Касовий бойовик — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Касовий бойовик

Валюта
997
У п'ятницю з ініціативи прем'єр-міністра Юлії Тимошенко Ощадбанк приступився до виплати компенсацій внесків громадян в Ощадбанку СРСР.
У п'ятницю та суботу відділення Ощадбанку брали штурмом, жертвами натиску літніх громадян ставали банківські співробітники, не обійшлося і без людських жертв, але вже з боку вкладників. Наплив відвідувачів паралізував операційну роботу Ощадбанку в усій країні.
Експерти вважають, що рішення Кабінету міністрів провести компенсацію прискореними темпами не тільки призведе до росту інфляції, але й завдасть шкоди фінансової діяльності Ощадбанку.
Настав час розплати
У Києві хвилювання почалися напередодні першого дня виплат: бажаючі подати заява на повернення внесків, які вже не мріяли дочекатися своєї черги, розбили голову одному з адміністраторів Печерського відділення Ощадбанку. У п'ятницю громадяни, які бажали одержати компенсацію, почали вишиковуватися біля філії Печерського відділення Ощадбанку на вулиці Пушкінської задовго до його відкриття. У черзі стояли в основному люди похилого віку.
Багато хто з них приходили без всякої користі, оскільки не мали при собі ксерокопії паспорта та ідентифікаційного коду. Дві бабусі записували людей у списки і ретельно стежили за тим, щоб ніхто не пробрався до вхідних дверей без черги. Пенсіонер Віктор Георгійович, як він сам представився, прийшов до філії за годину до відкриття - о 8.00 - і виявився в списку вже під 46-м номером. Коли відділення відкрилося, вкладникам повідомили, що грошей немає, чекати довелося до обіду. У деяких київських відділеннях Ощадбанку гроші з'явилися лише до вечора. Вкладникам доводилося мерзнути на вулиці - щоб уникнути тисняви, усередину запускали лише по кілька людей.
Вони нервували, лаялися, але не розходилися. Біля входу у відділення стояв керуючий відділення Микола Вишневський. Пенсіонери запитували в нього, що робити з рахунками і коли вони зможуть одержати гроші. Він терпляче пояснював:
- Ваші гроші вже на книжці, не переживайте. Ви можете прийти в будь-який інший день і одержати їх без черги, як vip-клієнти.
-Ні, давайте сьогодні! А раптом завтра Юльку знімуть і все скасують! - нервувала жінка похилого віку у валянках і пуховій хустці, що стояла поруч із кореспондентом.
У цей час інша вкладниця прийнялася плачучи дякувати керуючому. Той збентежився.
- Панотця! - голосила бабуся. - Одержала! Тищу! Сякаючись у хустку і утираючи сльози, клієнтка Ощадбанку СРСР покинула відділення Ощадбанку. Черга із заздрістю дивилася їй вслід.
У Львові найбільше число вкладників зібралося в територіальних відділеннях Ощадбанку на вулицях Підвальній тв Російській. Люди похилого віку займали чергу з 7.00. "Ви навіщо мене штовхаєте?", "Куди ти лізеш, тримаєте його, він отут не стояв!", "Говорять, що гроші видадуть тільки тим, хто встиг зареєструватися на початку місяця", "Все може бути, можуть гроші і не виплатити потім, краще стояти отут до останнього", - обговорювали ситуацію вкладники. У відділенні Ощадбанку на вулиці Російській гроші стали вимагати денем раніше, 10 січня.
Люди щільним кільцем оточили будинок і прийнялися кричати на співробітників відділення. Керівництву довелося викликати наряд міліції, щоб заспокоїти юрбу. В одному з відділень Ощадбанку в Запоріжжя в черзі за грошовою компенсацією в п'ятницю вдень помер 68-літній пенсіонер, що зайняв чергу о 3.00. За попередніми даними, причиною смерті став серцевий напад.
У Дніпропетровську число бажаючих одержати компенсацію в п'ятницю досягало 70-100 чоловік на годину, при здатності відділення Ощадбанку обслуговувати до 50 чоловік на день. Тут навіть звернулися до місцевих друкованих видань з проханням опублікувати бланки заяв на одержання компенсацій з внесків, що знецінилися. При цьому місцеві шахраї вже організували продаж порожніх бланків.
В Одесі кампанія з виплат компенсацій почалася 11 січня зі зриву загороджувальних ґрат біля одного з відділень Ощадбанку. Для забезпечення порядку в банківські відділення запросили чергових співробітників МВС, а для скорочення черг клієнтам видавали іменні талони із вказівкою дати й часу одержання покладених компенсацій. У Севстополі в перший день виплат по тисячі гривень встигли одержати тільки 100 вкладників. У суботу виплати були припинені, оскільки, за словами керуючої міським відділенням Ощадбанку Віри Двойникової, "відбувся збій програми".
Технологія процесу 8 січня Ощадбанк почав створення реєстру вкладників Ощадбанку СРСР. Вже наступного дня Кабмін вирішив виплатити із заощаджень, що знецінилися, цього року 6 млрд грн, з яких 10 січня Ощадбанку було перераховано 1 млрд грн. На проведення ідентифікації вкладника, відкриття поточного рахунка та зарахування коштів в Ощадбанк йде три дні.
Тому вкладники одержали можливість забрати покладені бюджетом до 1000 грн вже з 11 січня - видавали готівкою до $198,02 (у гривні за курсом НБУ).
Відповідно до закону "Про держгарантії поновлення заощаджень громадян України", ці внески були проіндексовані ще 1 жовтня 1996 року в розрахунку 1,05 грн за 1 радянський рубль. Тоді розмір боргу був оцінений в 131,96 млрд грн, зараз - близько 123 млрд грн. Наступна індексація на розмір інфляції не передбачалася. Перший віце-прем'єр Олександр Турчинов назвав таку конвертацію найкращою в порівнянні з іншими країнами СРСР. Вкладники називають таку компенсацію обманом і пропонують за 1 рубль повертати 9-11 грн.
За даними Держкомстату, з моменту введення гривні в 1996 році інфляція склала 277,66%. Голова Ровенського обласного регіонального союзу обікрадених вкладників Костянтин Ільчук вважає, що якщо вкладник здасть в Ощадбанк ощадкнижку, то відновити реальну суму внеску буде неможливо, а тому жадає від Кабміну припинити виплату заощаджень.
За словами голови правління Ощадбанку Анатолія Гулея, до кінця тижня вже 1,2 млн вкладників подали заяви на внесення їх до реєстру, з яких у п'ятницю гроші могли одержати 155 тис. чоловік. З них 50 тис. вже забрали гроші, а близько 30 тис. вирішили залишити їх на депозиті. У понеділок гроші перерахують ще 276 тис. чоловам. Суми 6 млрд грн може вистачити лише на перші 6 млн вкладників, що прийшли в банк.
Чого очікувати далі
Експерти вважають, що виплати внесків, які президент Віктор Ющенко зобов'язав провести за два-три місяців, можуть прискорити зротснаня цін. За оцінками президента Української спілки фінансових аналітиків Юрія Прозорова, очікування початку виплат стали додатковим фактором росту цін у грудні 2007 року (на 2,1%), а цього року можуть розігнати інфляцію до 18-19%, тоді як у бюджеті закладено прогноз інфляції в розмірі 9,6%.
Перші негативні наслідки виплат відчув сам Ощадбанк. Спочатку правління Ощадбанку сподівалося на створення держагенства, яке б за 310 млн грн сформувало реєстр вкладників і організувало виплату внесків через відділення всіх банків України. Уряд Юлії Тимошенко не підтримало ідею створення агентства, а кошти для проведення виплат переказав до Ощадбанку з його фактичних видатків. Тому, як повідомляють співробітники Ощадбанку на умовах анонімності, з банку вже почався відтік операційних працівників, нездатних винести навантаження, пов'язаних з виплатами. Співробітники, які залишилися, змушені цілодобово не залишати свої робочі місця і працювати у вихідні.
Банкіри вважають, що ажіотаж здатний за кілька місяців нанести Ощадбанку, що активно розвиває роздріб, значний збиток. "У банку величезна мережа відділень із дуже слабким технічним оснащенням", - говорить радник представника Приватбанку Віктор Лисицький. "Фізично банк до цього був не готовий. Це божевільний удар по роботі всіх касирів, - відзначає представник банку НРБ Владислав Кравець. - Перед виплатою внесків всі інші завдання просто меркнуть, і від цього страждають всі клієнти. У такій ситуації лояльність клієнтів до Ощадбанку буде падати, і багато хто з них підуть в інші банки".
На думку експертів, зниження операційного прибутку Ощадбанку може негативно відбитися на інших банках, у яких вже утворилися черги. "Будь-яке ослаблення такого банку як Ощадбанк завдає шкоди всій банківській системі, і банкам-конкурентам від цього не краще", - вважає Віктор Лисицький. Сам Анатолій Ґулею сподівається, що ажіотаж навколо виплат завершиться до 20 січня.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас