У Європі трапилась криза різдвяних продажів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Європі трапилась криза різдвяних продажів

Фондовий ринок
256
Акції найбільшої британської торговельної мережі Marks and Spencer (M&S) впали на 20%, досягши найнижчої позначки за 25 років.
Трапилося це після оголошення про зниження на два відсотки обсягу продажів, навіть незважаючи на передріздвяний бум.
При цьому компанія витратилася на переоформлення більше 70% своїх торговельних майданчиків до сезону розпродажів.
Як заявив виконавчий директор цієї мережі сер Стюарт Роуз, M&S був змушений знижувати ціни на 6% уже до початку розпродажів, щоб залучити покупців
"Торгівля гальмує, ринок гальмує, і нас це дуже турбує, не приховує занепокоєння Стюарт Роуз. - І ми вважаємо, що весь 2008 рік і навіть перша половина 2009-го року буде важкою для споживчого сектора".
За його словами, "інфляція підкрадається у вигляді витрат на ведення бізнесу, які зростають, а можливості знизити ціни тануть".
"Це стосується будь-якої галузі, не тільки нашої, не тільки конкретно Marks and Spencer. Ми вже готуємося тугіше затягти пояси", - додав Роуз.
Одночасно глава Британської асоціації рітейлерів Кевін Хокінс дає свій прогноз: наближається зниження темпів зростання економіки - він не вимовив слова рецесія - і це виразиться серед іншого і в тому, що не один рітейлер виявиться банкрутом.
Характерна ознака, на його думку, продажі в грудні - найбільш "хлібному" місяці в році - виросли на 2%.
Британські рітейлери спробували впоратися з обсягами, що скорочуються, оголосивши святкові розпродажі вже наступного дня після Різдва - 26 грудня.
Уряд, розуміючи загрозу рецесії, що насувається, створив спеціальний комітет, що розгляне можливості лібералізації законодавства.
У Німеччині також шукають способи відшкодувати падіння обсягу продажів у споживчому секторі і, швидше за все, скасують строгі години роботи для магазинів.
Крім того, 45% американців припускають, що в році, що настав, ситуація в економіці США погіршиться.
За даними Світового банку, зростання світової економіки в 2007 році, незважаючи на потрясіння на фінансових ринках, сповільнилося досить скромно - до 3,6% з 3,9% в 2006 році, - говориться в доповіді Світового банку (СБ) Глобальні економічні перспективи.
В 2008 році світова економіка виросте на 3,3%, а в 2009 році - на 3,6%, прогнозує банк.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас