Газовий покер Тимошенко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газовий покер Тимошенко

Енергетика
469
Юлія Тимошенко почала усунення "РосУкрЕнерго" з газового ринку України через ослаблення позицій "УкрГаз-Енерго".
Національна комісія з регулювання електроенергетики України обмежила обсяг постачання газу через "УкрГаз-Енерго" до 5,04 млрд. куб. м газу на рік.
Таким чином, компанія втрачає доступ до платоспроможних українських споживачів. На думку експертів, таке рішення свідчить про можливу зміну схеми постачання газу усередині країни, а також, можливо, дозволить поліпшити фінансове становище самого НАК "Нафтогаз Україна". Однак це не означає, що питання постачання газу вирішене раз і назавжди, оскільки тіньові схеми складалися роками і для їхнього усунення знадобиться не менше часу.
Національна комісія регулювання електроенергетики України (НКРЕ) прийняла рішення про скасування своєї постанови від 9 серпня 2006 року №1047 "Про внесення змін у постанову НКРЕ від 9 березня 2006 №306". Із цього моменту обсяг поставок газу через "УкрГаз-Енерго" обмежується 5,04 млрд. куб. м газу на рік, замість заявлених раніше 55 млрд. куб. м. Яким чином будуть розподілятися інші 50 млрд. куб. газу, залишається питанням.
Природно, що "УкрГаз-Енерго" сприйняла ініціативу НКРЕ ворожо. Як повідомив глава прес-служби "УкрГаз-Енерго" Василь Кисіль, рішення про скасування ліцензії ЗАТ "УкрГаз-Енерго" на постачання природного газу за нерегульованим тарифом було прийнято "заднім" числом - 8-го січня. Компанія "УкрГаз-Енерго" вважає, що в такий спосіб регулятор не тільки порушив власний регламент і рішення судів, але і перевищив свої повноваження. По-перше, постанову було прийнято без відкритих слухань і про неї представників компанії, як того вимагає регламент НКРЕ, навіть не сповістили. Втім, які саме норми регламенту і які рішення судів були порушені, пан Кисіль не уточнив.
Також, на його думку, нинішній керівник НКРЕ Валерій Кальченко, що був призначений перед самим Новим Роком, не міг встигнути за 2 робочі дні ознайомитися із ситуацією і прийняти рішення, що може так сильно вплинути на ситуацію в сфері газопостачання усередині країни.
У цілому, наступ на "УкрГаз-Енерго" тісно взаємозалежний із планами Юлії Тимошенко витіснити з українського ринку "РосУкрЕнерго", про що вона неодноразово заявляла. При цьому в якості однієї із зачіпок називається критичний фінансовий стан "Нафтогазу".
Наприклад, за січень-липень 2007 року чистий прибуток "Нафтогазу України" впав майже в 7 разів у порівнянні з аналогічним показником минулого року - з $396 млн. до всього лише $59 млн. Низькі показники компанії пов'язували з передачею найбільш платоспроможних клієнтів, промислових підприємств "УкрГаз-Енерго". Поставки газу населенню проходять через НАК "Нафтогаз", що в обов'язковому порядку повинен розраховуватися з "УкрГаз-Енерго".
Не дивно, що показники "УкрГаз-Енерго" в 2007 росли фактично пропорційно втратам "Нафтогазу". У першому півріччі 2007 року "УкрГаз-Енерго" майже вдвічі випередила конкурента за показниками чистого доходу і прибутку.
За зізнанням Василя Киселя, компанія "УкрГаз-Енерго" в 2006-2007 р. заплатила в бюджети різних рівнів 14 млрд. грн.
Однак, цей аргумент навряд чи врятує "УкрГаз-Енерго" від рішучих дій Тимошенко, що вже одержала моральну підтримку з боку західних ринків.
Як стало відомо в четвер, рейтингове агентство Fitch підвищило рейтинг "Нафтогазу України" з В+ до BB-. Ця новина не може не порадувати уряд, оскільки означає, що ймовірність дефолту НАК "Нафтогаз" по його іноземних зобов'язаннях з подальшою передачею української газотранспортної системи в чужі руки знижується.
Науковий співробітник Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Інна Юзефович вважає, що рішення НКРЕ означає, що якщо решта обсягів газу промисловості буде поставлятися НАК "Нафтогаз України", що до цього продавав через "Газ України" газ населенню за низькими цінами, то НАК зможе діставати прибуток від продажу газу промисловим підприємствам. Це дозволить поліпшити фінансовий стан компанії.
Втім, не виключено, що кампанія з усунення "РосУкрЕнерго" з українського газового ринку може бути прикриттям для зміни схеми розподілу газу усередині країни.
Можливість перерозподіляти 65% споживаного в країні газу, загальною вартістю близько $10 млрд. (і тільки закупівельні ціни), це, насамперед, великі гроші. При цьому виключення "РосУкрЕнерго" (чому напевно буде протидіяти "Газпром") зі схеми постачання газу в Україну не зменшить кінцеву вартість газу.
Старший економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Газизуллін вважає, що рішення НКРЕ можна пояснити, у першу чергу, наміром Юлії Тимошенко змінити схему поставок газу. "На відміну від "РосУкрЕнерго", позбутися від посередника на внутрішньому ринку уряду України набагато простіше. З огляду на недавні заяви про кризовий фінансовий стан НАК "Нафтогаз", обмеження обсягу поставок газу " УкрГаз-Енерго" може допомогти "Нафтогазу" повернути сегмент промислових споживачів. Безумовно, створення " УкрГаз-Енерго" 2 роки тому стало результатом домовленостей між урядом Росії та України і, швидше за все, сьогоднішнє рішення НКРЕ спричинить негативну реакцію Москви", - відзначив експерт.
З іншого боку, в "УкрГаз-Енерго" упевнені, що таке "штучне обмеження може привести до дестабілізації ситуації на ринку". При цьому в компанії досить спокійно сприймають те, що відбувається. "Зараз у нас досить підстав, щоб оперативно вирішити цю ситуацію в правовому полі, а наші споживачі можуть бути спокійні - компанія повністю виконає свої контрактні зобов'язання", - відзначає Віталій Кисіль.
І все-таки, незважаючи на видимий спокій з боку менеджменту "УкрГаз-Енерго", компанія має всі шанси втратити свої позиції на українському ринку.
Справа в тому, що зміна політичного розкладу в Україні починає кардинальним чином впливати на газову сферу. Добре відомо, що колишній глава Мінпаливенерго Юрій Бойко мав сильні лобістські зв'язки в "Газпромі", які дозволяли йому бути одним із ключових гравців на українському ринку. Не зламавши вибудувані росіянами через Бойка схеми, неможливо кардинально змінити ситуацію на ринку. "Газпром" здав Бойка. Тим більше, що той не прийняв пропозицію з "панського плеча" - зайняти посаду у "Газпромнафті", що динамічно розвивається. Тимошенко це добре розуміє, також як і росіяни. Поки Юлія Володимирівна залишалася главою опозиції, росіяни були зацікавлені в статус-кво.
Однак, повернення Тимошенко у виконавчу владу та, особливо, її президентські перспективи, підштовхують Москву до того, щоб як мінімум прислухатися до ініціатив Юлії Володимирівни.
При цьому інтенсифікація відносин з росіянами має для Тимошенко стратегічне значення. Вона прекрасно розуміє, що не зможе виграти президентську кампанію, якщо не одержить якусь частину голосів на Сході України. А тут важлива позиція Росії.
От чому Тимошенко зараз активно веде переговорний процес із росіянами. Учора вона розмовляла телефоном із прем'єром РФ Зубковим. За інформацією "Главреда" віце-прем'єр Григорій Немиря вже кілька разів їздив у Москву, де проводив консультації з російським керівництвом.
Один з російських ЗМІ недавно оприлюднив інформацію, що Тимошенко в останні місяці динамічно вибудовує відносини з наступником Путіна Дмитром Медведєвим через його оточення в особі генерал-майора Антона Сурікова. Останній контактує в Києві "з політологом і бізнесменом Володимиром Філіним, що вважається одним із найкращих у світі фахівців в сфері ринків озброєнь. У цей час Філін проживає в Києві та очолює закритий аналітичний центр, що вважається "тіньовим мозком" нового Уряду України, очолюваного Юлією Тимошенко. Цілком можливо, що тандем Філіна і Сурікова стане тим комунікативним мостом, що дозволить майбутнім Президентам Росії та України Дмитру Медведєву і Юлії Тимошенко позбутися, нарешті, від одіозного газового посередника "РосУкрЕнерго" і покласти початок якісно новому партнерству двох слов'янських країн в енергетичній сфері", - пише російське видання "Прес-Аташе.ru".
Варто також відзначити ще один момент, наприклад, загальні оцінки персони Тимошенко в російських ЗМІ. Наприклад, в одному із грудневих інтерв'ю Глєб Павловський досить позитивно відізвався про Юлію Володимирівну, називаючи її "загальнонаціональним і перспективним політиком". Така зміна акцентів в оцінках Тимошенко росіянами, свідчить про те, що традиційне сприйняття Юлії Володимирівни в Москві як непримиренного ворога РФ насправді вже далеко не таке.
Природно, що інтереси росіян і Тимошенко розходяться в деяких питаннях діаметрально, як наприклад, по НАК "Нафтогазу". Росіяни зацікавлені в банкрутстві НАК "Нафтогаз", що, можливо, полегшить їм одержання контролю над українською ГТС.
Тоді, як для прем'єра оздоровлення "Нафтогазу" означає збільшення грошових потоків у держскарбницю, які можна буде направити на фінансування різного роду соціальних програм. От чому, не будучи ще в силі вивести із гри "РосУкрЕнерго", Тимошенко зосередилася на її дочці.
Таким чином, сутичка навколо "УкрГаз-Енерго" це не тільки спроба зламати устояні газові схеми, але зондування Юлією Володимирівною росіян на предмет формування нових підходів у відносинах з нею.
Юрій Романенко, Яна Корецька, Севгіль Мусаєва ("Экономические известия")
За матеріалами:
Glavred.info
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас