НПФ переоцінять активи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НПФ переоцінять активи

Казна та Політика
153
Сьогодні в Держфінпослуг відбудеться засідання робочої групи, на якому обговорять оприлюднений учора порядок обліку прибутку від інвестування активів недержавного пенсійного фонду (НПФ).
Відповідно до документа, розрахунок прибутку або збитку повинен проводитися не рідше разу на місяць. При його розрахунку враховуються не тільки проведені операції купівлі/продажу активів, але і проводиться переоцінка вартості тих, які перебувають у портфелі фонду.
"Основний посил положення - нерозподіленого прибутку в НПФ не може бути. Частка від активних або пасивних операцій повинна розподілятися між учасниками. До сьогоднішнього моменту це питання викликало дискусії на ринку, тому що не було єдиного підходу до переоцінки", - розповів Андрій Бахмач, директор департаменту нагляду за діяльністю НПФ Держфінпослуг.
Переоцінка вартості активів стала каменем спотикання в роботі НПФ. Справа в тому, що деякі фонди перераховують вартість своїх активів відповідно до зміни їхньої ринкової вартості, за аналогією з активами інвестфондів, а інші фіксують дохід тільки у випадку продажу цінних паперів. Але оскільки фонди тільки накопичують кошти і вкладають їх, а виплат поки нема, вони і не продають цінні папери. Особливої актуальності ця проблема набула на початку минулого року, коли учасники фондів звернулися за одержанням виписки з рахунку, з метою довідатися, скільки грошей заробив їхній фонд. Виявилося, що у фондів, що не розподіляють вартість активів між учасниками, дохід досить скромний.
"Така ситуація небезпечна як при фондовому ринку, що зростає, так і при такому, що падає. Адже якщо учасник НПФ захоче вийти з фонду, він не одержить тих грошей, які зазначені в нього у виписці з рахунку, тому що прибуток або збиток не розподілені", - пояснила Олена Васильченко, керівник проектів компанії з управління активами "Кінто".
Але сама методика проведення переоцінки активів викликає нерозуміння в учасників ринку. "Незрозуміло, на підставі яких документів вона проводиться, що є підтвердженням переоцінки. От, наприклад, ситуація з валютою - НБУ щодня встановлює курси валют, і всі, у кого є валюта, розраховують її вартість, виходячи із цього курсу. Те ж можна зробити і з акціями - регулятор або біржа наприкінці кожного дня повинні встановлювати вартість акцій, і всі НПФ будуть розраховувати активи, виходячи із цих біржових курсів", - пропонує Олександр Назаренко, директор АПФ "Україна-Сервіс".
Зараз переоцінка активів здійснюється за ціною останньої укладеної угоди. "У нас біржа недостатньо ліквідна. На західних ринках остання угода дійсно слугує реальним індикатором вартості активів, адже в них реалізований ринок заявок. У нас же дуже часто торговці або КУА інвестфондів проводять останню угоду за максимальним котируванням, щоб завищити вартість своїх активів в управлінні. З метою недопущення завищення активів фонду, можливо, є сенс додати фразу, що вартість цінних паперів оцінюється за останньою угодою, а у випадку, якщо остання угода була вищою або нижчою, ніж середня ціна між покупкою і продажем, то оцінка відбувається за середньою ціною", - відзначає Ігор Сірик, директор НПФ "Фармацевтичний".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас