Україна має намір до квітня виставити на продаж ОПЗ, "Укртелеком" і блок-пакети шести обленерго — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна має намір до квітня виставити на продаж ОПЗ, "Укртелеком" і блок-пакети шести обленерго

Фондовий ринок
280
Уряд України має намір у першому кварталі 2008 року виставити на приватизацію 99,52% акцій ВАТ "Одеський припортовий завод", 67,79% акцій ВАТ "Укртелеком" і блок-пакети акцій шести обласних енергопостачальних компаній, повідомили міністри транспорту та зв'язку Йосип Вінський і палива та енергетики Юрій Продан журналістам у Києві в середу.
За їхніми словами, Кабінет міністрів на засіданні включив ці об'єкти в перелік приватизації у першому кварталі 2008 року.
Вінський уточнив, що для приватизації пропонуються 67,79% акцій "Укртелекому", при цьому на підготовку конкурсу приділяється місяць, на проведення - ще місяць.
Він відзначив, що документи з ОПЗ уже готові, тому "по ньому буде більш прискорена процедура".
"А по "Укртелекому" треба серйозно підготувати приватизаційний договір, який би передбачав інтереси, пов'язані з безпекою держави", - додав міністр.
У переліку підприємств для першочергової приватизації, що розглядається урядом у середу, знаходилося 18 великих об'єктів. Серед них, зокрема, 75,25% "Турбоатому", 26,98% "Львів-", 25,01% "Одеса-", 25,02% "Прикарпаттяобленерго-" і по 25%+1 акція "Чернігів-", "Полтава-" і "Сумиобленерго".
Крім того, уряд розглядав перелік із семи-восьми підприємств, які пропонується підготувати до приватизації в 2008 році.
Фінансування дефіциту держбюджету-2008 за рахунок надходжень від приватизації визначено в розмірі 8,602 млрд грн у порівнянні з 10,59 млрд грн в 2007 році. Однак у минулому році Фонд держмайна перерахував у держбюджет-2007 лише близько 2,5 млрд грн, тому уряд скористався правом частково замінити це джерело фінансування зовнішніми запозиченнями. Основною причиною недовиконання плану приватизації торік ФДМ назвав затримку із проведенням конкурсів із продажу ОПЗ, "Укртелекому", а також відмову від біржового продажу блок-пакетів акцій шести обленерго.
Прем'єр Юлія Тимошенко також заявила про плани одержати в 2008 році понад закладений у держбюджет план ще 12 млрд грн від приватизації, щоб направити їх на виплату внесків, що знецінилися, в Ощадбанку к.СРСР.
Капіталізація "Укртелекому" у ПФТС за підсумками торгів 15 січня становила близько 20,9 млрд грн (1,11 грн за акцію). У власності держави перебуває 92,79% акцій, що з урахуванням виставляння на продаж 67,79% пакета означає збереження за ним блок-пакета у розмірі 25%. Фонд держмайна планував в 2007 році продати на фондових біржах 5% акцій "Укртелекому" за початковою ціною 1,15 грн за акцію, однак через судові позови і погіршення кон'юнктури на ринках йому вдалося реалізувати лише 0,07%. Ще 7,14% акцій раніше були продані трудовому колективу під час пільгового продажу, однак у цей час із них консолідовано понад 5%.
Як повідомлялося, у серпні минулого року ФДМ оголосив конкурс із продажу 99,52% акцій ОПЗ із початковою ціною 2,5 млрд грн. Запит на інформацію про конкурс зробили дев'ять компаній: Yara International АSA (Норвегія), ВАТ "Азот" (Черкаси), ВАТ "Мінерально-хімічна компанія (МХК) "Єврохім" (Москва), ВАТ "Чернігівське хімволокно", російське ВАТ "Акрон" (Великий Новгород, входить у холдинг "Акрон"), ВАТ "Дніпроазот" (Дніпродзержинськ, Дніпропетровська обл.), ВАТ "Ренова-Україна", російське ВАТ "СИБУР Холдинг", а також приватна міжнародна холдингова компанія відомого українського бізнесмена Дмитра Фірташа Group DF (GDF, Відень), що має намір взяти участь у конкурсі через естонського виробника мінеральних добрив АТ "Нітроферт". Однак за указом президента в середині жовтня конкурс був відмінений.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас