Юлія Тимошенко відновлює паливно-енергетичний баланс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Юлія Тимошенко відновлює паливно-енергетичний баланс

Енергетика
777
Вчора Кабінет міністрів запропонував Верховній раді призначити віце-прем'єром з питань промисловості і ПЕК Віталія Гайдука.
Учасники ринку очікують, що він постарається повернути прямі договори на експорт електроенергії і домогтися відходу з ринку компанії RosUkrEnergo (RUE). Експерти вважають, що частина цих планів йде врозріз із позицією секретаріату президента.
Про рішення уряду вчора повідомив перший віце-прем'єр Олександр Турчинов. У приймальні Віталія Гайдука заявили, що він не буде коментувати своє призначення, оскільки перебуває у відпустці. Нагадаємо, Гайдук в 2002-2003 роках вже обіймав посаду віце-прем'єра, що курирує паливно-енергетичний комплекс.
Він був звільнений у грудні 2003 року після прес-конференції, на якій покритикував ініціативу президентів України і Росії Леоніда Кучми та Володимира Путіна і канцлера Німеччини Герхарда Шредера про передачу в управління міжнародному консорціуму української газотранспортної системи (ГТС). На думку Віталія Гайдука, передача ГТС в управління консорціуму призведе до зниження доходів України, одержуваних від транзиту російського газу.
Зміна стратегії
На думку гендиректора газотрейдингової компанії "Олгаз-Інвест" Юрія Коровіна, однієї із ключових ініціатив нового віце-прем'єра стане зниження поставок газу компанією RosUkrEnergo і можливий вихід на ринок нових посередників. Нагадаємо, наприкінці минулого року близький до Гайдука глава НАК "Нафтогаз України" Олег Дубина вже почав спробу почати прямі поставки газу з Узбекистану.
А уряд Юлії Тимошенко почав послабляти позиції дочірнього підприємства RUE - СП "УкрГаз-Енерго". "У свій час компанія Віталія Гайдука "Індустріальний союз Донбасу" була одним з основних імпортерів газу в Україну. І напевно Гайдук спробує знову відвоювати частку на ринку для ІСД або дружніх їй компаній, обмеживши поставки газу з боку RUE", - говорить директор газотрейдингової компанії "Об'єднана газова група" Данило Шевєльов.
Гендиректор угорської компанії Magyar GT, яка займається експортом електроенергії з України, Янош Петефі прогнозує, що Гайдук буде сприяти припиненню продажу електроенергії через систему аукціонів. "На сьогоднішній день електроенергія, що поставляється в Угорщину і Польщу за прямими договорами через компанії System Consulting і Zomar, попадає на заводи Dunafer і Huta Chestochowa. Ця електроенергія на 25-30% дешевша, ніж та, що поставляється через систему аукціонів", - розповів Петефі.
Нагадаємо, що і колишній глава Мінпаливенерго Юрій Бойко, і нинішній Юрій Продан ініціювали розширення продажу електроенергії через систему аукціонів. Експерт Центру енергетичних досліджень В'ячеслав Бутко вважає, що прихід Гайдука дозволить зберегти існуючі на сьогодні схеми поставок.
Напередодні внесення кандидатури Гайдука до Верховної ради з ініціативи Юлії Тимошенко на посаду заступника міністра палива та енергетики був призначений колишній керівник державного підприємства зовнішньоекономічної діяльності "Укрінтеренерго" Олег Бугаєв. Бугаєв у свій час був звільнений колишнім міністром палива та енергетики Іваном Плачковим за небажання вводити аукціони із продажу електроенергії на експорт.
Зміни для бізнесу
На думку генерального директора компанії "Донецькойлсервіс" Віктора Мартиросяна, із приходом Гайдука нафтовим компаніям потрібно готуватися до посилення впливу держави на ринок нафтопродуктів. "Юлія Тимошенко і Віталій Гайдук завжди були ініціаторами жорсткого держрегулювання в галузі, що не знижувало ціни на паливо на АЗС, а лише приводило до його дефіциту. З приходом нового Кабінету міністрів і Гайдука є ризик повторення подібних ситуацій", - погоджується гендиректор "Галич-Петроль" Богдан Радько.
Нагадаємо, у травні 2005 року ціни на українських АЗС зросли на 20%, що було викликано світовим подорожчанням нафти. Юлія Тимошенко, що обіймала тоді посаду прем'єр-міністра, ввела державне регулювання ціни на бензин, після чого АЗС припинили продавати пальне.
Ситуація змінилася після втручання президента Віктора Ющенка, що скасував держрегулювання. Минулого тижня Тимошенко заявила, що відсутність державного регулювання цін на дизельне паливо і бензин дозволяє підприємцям підвищувати їх "без усякого економічного обґрунтування", і повідомила про намір ввести межові торговельні надбавки не більше 10% на бензин і дизпаливо, що продаються на АЗС. А вчора Мінекономіки оголосило про намір ввести в Україні ліцензування торгівлі нафтопродуктами.
Політична рівновага
Бутко вважає, що, висунувши на посаду віце-прем'єра Віталія Гайдука, Юлія Тимошенко постаралася повністю відновити вплив на ПЕК, втрачений після призначення міністром палива та енергетики лояльного Віктору Ющенкові Юрія Продана. "По суті, Продана тепер і зверху, і знизу підпирають люди з оточення Юлії Тимошенко - це і глава "Нафтогазу", і Олег Бугаєв (заступник глави Мінпаливенерго), і, нарешті, Віталій Гайдук", - погоджується з ним директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.
На його думку, ситуація, що склалася, може призвести до протистояння Віталія Гайдука і секретаріату президента, а також глави Мінпаливенерго. "Дійсно, погляди на проблему експорту електроенергії в президента Віктора Ющенка і Юрія Продана, з одного боку, і у Віталія Гайдука, з іншого, відрізняються. А виходить, у цій сфері цілком можна прогнозувати розвиток конфлікту між ними", - вважає народний депутат Василь Кисельов (Партія регіонів).
Під час вчорашньої зустрічі президента Словаччини Івана Гашпаровича і Віктора Ющенка український президент заявив, що ціна експортованої в Словаччину української електроенергії є заниженою, і запропонував переглянути її убік збільшення.
Особова справа. Віталій Гайдук
Народився в 1957 році в селі Хлібодарівка (Донецька обл.).
Отримав освіту за фахом "Економіка та організація машинобудівної промисловості" у Донецькому політехнічному інституті.
Кар'єру почав наприкінці 80-х років, працюючи начальником відділу економіки Донецького обласного центру "Автовазтехобслуговування", а потім гендиректором Зуєвського енергомеханічного заводу.
В 1994 році обійняв посаду заступника голови Донецької облради, а пізніше першого заступника голови Донецької облдержадміністрації з питань роботи промисловості, транспорту та зв'язку.
В 1997 році став президентом компанії "Візаві" - співзасновника корпорації "Індустріальний союз Донбасу".
У лютому 2000 року призначений першим заступником міністра, а в 2001 році міністром палива та енергетики в уряді Віктора Ющенка.
З листопада 2002 року по грудень 2003 року обіймав посаду віце-прем'єра з питань ПЕК в урядах Анатолія Кінаха та Віктора Януковича.
З жовтня 2006 року по травень 2007 року - секретар Ради національної безпеки та оборони.
Є президентом консорціуму "Індустріальна група" і главою спостережної ради Дніпровського меткомбінату ім. Дзержинського.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас