Антирейдери своє відвоювали — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Антирейдери своє відвоювали

Кримінал
430
Сьогодні чиновники не мають сил захистити підприємства від рейдерських атак. Протекціонізм Міжвідомчої антирейдерської комісії, на яку робив ставку уряд при врегулюванні конфліктів, не допоміг одному з найбільших виробників сільгосппродукції на Львівщині - ВАТ "Агрофірма "Провесінь" - уникнути рейдерського захоплення
Київський господарський суд визнав легітимною зміну правління агрофірми на зборах акціонерів наприкінці минулого року.
"Зараз виконавча служба впроваджує це рішення в дію. Хоча новопризначеного главу правління Анатолія Супрунюка ми навіть не знаємо і зборів не проводили. У нас більше 50% акцій, але це ніхто не бере до уваги", - розповів глава агрофірми "Провесінь" Іван Півень.
Нагадаємо, першими під особливий контроль Міжвідомчої комісії з питань протидії протиправним поглинанням і захопленням підприємств, крім львівської компанії, були взяті "Бунге Україна", Київська фабрика технічного паперу, Кіровоградський ЦУМ і столичне НПП "Сатурн".
За словами голови правління та акціонера підприємства "НПП Сатурн", глави громадської організації "Антирейдерський союз підприємців України" Володимира Чміля, конфлікт навколо його підприємства поки далекий від завершення. "Саме в розпалі! - говорить він. - Низька результативність пояснюється тим, що навіть Микола Азаров не міг змусити прокуратуру і МВС діяти ефективно".
Позитивний вплив комісії відзначають в "Бунге Україна". "У випадку конфлікту навколо ЗАТ з ІІ "ДМЕЗ" діяльність комісії дійсно дала позитивний результат", - говорять у прес-службі компанії. Розглянувши ситуацію, комісія визначила "ознаки підготовки до рейдерського захоплення підприємства" і дала відповідні доручення правоохоронним органам.
"Після цього рейдерська атака на наше підприємство була фактично заморожена", - говорять представники компанії. Завершився конфлікт і навколо Кіровоградського ЦУМ, однак відбулося це не завдяки чиновникам, а шляхом переговорів сторін і реалізації спірного активу третім особам.
"Ми згорнули конфлікт, тому що інакше не можна було розійтися", - стверджує глава компанії "Тект" (колишній акціонер ЦУМ) Вадим Гриб.
Деякі чиновники вважають, що комісія себе вичерпала. Наприклад, депутат від БЮТ Андрій Портнов вважає, що цей орган варто ліквідувати. Однак учасники вказують на особисті мотиви депутата. "Пана Портнова вважають пов'язаним з юридичними структурами, які найчастіше фігурують у рейдерських захопленнях", - говорить Володимир Чміль. На його думку, новому уряду варто поліпшити роботу комісії, а не ліквідувати її.
Міжвідомча комісія з питань протидії протиправним поглинанням і захопленням підприємств створена 13 лютого 2007 р. Комісію очолив Микола Азаров. До її складу увійшли 20 чоловік, з яких три народних депутати і віце-президенти Українського союзу промисловців і підприємців і Торгово-промислової палати.
Ганна Ковальчук
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас