Аграрії повернуть дотації зерном — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аграрії повернуть дотації зерном

Аграрний ринок
215
У нинішньому році аграріям прийдеться заплатити за держпідтримку. Ті, хто отримали дотації на свої посіви, зобов'язані будуть продати врожай в Аграрний фонд у визначених чиновниками обсягах.
Мінагрополітики ініціювало зміну порядку видачі держпідтримки на посів зернових та ярових культур. Тепер ці суми стануть гарантією безпроблемного формування держрезерву в другій половині року. Пункт про обов'язковий продаж зернових державі аграріями, що отримали держпідтримку, внесений у проект постанови Кабміну "Про затвердження порядку використання в 2008 р. коштів, передбачених у держбюджеті для держпідтримки, виробництва продукції рослинництва". Обсяг, обов'язковий для продажу, у держрезерв визначать аграрні управління райадміністрацій.
"Така пропозиція цілком виправдана, адже зараз державні гроші буквально йдуть у землю, і аграрій нічого за них державі не винен", - говорить чиновник з департаменту рослинництва МінАП. За словами представників міністерства, зараз проект проходить узгодження в інших відомствах, зокрема в Мінфіні і Мінекономіки.
Нинішній уряд уже заявив, що має намір сформувати державний продовольчий резерв винятково зусиллями Аграрного фонду (Держкомрезерв буде відповідати тільки за мобілізаційний резерв). За словами Юлії Тимошенко, в 2008 р. через АФ повинно бути закуплено близько 1,5 млн. т зерна. Тому пропонована чиновниками МінАП перестраховка зовсім не зайва, оскільки Аграрний фонд за час існування жодного разу не виконав плану закупівель повністю і вчасно. Торік Аграрному фонду було доручено сформувати держрезерв у розмірі 710 тис. т продовольчого зерна врожаю-2007. Однак навіть із урахуванням перехідних запасів 130 тис. т із завданням АФ не впорався - на 18 грудня закуплено 408,8 тис. т. Хоча фонд платив за зерно високу ціну (наприкінці року закуповував пшеницю третього класу за ціною 1 378 грн/т, жито третього класу - 1 070 грн/т), збільшення цін на ринку випереджало можливості держоператора. У році, що настав, кон'юнктура навряд чи зміниться. "Дешевого зерна не буде як мінімум рік", - прогнозує гендиректор компанії "Проагро" Микола Верницький.
Аграрії розділилися в оцінці ініціативи МінАП. У компанії "Нібулон" говорять, що торік успішно співробітничали з Аграрним фондом, продавши йому з листопада 2007 р. на даний момент 23,65 тис. т пшениці третього і четвертого класів. Інші підприємці виказували занепокоєння.
"Не вірю, що Аграрний фонд може запропонувати адекватну ціну, особливо якщо чиновники будуть знати, що виробник уже зв'язаний дотацією", - сказав представник одного з агрогосподарств.
Держпідтримка на озимі культури (пшениця, жито) становить 100 грн/га, ярові -від 50 до 220 грн/га (залежно від культури), цукровий буряк -550 грн/га, льон і коноплі -640 грн/га. На держпідтримку можуть претендувати сільгоспвиробники-юрособи (крім визнаних банкрутами), заборгованість яких перед бюджетами і Пенсійним фондом прострочена не більше ніж на півроку. Заявки приймаються на озимі до 20 квітня, на ярові - до 20 липня. Першочергове право на держпідтримку одержують ті аграрії, які застрахували наділи. Головним розпорядником бюджетних коштів є Мінагрополітики.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас