Росіянам дадуть землю безкоштовно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росіянам дадуть землю безкоштовно

Нерухомість
274
Депутати законодавчих зборів Ленінградської області виступили з ініціативою про безкоштовне та безаукціонне надання земель для індивідуального житлового будівництва. На думку розроблювачів законопроекту, це знизить гостроту проблеми черговиків і дозволить прискорити їхнє розселення. Експерти оцінюють ініціативу позитивно, але поки запропоновані заходи суперечать чинному Земельному кодексу.
Ініціатива щодо вирішення проблем черговиків надійшла від депутатів законодавчих зборів Ленінградської області, повідомляє "Час новин". Ініціатором нововведень про безкоштовну передачу у власність землі під ІЖБ став обласний депутат "Єдиної Росії" Юрій Соколов.
Як повідомляється в прес-релізі відомства, аналогічний законопроект уже був направлений у федеральний центр у червні цього року. Однак Комітет Державної думи з власності виніс по ньому негативний висновок, мотивуючи декількома причинами, головною з яких стало те, що в проекті закону використане юридично невизначене поняття "громадяни, що потребують поліпшення житлових умов".
Як пояснили в прес-службі законодавчих зборів, відповідно до повторної ініціативи, спрямованої в Комітет Держдуми, передбачається, що право на безоплатне одержання земель зможуть реалізувати тільки дві категорії громадян, які при цьому не є власниками земельних ділянок.
По-перше, право на одержання землі буде в молодих сімей і молодих фахівців, "що проживають і працюють у сільській місцевості або направлені на роботу в сільську місцевість або виявили бажання переїхати туди на постійне місце проживання і потребують поліпшення житлових умов або не мають житла в сільській місцевості".
По-друге, відповідно до ініціативи Соколова, цим правом у випадку схвалення законопроекту зможуть скористатися громадяни, рівень забезпеченості яких загальною площею житлового приміщення менший від облікової норми житлового приміщення, установленої органами місцевого самоврядування.
Розпоряджатися землею на свій розсуд покупець ділянки зможе лише з моменту реєстрації права власності на зведений житловий будинок. Такі обмеження оборотоздатності земельних ділянок, на думку розроблювачів законопроекту, необхідні, щоб забезпечити їхнє цільове використання, відзначається в прес-релізі відомства.
За даними "Часу новин", ідею безоплатної передачі землі під індивідуальне будівництво замість квартир уже намагалися просунути кілька областей. Однак Федеральна антимонопольна служба визнала експерименти незаконними. Справа в тому, що чинний Земельний кодекс забороняє надавати землю з муніципального або державного фонду безкоштовно і без торгів.
Однак перспективи законодавчої ініціативи Юрія Соколова залишаються туманними. Нинішню долю законопроекту в прес-службі законодавчих зборів Ленінградської області прокоментувати не змогли. Відмовилися сказати що-небудь про його долю й у Комітеті Держдуми з власності.
Як повідомила прес-секретар Комітету Вікторія Малюкова, долею ініціативи законодавчих зборів Ленінградської області в цей момент відає Комітет ДД з будівництва і земельних відносин. А чи був він попередньо схвалений Комітетом із власності після внесення необхідних поправок, невідомо.
Проте прес-секретар комітету ДД з будівництва і земельних відносин Катерина Єфремова пояснила, що сам законопроект до юристів Комітету дотепер не надійшов.
"Ми вже не раз чули про дану ініціативу, - пояснила вона. - Однак у плані засідань на весняну сесію Державної думи він поки не значиться".
Крім того, раніше проти безоплатного і безаукціонного порядку роздачі земель висловлювався перший віце-прем'єр Дмитро Медведєв. Правда, тоді мова йшла винятково про землі в сільській місцевості.
На думку першого віце-прем'єра, роздача земель без торгів зіграла б на руку потенційним латифундистам, які провели б незаконні операції з придбання землі через підставних осіб, тобто небагатих селян.
Однак, на думку юристів, ця проблема цілком розв'язувана. Як пояснив адвокат московської колегії адвокатів "Князєв і партнери" Максим Столяров, ініціатива законодавчих зборів може реально допомогти у вирішенні проблем черговиків.
"Для проведення нової законодавчої ініціативи, дійсно, необхідно буде змінити Земельний кодекс, - пояснив експерт. - Однак зміни ці можуть принести відчутну користь для міської і регіональної влади, що зайнята проблемами розселення".
На думку адвоката, побоювання першого віце-прем'єра цілком обґрунтовані, тому що нові правила можуть привернути увагу авантюристів. Тому основним головним болем законодавців у майбутньому повинна стати система контролю за безоплатною передачею земель поза проведенням аукціону.
За матеріалами:
Взгляд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас