єра не зупинить перспектива повторення подій січня 2006 року, коли були відключені споживачі України і Європа недоодержала газ. Чи почнеться нова газова війна, стане зрозуміло на наступному тижні: на 23 січня намічений візит у Москву Юлії Тимошенко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас