Ющенко і Тимошенко зіграють в перетягування ФДМ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко і Тимошенко зіграють в перетягування ФДМ

Казна та Політика
376
У серйозності намірів лідера БЮТ відносно приватизаційної сфери ніхто не сумнівається. Тому Президент не проти зберегти в кріслі глави Фонду Держмайна Валентину Семенюк.
Доля ФДМ і її керівництва стала однією із ключових тем останнього часу. Уряд, діючи за взятими коаліційними зобов'язаннями, запропонував ліквідувати Фонд, реорганізувавши його в міністерство. Ця ініціатива прекрасно вписується в тактичні плани нинішнього керівництва Кабміну, але мало співвідноситься з дійсністю.
Почнемо з того, що ФДМ є досить потужним знаряддям як для наповнення бюджету, так і для лякання незговірливих політичних опонентів, що володіють солідною економічною базою підприємств. Отриманих, у деяких випадках, досить спірним шляхом.
Тим часом, приватизаційні і реприватизаційні процеси є фішкою нинішньої коаліції та уряду. Ну, а контролювати і координувати роботу міністерства значно простіше, ніж більш інституціонально самостійний орган.
Однак, реорганізувати ФДМ не так-то просто. Норма про призначення і звільнення його глави прописана в Конституції. Це означає, що для реалізації своїх планів Кабміну необхідно 300 голосів парламентаріїв. Їх у коаліції немає. І не передбачається.
Так що команді Юлії Тимошенко прийдеться шукати обхідні шляхи для посилення впливу на дане відомство. Найбільш природний з них - це призначення "своєї" людини на посаду глави відомства. Тут, на перший погляд, все зрозуміло. Посада глави ФДМ за квотою належить "біло-червоним", і "помаранчеві" начебто б не збираються претендувати на цей шматок влади.
З іншого боку, кандидатуру глави ФДМ в парламент вносить Президент України. А він поки що не поспішає з відповідною постановою, незважаючи на інформаційну активність БЮТ навколо кандидатури Андрія Портнова.
Справа в тому, що для багатьох Андрій Володимирович - занадто вже одіозна особистість, і перспектива його приходу у Фонд Держмайна не по душі панам з Банкової і частині "Нашої України", що постраждала від скандалу 2005 року. Та і старі зв'язки Портнова з "Приватом" у багатьох викликають побоювання. Пускати цю ФПГ у приватизаційний город багатьом не хочеться.
Так що Президент цілком може зажадати від коаліції спершу "узаконити" ФДМ у вигідній йому редакції закону, а вже потім подумати про призначення. У Віктора Андрійовича справді є привід для занепокоєння. Адже наприкінці року БЮТом у Раді вже зареєстрований законопроект, відповідно до якого в Президента відбирають право вносити кандидатуру глави даного відомства на розгляд парламенту. І повноваження це передається, звичайно ж, прем'єрові.
Крім цього, цілком можливий варіант, при якому частина "Нашої України" просто не підтримає Андрія Портнова на посаду глави ФДМ. Після чого Віктор Ющенко театрально розведе руками, Арсеній Яценюк знову повідає про проблеми системи "Рада", а Віктор Балога одержить зайвий привід для радості.
Так що, незважаючи на інформаційний ажіотаж із приводу внесення кандидатури Портнова, у цьому напрямку в Блоку Юлії Тимошенко є досить серйозні проблеми. Значна частина Банкової орієнтована на співробітництво з Рінатом Ахметовим, і представник БЮТ на чолі ФДМ, так ще напередодні президентських виборів, їй не вигідний. Тому що в серйозності намірів лідера БЮТ відносно приватизаційної сфери ніхто не сумнівається. Ну, а при такому розкладі захистити бізнес стратегічних партнерів не здається можливим.
Таким чином, як не дивно, Секретаріату Президента сьогодні набагато вигідніше зберегти на цій посаді соціалістку Валентину Семенюк, що, незважаючи на всі очевидні недоліки, - досить свідома і прогнозована людина. Чи не тому глава ФДМ демонструє байдужість до того, що відбувається, і спокійно збирається заміж?
Андрій Січкар
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас