Експерт: Зниження ставок по облігаціях на первинному ринку очікувати не варто, радше, навпаки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Зниження ставок по облігаціях на первинному ринку очікувати не варто, радше, навпаки

Валюта
300
Зниження ставок по облігаціях на первинному ринку не слід очікувати, скоріше, навпаки, вважає начальник відділу боргового ринку управління корпоративних фінансів Укрсиббанку (Харків) Сергій Ягнич.
"У першому півріччі поточного року більшість українських банків усе ще буде відчувати наслідки світової фінансової кризи і зниження доступності фондування за кордоном. Так, як українські комерційні банки є основними гравцями, що формують попит на внутрішньому ринку облігацій, і це, безумовно, відіб'ється на ставках", - наводяться в прес-релізі банку слова Ягнича.
Він відзначає, що в умовах рекордних за сім років темпів зростання інфляції в країні Національний банк України (НБУ) змушений підвищувати вартість коштів на внутрішньому ринку, посилюючи грошово-кредитну політику за допомогою підвищення норми резервування, ставок по активних операціях і т.д.
При цьому експерт підкреслює, що вихідні на ринок емітенти ще не звикли до нових рівнів, тому що ліквідність коштів змінилася швидко і нерівномірно.
На думку Ягнича, надалі ситуація буде залежати від темпів збільшення грошової маси: якщо збільшаться соціальні виплати чи підвищиться приплив боргового або інвестиційного капіталу, то ліквідність підвищиться, а ставки на якийсь час знизяться.
Як повідомлялося, НБУ з 1 січня 2008 року підвищив дисконтну ставку з 8% до 10%, виходячи з макроекономічних прогнозів уряду та збереження в 2007 році високих темпів інфляції в країні.
НБУ знизив дисконтну ставку з 8,5% до 8% з 1 червня 2007 року. Дисконтна ставка НБУ з 10 серпня 2005 року була підвищена з 9% до 9,5%, а з 10 червня 2006 року - знижена з 9,5% до 8,5%.
Інфляція в Україні в січні-листопаді-2007 склала 14,2%, грошова маса за цей період виросла на 40,3% - до 366,3 млрд грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас