Давида Жванію відокремлюють від посади — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Давида Жванію відокремлюють від посади

261
Вчора з нормативної бази сайту ВР зник проект постанови №1331, у якому Кабінет міністрів пропонував призначити народного депутата Давида Жванію (НУНС) главою Антимонопольного комітету (АМКУ).
При цьому проект постанови №1330, у якому уряд пропонує депутатам звільнити діючого главу відомства Олексія Костусєва, на сайті залишився. У прес-службі Кабміну цей факт прокоментувати не змогли, заявивши, що "плани прем'єра у щодо Давида Жванії залишилися незмінні".
Опитані представники депутатської групи "Народна самооборона" (НС) вчора також не змогли пояснити що відбувається. "Я нічого не знаю. Мені лише надіслали повідомлення, що він (проект постанови) зник", - сказав народний депутат Олесь Доній.
"Я тільки що розмовляв із Жванією, він мені абсолютно нічого не говорив. Але я знаю, що, навіть якщо проект постанови зникне, він не засмутиться", - заявив народний депутат Геннадій Москаль.
Нагадаємо, 14 січня про намір Кабінету міністрів призначити на посаду глави АМКУ Давида Жванію повідомив перший віце-прем'єр Олександр Турчинов. Тоді він заявив, що ця кандидатура погоджена із прем'єр-міністром Юлією Тимошенко.
Як стало відомо, вже наступного дня на засіданні політради блоку деякі представники НУ-НС висловилися категорично проти призначення Жванії главою АМКУ. У той же день, відразу після зустрічі з членами блоку та прем'єр-міністром Юлією Тимошенко, Віктор Ющенко рекомендував прем'єруі висунути іншу кандидатуру на цю посаду.
"Якщо політрада і прийняла таке рішення, то це не вся фракція. Якщо це так, тоді очевидно, що керівництво фракції не зважає на думку "Народної самооборони", що становить чверть фракції. Я не стану говорити, що це розкол, але таке рішення не буде сприяти миру в рядах НУ-НС", - заявив народний депутат Володимир Арієв.
У Верховній раді називають різні причини, чому глава держави настроєний проти Давида Жванії. Так, член політради блоку НУ-НС Юрій Кармазін вважає, що президент намагається в такий спосіб виконувати передвиборні обіцянки. "Ми обіцяли людям відокремити владу від бізнесу, а сьогодні багатих людей призначають на такі посади! Це відхилення від передвиборних обіцянок. Думаю, що президент керується цим", - заявив Кармазін.
У той же час деякі члени блоку стверджують, що Віктор Ющенко в такий спосіб прагне стримати кадрові претензії групи НС. "Справа не в самому Жванії, він лише є предметом торгу", - заявило джерело в керівництві блоку НУ-НС.
Примітно, що вчора ж з'явилася заява глави секретаріату президента Віктора Балоги, який назвав ймовірних кандидатів на посаду генпрокурора. Як відомо, представники НС також претендували на цю посаду. Можна припустити, що, погодившись зі зміною генпрокурора, у СП дали зрозуміти, що вимагають взаємних поступок.
Тим часом, за твердженням деяких джерел, вимога президента пояснюється його натягнутими відносинами саме з Жванією. Нагадаємо, ще в листопаді 2006 року він покинув ряди партії "Народний союз 'Наша Україна'", тим самим висловлюючи протест проти ініціативи Віктора Ющенко щодо зміни керівництва партії. Пізніше Жванія був одним із супротивників об'єднання "Народної самооборони" з "Української правицею" і НС-НУ в єдиний блок - це було ще однією конфліктною крапкою у відносинах із главою держави, який був ініціатором цього об'єднання.
Зараз ніхто у фракції не ризикує припустити, чи залишиться Жванія кандидатом на посаду глави АМКУ. Пікантність ситуації полягає в тому, що, за інформацією, цю кандидатуру рекомендував прем'єр-міністру Юлії Тимошенко глава фракції НУ-НС В'ячеслав Кириленко, попередньо давши обіцянку групі "Народна самооборона" прикласти максимум зусиль, щоб Давид Жванія очолив АМКУ.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас