Юрій Луценко затіває безпрецедентне реформування МВС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Юрій Луценко затіває безпрецедентне реформування МВС

Кримінал
836
Народний депутат, радник міністра внутрішніх справ Геннадій Москаль представив пакет антикорупційних законопроектів, розробкою яких у блоці "Наша Україна-Народна самооборона" займалися більше півроку.
Виходячи із запропонованих ініціатив, мова йде не стільки про посилення боротьби з корупцією, скільки про масштабну реформу органів МВС. У випадку прийняття пакета документів МВС вдасться зосередити у своїй структурі слідчу функцію та встановити контроль над прикордонною і міграційною службами.
Пакет законопроектів, спрямованих на боротьбу з корупцією, група "Народна самооборона" почала готувати ще під час парламентської виборчої кампанії. Як відомо, одним з головних передвиборних гасел лідера блоку "Наша Україна-Народна самооборона" (НУНС) Юрія Луценка, що нині очолює МВС, була необхідність проведення централізованої боротьби з корупцією.
Учора відповідні законопроекти було представлено першим заступником глави парламентського комітету з питань боротьби з оргзлочинністю та корупцією Геннадієм Москалем (НУНС). Крім очікуваних проектів законів "Про протидію корупції" і "Про Антикорупційне бюро України" у пакет документів увійшли законопроекти "Про органи внутрішніх справ України", "Про національну міліцію" та "Про внесення змін у деякі закони України щодо посилення протидії корупції".
Останнім пропонується внести зміни ще в 19 "силових" законів (серед них закони "Про Службу безпеки України" та "Про Генеральну прокуратуру України") і 6 кодексів.
Слід зазначити, що ініціативи, оприлюднені Москалем, спрямовані скоріше на масштабну реформу органів внутрішніх справ, а не на посилення боротьби з корупцією.
Крім реформування внутрішніх військ у Національну гвардію та створення Антикорупційного бюро передбачається формування Національної міліції, що стане спадкоємицею нинішньої міліції громадської безпеки та кримінальної міліції. Крім того, у складі МВС з'являться Держмитслужба, Держмитміліція, що ще не існує, Державна міграційна служба, а також Держслужба пожежної безпеки та порятунку, що, приблизно, стане аналогом Міністерства з питань надзвичайних ситуацій. "Міністр внутрішніх справ здійснює політичне керівництво всією міліцією України", - говориться в одному із законопроектів.
"Це означає, що він буде нести політичну відповідальність за дії міліції і представляти ту політичну партію, що перемогла на виборах і сформувала коаліцію", - пояснив Геннадій Москаль.
Примітно, що поряд із законопроектами, що регулюють створення Антикорупційного бюро і Національної міліції, у пакеті документів немає проекту закону, що регулює створення Нацгвардії. Разом з тим 10 січня у Верховній раді був зареєстрований законопроект "Про Національну гвардію України", запропонований президентом.
За інформацією Комерсанта, реформування внутрішніх військ і розробка відповідного законопроекту спочатку були покладені на юристів секретаріату президента. Одним з розробників документа вважається нинішній міністр юстиції Микола Оніщук. Відповідно до документа, командуючий Нацгвардії призначається та звільняється особисто главою держави.
Відповідно до представлених документів, Антикорупційне бюро буде займатися виявленням і розслідуванням корупційних і посадових злочинів - на сьогоднішній день розслідування цього виду правопорушень перебуває в компетенції Генпрокуратури.
З огляду на те, що раніше в результаті внесення змін у Кримінально-процесуальний кодекс міліції вже було передано досудове слідство у справах про декілька видів тяжких злочинів, практично вся слідча функція буде зосереджена в структурі органів внутрішніх справ. "Ціль Антикорупційного бюро - розбити монополію Генеральної прокуратури на розслідування посадових злочинів. У правоохоронній системі повинна бути нормальна конкуренція", - заявив Москаль.
У Генпрокуратурі запропоновані зміни називають плановими і не вбачають у них політичного підтексту. "Концептуально, ми самі ініціювали це питання - є спільна програма реформування органів досудового слідства, яку підтримав і генпрокурор. Вона передбачає передачу Генпрокуратурою розслідування всіх злочинів іншим органам - прокурорам залишать тільки функцію нагляду за розслідуванням цих справ", - розповів заступник генпрокурора Віктор Кудрявцев. Разом з тим він упевнений, що орган, якому буде передана слідча функція, повинен бути незалежним і перебувати поза системою органів МВС. "Передати корупційні злочини структурі, що підкоряється міністрові внутрішніх справ, однаково що передати їх МВС - навіщо тоді взагалі створювати таку структуру?!" - дивується Кудрявцев.
Не побоюються розформування Головного управління боротьби з корупцією та оргзлочинністю і представники системи органів Служби безпеки. "Це принесе тільки користь", - упевнений колишній заступник глави СБУ Олександр Скіпальський. За його словами, розкриття корупційних злочинів невластиве СБУ функцією: "Ажіотаж навколо наділення СБУ функціями боротьби з корупцією за великим рахунком зашкодив службі, головним завданням якої є контррозвідувальні процеси".
Незважаючи на те, що в правоохоронних органах до майбутніх реформ ставляться спокійно, експерти відзначають, що головною їхньою метою є концентрація всіх силових структур в одних руках і навряд чи Верховна рада піде на це. "Це чисто політичний законопроект, політична заявка Луценка на реформаторство в сфері силових органів, - заявив директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов. - Ну хто піде на те, щоб в одному відомстві зосередити всі воєнізовані підрозділи і створити тим самим силове суперміністерство?!
Навряд чи даний законопроект пройде - за нього ніхто не проголосує. Всі прекрасно розуміють, що це буде крутіше, ніж прем'єр-міністр".
Геннадій Москаль учора повідомив, що вже подав пакет законопроектів у Верховну раду, однак поки невідомо, коли депутати займуться їхнім розглядом.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас