Куди вкласти вільні кошти: абетка приватного інвестора — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Куди вкласти вільні кошти: абетка приватного інвестора

Кредит&Депозит
6159
Із всіх видів інвестування українці поки віддають перевагу банківським депозитам, які в умовах високої інфляції можуть принести тільки збитки
Альтернативні форми інвестування (дорогоцінні метали, внески в інвестиційні фонди) хоч і менш популярні, але динамічно набирають обертів і за рівнем прибутковості значно перевищують внески в банки.
При правильному управлінні сімейним бюджетом можна нагромадити мільйон доларів, відкладаючи по 2 500 гривень на місяць протягом 19 років. Якщо продовжувати за тією ж схемою, ще через 11 років у вас на рахунку буде лежати 7,86 млн дол. Однак, далеко не всі здатні правильно і раціонально розпоряджатися своїми грішми.
Українці поки мало знайомі з усім розмаїттям інструментів інвестування за винятком банківських депозитів. Про це свідчить той факт, що обсяг активів українських інвестфондів становить усього 1,9% від депозитів фізосіб. У той же час у США активи інвестфондів перевищують депозитні вкладення в 1,5 рази. В Америці з 1980-го по 2000 р. кількість громадян, що вклала гроші в інвестфонди, збільшилася з 10% до більше 50%. Це, до речі, сприяло різкому збільшенню капіталізації американського фондового ринку.
Зворотною стороною медалі є ризики, пов'язані з коливаннями вартості акцій на біржах. Після обвалу на американських біржах в 2000-2001 році багато американських родин втратили свої заощадження.
Ще одна альтернатива - "золоті" внески - в Україні представлені ще менше. Зробити вклади в золоті можна тільки в 14-ти банках з 173-х. У західних країнах вкладення в золото є гідною заміною банківських депозитів.
Інвестування в нерухомість і землю досить популярне, але вимагає великих грошових вкладень, малодоступних українському середньому класу.
Отже, уявимо, що ви маєте певну суму грошей, що хочете примножити. Для того, щоб оптимізувати ризики і прибутковість, необхідно розбити ваш інвестиційний портфель на кілька частин. У нашому випадку їх буде три - банківські депозити, золото і пайові інвестиційні фонди (ПІФи). Сума інвестицій складе $20 000. Прибутковість, що нам необхідно одержати, - більше 20% річних, або 1,67% на місяць.
Почнемо з банківських депозитів. Без можливості поповнення і зняття коштів зараз банки пропонують депозити зі ставкою 15% річних, у доларах - 11,5%, євро - 9,5%. Таким чином, на сьогоднішній день найбільш вигідний внесок у гривнях. Якщо ви кладете гроші на депозит, то одержуєте гарантовану прибутковість практично без ризиків.
У той же час потрібно враховувати той факт, що внески на банківські депозити, особливо в іноземній валюті, не тільки не приносять прибуток, але і показують негативний результат з урахуванням інфляції.
Так, за даними дослідження Української асоціації інвестиційного бізнесу, за 2007 рік прибутковість по банківських депозитах у доларах та євро з урахуванням інфляції склала -5,81% і -7,1% відповідно (інфляція в 2006 році склала 11,6%). "Краще" справи були з гривневими внесками, де збитки склали "усього" -1,37% за рік. Крім того, необхідно враховувати, що в довгостроковому періоді депозитні ставки будуть знижуватися.
Що стосується розвитку відкритих інвестиційних фондів, то, як ми вже відзначали, раніше прибутковість відкритих ІСІ в 2007 році збільшилася в 1,5-1,9 рази. Серед відкритих інвестиційних фондів лідером за прибутковістю став "Преміум-фонд збалансований" під керуванням КУА "Сократ", прибутковість якого з початку року перевищила 93%. Друге місце зайняв "Ярослав Мудрий - фонд акцій" - 81,21% (КУА "Універ Менеджмент"), а третє - фонд "Класичний" - 75,35% (КУА "Кінто").
Трохи по-іншому склалася ситуація з дорогоцінними металами. Примітно, що багато банків відмовилися від золотих депозитів. Однак купити золотий злиток однаково можна. Вся операція полягає в тому, що ви або купуєте золотий злиток, або відкриваєте "золотий" депозит і вкладаєте золото під відсотки (0,5-5% річних). Через постійне збільшення ціни на жовтий метал в 2007 році можна було дістати непоганий прибуток. За даними Української асоціації інвестиційного бізнесу, прибуток по золотих внесках становив 32,31%, а після відрахування податків та урахування інфляції - 9,64% річних.
На думку провідного консультанта Української біржі дорогоцінних металів Сергія Ніколаєнка, на сьогоднішній день, вкладати гроші в золото вигідно. Тут є кілька причин:
1. Золото найменше піддане інфляції.
2. Золото - дуже ліквідний актив.
3. Нині вже існують депозитні рахунки в металах.
4. Ринок золота - живий і зростає, а нагромадження довгострокові.
Ціна на золото в Україні прямо залежить від кон'юнктури міжнародного ринку, тому що метал безпосередньо завозиться в Україну зі Швейцарії, Люксембургу, Німеччині і Росії.
Якщо в середині року аналітики компанії Merrill Lynch прогнозували середню ціну на золото в 2008 році - $650 за тройську унцію (раніше вони очікували $600 за унцію), але вже на початку 2008 року світові ціни на золото досягли історичного максимуму $855 за тройську унцію. Усього ж в 2007 році золото виросло в ціні на 30%, що свідчить про надійність цього напрямку інвестування. Гравці, що вклали кошти в банківське золото 5 років тому, коли воно коштувало 330 доларів, зараз збільшили б свої статки майже у два рази. Як бачимо, інвестуючи в золото, необхідно враховувати, що вкладати в цей актив потрібно на досить довгий термін, оптимально на 5 років. Якщо ви готові зробити таке вкладення, то потрібно враховувати сезонність даного ринку.
Прибутковість ПІФів на порядок вища, ніж від вкладень у золото і банківські депозити, але і ризики більш високі. Середня прибутковість по фондах в Україні у вибірці 20 найбільших фондів склала за 2007 рік 68,78%, що з урахуванням інфляції і податків, ця сума становить 36,59%.
При вкладенні у фонд потрібно враховувати, що практично всі фонди працюють із акціями, частка яких у структурі активів у середньому становить більше 51%.
Таким чином, якщо ви хочете вкласти свої заощадження, краще диверсифікувати ризики шляхом поділу інвестиційного портфеля на кілька частин:
Розподіляючи в такий спосіб ризики, інвестор зможе не тільки зберегти, але і примножити свої заощадження, не втрачаючи кошти через інфляцію.
Яна Корецька, "Економічні новини"
За матеріалами:
Glavred.info
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас