Експерт: Погодинна оплата для шахтарів закінчиться її зниженням — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Погодинна оплата для шахтарів закінчиться її зниженням

Енергетика
142
Намір уряду ввести погодинну оплату для шахтарів закінчиться зниженням зарплати і зниженням видобутку вугілля в Україні, якщо не будуть впроваджені комплексні заходи щодо забезпечення безпеки праці і стимулювання зарплати гірників, - вважає глава Національного Форуму профспілок України (НФПУ) Мирослав Якібчук.
"Ці заходи повинні бути, насамперед, спрямовані на введення єдиних для всіх без винятку шахт технологічних стандартів безпеки і методів ведення вуглевидобутку. Адже на сьогодні технологічні можливості різні, а логіка єдиної погодинної зарплати вимагає, щоб праця працівників на всіх шахтах оцінювалася однаково. Це однаково, що вважати однаковою продуктивність праці і відповідно роботу водія "Мерседеса" і "Запорожця", - підсумував Якібчук.
Крім того, лідер НФПУ підкреслив, що погодинна оплата - це тільки форма оплати, і вона ніяким чином не пов'язана власне з безпекою праці шахтарів, але ж саме це, на думку Якібчука, є однієї із найбільш насущних проблем вуглевидобувної промисловості, вирішити яку можна, у тому числі, через введення єдиних технологічних стандартів, контролювати які повинні держава і профспілки.
Лідер НФПУ впевнений, що іншим важливим необхідним заходом є введення норми виробітку, що стимулює шахтарів краще працювати. "Потрібно враховувати, що погодинна оплата праці, як правило, ефективна в сфері обслуговування, у гірничодобувній промисловості вона застосовується рідко, - наприклад, у ЄС вона існує тільки в Німеччині. Але коли вона вже буде введена в Україні, потрібно обов'язково її доповнити нормами виробітку, інакше шахтарі можуть просто "відбувати" свої години, у результаті чого видобуток вугілля буде знижуватися, а зарплати, в остаточному підсумку, стануть нижчі", - сказав він.
І, нарешті, щоб нові зарплати були гідними, їх потрібно відраховувати не від мінімальної зарплати, що затвердила Верховна Рада, а від спеціально встановлених для вуглевидобувної галузі тарифів. Тільки в цьому випадку реальні доходи шахтарів збільшаться в 4-5 разів, відповідаючи, у такий спосіб справедливій винагороді за таку важку працю, відзначив Якібчук.
За матеріалами:
Glavred.info
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас