Експерт: Ускладнення НБУ вимог до покриття валютного ризику і ризику ліквідності може привести до уповільнення темпів іпотечного кредитування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Ускладнення НБУ вимог до покриття валютного ризику і ризику ліквідності може привести до уповільнення темпів іпотечного кредитування

Валюта
469
Ускладнення Національним банком України (НБУ) вимог до банків щодо покриття валютного ризику і ризику ліквідності, передбачене постановою №458, може привести до уповільнення темпів іпотечного кредитування, вважає директор казначейства Укргазбанку (Київ) Андрій Пономарьов.
"Безумовно, вплив постанови Нацбанку відчують усі банки, що активно кредитували іпотеку на термін понад три років. У короткостроковій перспективі це приведе до того, що частина банків буде змушена скоротити темпи іпотечного кредитування, або зупинити його взагалі до приведення адекватності капіталу у відповідність із нормативними вимогами. Внаслідок скорочення кредитної пропозиції на ринку ставки по кредитах, особливо по доларовій іпотеці, помітно підростуть", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна".
За оцінкою експерта, можливе скорочення обсягів іпотечного кредитування та збільшення ставок на такі кредити знизять здатність населення купувати житло в кредит, що, у свою чергу, підштовхне ринок до зниження цін на нерухомість на первинному та, особливо, на вторинному ринку.
При цьому невеликі банки з обмеженою можливістю капіталізації будуть змушені вирішувати: чи піти з іпотечного ринку, чи шукати зовнішнього стратегічного інвестора, вважає він.
Пономарьов також вважає, що банки почнуть залучати депозити з терміном, аналогічним іпотеці, за фіксованою на перші рік-два ставкою і з можливістю розірвання договору без втрати відсотків після закінчення певного періоду.
Банкір також підкреслив, що заходи НБУ з ускладнення нормативних вимог до адекватності капіталу є своєчасними. "Через те, що основна частина іпотечного та автокредитування в Україні здійснюється в американській валюті, а здатність українських банків залучати доларові депозити на внутрішньому ринку постійно знижується через знецінювання долара, тоді як можливість для прямих запозичень на зовнішніх ринках украй проблематична через недовіру між фінансистами, викликану невизначеністю долі іпотечної кризи в США, створюється валютний ризик, що і був врахований даною постановою НБУ", - сказав він.
Як повідомлялося, нова редакція інструкції НБУ про порядок регулювання діяльності банків в Україні (постанова №458 від 17 грудня 2007 року) передбачає, що довгострокові активні операції, здійснені з перевищенням термінів розміщення над термінами залучення коштів, при розрахунку адекватності регулятивного капіталу українських банків будуть додатково зважуватися на коефіцієнт ризику 50%.
Крім того, Нацбанк ухвалив, що при розрахунку показника адекватності регулятивного капіталу до сумарних активів і певних позабалансових інструментів, зважених за ступенем кредитного ризику, додається сукупна сума відкритої валютної позиції банку по всіх іноземних валютах і банківських металах.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас