Долю нафтових цін визначать економіка та геополітика — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долю нафтових цін визначать економіка та геополітика

Енергетика
190
Ціна нафти подолала психологічно важливу межу $100 за барель і відступила.
Тепер аналітики намагаються пророкувати, що буде з нею далі, бажано - у довгостроковій перспективі.
Втім, всерйоз за довгострокові прогнози мало хто береться. У найближчому майбутньому - прогнозують експерти - ціна ще підніметься, потім опуститься, а потім, імовірно знову підніметься. Саме таку картину ми спостерігаємо вже останні кілька років.
Аргументи на користь збільшення нафтових цін відомі. Економіки Китаю та Індії переживають бум, і їхня потреба в енергії стрімко росте. Резерви родовищ у Мексиці, США і Північному морі висихають, ускладнюючи ситуацію із глобальними поставками. Президент Венесуели Уго Чавес і президент Ірану Махмуд Ахмадінежад використовують нафту як політичну зброю і найближчим часом навряд чи перестануть це робити. Нігерійські бойовики створюють хаос у поставках з деяких найбільш продуктивних родовищ Африки. В Іраку триває війна. Слабість долара змушує хеджеві фонди і біржових спекулянтів дивитися на нафту та інші сировинні товари як на безпечний притулок.
Однак всі ці фактори з'явилися не вчора. Всі вони існували і влітку, коли нафта впала майже до $60 за барель, а межу 100 доларів ціни подолали лише тиждень назад.
"Прогнозування нафтових цін постійно демонструє ризикованість припущень, тому що нафтові ціни є похідними від того, що відбувається в глобальній економіці і глобальній геополітиці", - заявив газеті International Herald Tribune президент Кембриджської асоціації енергетичних досліджень (Cambridge Energy Research Associates) Деніел Єргін (Daniel Yergin). Він додав, що, за його прогнозом, ціни на нафту в найближчі роки можуть вирости до $150 за барель або впасти до $40.
Президент нафтогазової компанії Devon Energy Джон Річелз (John Richels) сказав, що $150 імовірно, але не менш імовірні і $55. "Ми повинні робити інвестиції, ґрунтуючись на своїх уявленнях про довгострокову перспективу. Це дуже важко", - цитує його газета.
Важливими факторами, що визначають майбутній рух цін нагору або вниз, є вплив високих цін на споживчий ринок і розвиток альтернативних видів палива.
Значні державні і приватні інвестиції в цей час ідуть на розвиток сонячної і вітряної енергії, а також біопалива, але поки внесок цих альтернативних джерел в енергетичні поставки має скоріше символічне, а не практичне значення. З історії ми знаємо, що наукові і технологічні прориви іноді відбувалися порівняно швидко - так було зі створенням ядерної зброї або польотом людини в космос, - і все-таки на це йшли роки.
Що стосується споживчого ринку, то поки, на диво багатьох експертів, стійке збільшення нафтових цін з рівня $11 за барель менше десятиліття назад не зробило значного впливу на споживачів.
Однак улітку нинішнього року до збільшення цін прискореними темпами додалася криза іпотечного кредитування в США, і це поєднання цілком може ввергнути найбільшу економіку світу в рецесію. Рецесія, безсумнівно, зменшить попит на нафту. Теоретично нафтові ціни повинні в цьому випадку піти вниз, тому що споживачі менше купують, компанії менше виробляють і транспортують, оборот глобальної торгівлі сповільнюється.
Якщо вже цього року США почнуть споживати менше китайських товарів та індійських послуг, середній рівень цін на нафту складе, за прогнозом деяких експертів, $75 за барель. Однак експерти попереджають, що навіть при рецесії в Америці тривале збройне протистояння в Нігерії, природні катаклізми і будь-які інші непередбачені події цілком можуть штовхнути ціни нагору.
Залишилося відповістити на запитання, чому ціни виросли цієї зими. Ситуація в Іраку помітно покращилася, і вже відновлюється експорт іракської нафти. Синоптики обіцяють, що друга половина зими в США буде досить теплою, і це дозволить нафтосховищам збільшити запаси нафти і бензину до весни і літа, сезону автомобільних поїздок.
На думку багатьох експертів, причина в інвестиційних рішеннях біржовиків і хеджевих фондів. Оскільки американські ринки акцій, житла, кредиту і валюти ненадійні, маклери звертаються до нафти. Обіцянки Федеральної резервної системи США знизити дисконтні ставки маклери можуть сприйняти як визнання, що в економіки країни існують серйозні ризики, і це збільшить для них привабливість нафтових ф'ючерсів.
Однак поки не сприйняли. Можливо, у них, як і у багатьох експертів, склалося враження, що падіння американської валюти близьке до завершення, і долар у найближчі місяці досягне дна, а потім почне зміцнюватись. Що стосується кредитної кризи, то вона свій вплив на ринки вже зробила.
У цілому експерти очікують скоріше зниження, а не збільшення нафтових цін. Однак це зниження не буде тривалим і навряд чи буде значним. Скажемо, європейська валюта в цей час росте, а це означає, що споживчий ринок у Європі почуває себе інакше, ніж ринок США. Так що попит на нафту за межами найбільшої економіки світу, особливо на ринках, що розвиваються, продовжить рости.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас