Ринок нафти очікує нові очевидні докази світової рецесії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок нафти очікує нові очевидні докази світової рецесії

Енергетика
229
Ціна на нафту лише трохи росте, але на ринку зберігається потенціал для подальшого зниження. Тільки перспективи ослаблення долара ще підтримують ринок.
На ринку нафти на початку тижня відсутні якісь "гарячі" новини, здатні розігріти або остудити ринок. Проте, актуальними залишаються ті фактори, які привели до зниження ціни на нафту минулого тижня.
Численні свідчення та аналітичні доповіді про те, що США стоять на порозі рецесії, а також схожа доля може торкнутись Японії, стали основними двигунами ринку, що відреагував різким зниженням ціни на нафту. За минулий тиждень ціна на барель нафти марки Light Sweet втратила більше 5%. Додатково до Японії і США стали надходити неприємні звістки з ринків, що розвиваються. На думку багатьох аналітиків, уповільнення зростання, або навіть рецесія в США, також негативно позначаться на економіках Індії і Китаю, які нарощують споживання нафти високими темпами. Однак уже в грудні стало помітно те, що торговельний баланс Китаю росте не настільки вражаючими темпами і недавнє зміцнення юаню вкупі з несприятливою ситуацією в сфері споживання в США може здійснити вкрай негативний вплив на зростання китайської економіки.
Безумовно, ще одним важливим фактором тижня, що починається, на ринку нафти стане звіт міністерства енергетики США щодо запасів нафти в Америці за минулий тиждень. На загальне переконання, знову повториться ситуація останніх чотирьох років, коли до нового року запаси різко скорочувалися, а після нового року вони знову починали рости. Очікується, що найближчим часом нафтопереробники досить швидко ліквідують падіння запасів на 31,8 млн. барелів до трирічного мінімуму. Тому очікування збільшення запасів робить вплив на зниження на ринок.
Втім, на електронних торгах NYMEX в Азії учасники ринку не зважуються взяти більш визначений напрямок. Станом на 8:30, барель нафти марки Light Sweet коштує 93,03 дол., що на 0,34 дол. вище від ціни закриття в п'ятницю. Барель марки Brent коштує 91,57 дол., що на 0,50 дол. вище від ціни закриття. Деяке підвищення ціни на ранкових торгах може бути пов'язане з невеликим ослабленням долара. За європейську валюту дають 1,4859 дол., що на 84 пункту більше, ніж у п'ятницю.
Таким чином, лише ослаблення долара поки підтримує невелике збільшення ціни на нафту.
Непрямі дані вказують, що на азіатських маршрутах різко знизилося число замовлень на танкерні перевезення. Ціни наймання подібних кораблів знизилися на третину з початку року, що свідчить про досить серйозне падіння попиту. Раніше схожа картина фіксувалася на напрямках у Карибському морі. Тому можна цілком упевнено говорити про те, що споживачі нафти трохи знижують свою активність і вже не готові закуповувати нафту, продукти з якої не зможуть продати.
Тому найбільш імовірний сценарій поводження ціни на нафту протягом тижня це зниження ціни, що також прогнозує більшість опитаних у щотижневому прогнозі Bloomberg. Єдиним фактором, що залишається актуальним для збільшення ціни, є долар. Поведінка американської валюти буде робити вплив на підвищення, оскільки учасники ринку чекають зниження ставки ФРС на найближчому засіданні. Однак масштаби ослаблення долара навряд чи будуть настільки істотними, щоб привести до різкого підвищення ціни на нафту. Лише події в районах видобутку можуть внести несподівані корективи в плавне зниження графіка ціни на нафту протягом тижня. Втім, такими ж подіями можуть стати авторитетні аналітичні доповіді.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас