Чи спричинить виплата компенсацій вкладникам Ощадбанку СРСР інфляцію? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи спричинить виплата компенсацій вкладникам Ощадбанку СРСР інфляцію?

Валюта
1876
У першій декаді року, що настав, у ЗМІ став однією з головних тем початок виплат вкладникам Ощадбанку СРСР. І, у зв'язку із цими виплатами, поширилася теза: "Виплата компенсацій приведе до інфляційного стрибка".
У першому півріччі 2007 р. номінальні доходи українців, за даними Держкомстату (тобто офіційні, не враховуючих надходжень від діяльності в тіньовому секторі економіки), склали 4116 грн. на одну людину (включаючи дітей і пенсіонерів). Виходить, середній офіційний прибуток за весь 2007 р. склав близько 8 тис. гривень.
Для компенсації внесків Ощадбанку СРСР український Кабмін обіцяв "Ощадбанку" направити в 2008 р. 5,76 млрд. грн., тобто, у середньому, трохи більше 0,1 тис. грн. на одного українця (включаючи, знов-таки, дітей і пенсіонерів).
Виходить, що виплата компенсацій збільшить номінальні доходи українців відсотка так на півтора. А якщо врахувати тіньову економіку, то навряд чи хоча б на один відсоток. Якщо ж урахувати ще і заплановане зростання номінальних доходів населення в 2008 р., то навряд чи набереться і взагалі піввідсотка. Потужний інфляційний вплив?
Якщо ж урахувати, що покоління вкладників Ощадбанку СРСР, на відміну від молодих українців, набагато більш схильне до відкриття депозитних рахунків, ніж до одержання кредитів, то варто очікувати припливу аж ніяк не всіх компенсаційних грошей на ринок товарів. Українські пенсіонери півтора десятка років безуспішно очікували одержання своїх радянських внесків. Проте, наприкінці 1990-х, з початком масового зростання доходів, саме ці обмануті вкладники Ощадбанку в перших рядах понесли гроші на депозитні рахунки українських банків.
Одержавши компенсацію, вони навряд чи знову довірять ці гроші "Ощадбанку", що колись сильно обдурив їх, та що тепер видає досить жалюгідні компенсації в обстановці, максимально наближеній до бойової (це не провина нинішнього "Ощадбанку", зрозуміло, але осад залишиться). Сумнівно, що їх спокусить і запропонована "Ощадбанком" ставка 13,5% річних у гривні. Є банки зі ставками вищими. А гроші на депозитних рахунках не впливають на зростання інфляції.
Щоправда, загальна сума обіцяних на 2008 р. компенсацій вкладникам Ощадбанку становить близько 20 млрд. Ті 14 млрд, які не видадуть на руки, обіцяють дозволити враховувати при оплаті за комунальні послуги і ще в якихось заліках. Напевно, будуть такі, які збиралися оплатити "комуналку" готівкою, а тепер направлять цю готівку на покупку гречки, одягу або побутової техніки. Але і це мало що змінює в загальній ситуації.
Юлія Тимошенко не тільки зарекомендувала себе в минулому прем'єрстві як велика аматорка ревальвації, але і початку низки відомих кроків у цьому напрямку наприкінці 2007 р., причому голова НБУ Володимир Стельмах її в цьому дієво підтримав. Лобісти імпортерів останнім часом набули більше впливу, ніж рік тому. Задекларований курс на зміцнення гривні - це не тільки популізм, але і конкретні, вже здійснені та заплановані кроки Нацбанку і Кабміну.
Якщо Верховній Раді та уряду вдасться зменшити частку тіньового сектора в українській економіці хоча б на 10%, то вже одного цього вистачить, щоб з великим запасом перекрити незначний вплив, що могли б при найневдалішому збігу обставин здійснити компенсації з внесків радянської епохи на посилення інфляції
Важко сказати, яким буде рівень інфляції за результатами 2008 р., але от, а виплата компенсацій вкладникам Ощадбанку СРСР навряд чи зможе фатальним чином на неї вплинути.
Ілля Афанасьєв, банк "Контракт"
За матеріалами:
Контракт
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас