Для АЗС обмежать розмір торговельних надбавок на бензин — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Для АЗС обмежать розмір торговельних надбавок на бензин

Енергетика
173
В 2007 році вартість палива на вітчизняних заправках піднялася на 37%. Такі дані оприлюднив Держкомстат. При цьому рівень інфляції за цей період у країні склав майже 17%. Джерела в уряді називають таку ситуацію яскравим свідченням неефективної політики колишнього керівництва паливно-енергетичного блоку Кабміну.
"Ви тільки уявіть, за рік паливо в країні подорожчало практично в півтора рази. І при цьому ніяких розмов про кризу не було. Команда Януковича вміло робила гарну міну при поганій грі", - відзначив один зі співробітників апарата Юлії Тимошенко в неофіційній бесіді.
Боротися з подальшим подорожчанням новий уряд вирішив своїми методами. Кабінет Міністрів має намір дозволити обласним державним адміністраціям вводити граничні торговельні надбавки на бензин і дизельне паливо, які продаються через заправки.
У проекті відповідної постанови зазначено, що розмір торговельних надбавок АЗС не повинен перевищувати 10% від оптово-відпускної ціни виробника або митної вартості палива.
Співробітники Державної інспекції з контролю над цінами, які розробляли дану постанову, вважають, що введення таких обмежень буде стримувати розвиток інфляційних процесів у країні.
Нові правила вже одержали схвалення Міністерства палива та енергетики, Мінфіну та Антимонопольного комітету.
У прес-службі Мінекономіки пояснюють, що відсутність державного регулювання цін на паливо дозволяє суб'єктам підприємницької діяльності піднімати ціни без будь-якого економічного обґрунтування. Крім того, чиновники звертають увагу на вплив високих показників зростання вартості дизпалива і бензину торік на рівень інфляції.
Представники роздрібного ринку нафтопродуктів коментую ініціативи нового уряду з неохотою. А от джерела, близькі до колишнього уряду, уже встигли заявити, що введення обмеження рентабельності до 10% негативно відіб'ється на галузі.
Костянтин Бородін, прес-секретар екс-глави Мінпаливенерго Юрія Бойка, упевнений, що "цифра 10% - нереальна". "Витрати на утримування станції становлять від 7 до 9%. Розрахункова маржа по заправних станціях при колишньому уряді становила 13%", - говорить Бородін. При цьому він не виключає, що встановлення граничних торговельних надбавок може привести до дефіциту палива на ринку, а також закриття частини АЗС у регіонах.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас