Експерт: Універсальному банку не доцільно розвивати беззаставне споживче кредитування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Універсальному банку не доцільно розвивати беззаставне споживче кредитування

Кредит&Депозит
374
Універсальному банку не доцільно розвивати беззаставне споживче кредитування. Таку думку висловив Голова Наглядової ради Укрсоцбанку Ігор Юшко, якого цитує прес-служба банку.
"В умовах буму кредитування приватних осіб було б нерозумно заперечувати наявність нових загроз. Ризики, причому серйозні, звичайно ж, існують. Банки постійно пропонують нові послуги. Необхідний певний час, щоб обкатати кожен продукт, адаптувати його до місцевого ринку, подивитися, чи немає там якогось "троянського коня", що міг би використовуватися позичальниками з погляду неповернень або створення якихось проблем для банку", - відзначив банкір.
За його словами, труднощі саме в тому і полягають, що банки, через високу конкуренцію, не встигають як слід випробувати і налагодити ці продукти. Через місяць роботи вони стають масовими, їх продають по всій мережі. А через півроку, коли стають помітними ті чи інші вади в самому продукті, приходить розуміння, що із цією проблемою продана вже значна частина портфеля.
"От ці ризики об'єктивно існують. Особливо це актуально для тих фінансових установ, які займаються споживчим кредитуванням: вони постійно живуть у стані погоні, оскільки варто лише зупинити збільшення власного балансу, як їх починають доганяти неповернення. Отже, збільшення і тільки збільшення. Але всі супутні ризики можна і потрібно контролювати", - вважає Ігор Юшко.
"На мій погляд, навіть в універсальному банку, що має класичні ризики, пов'язані з корпоративним кредитуванням, іпотекою, автокредитуванням, не можна розвивати беззаставне споживче кредитування. Там інші ризики, там діють інші правила оцінки портфеля. Тому якщо ми хочемо займатися споживчим кредитуванням, то або змінюємо докорінно підходи, або виділяємо в окремий бізнес", - відзначає банкір.
Він говорить, що в беззаставному споживчому кредитуванні інші принципи фондування, інші принципи оцінки ризиків, там вищий рівень неповернень і вища кредитна ставка. "Це - зовсім інша бізнес-модель, і змішування її із класичним банківським бізнесом має низку істотних недоліків", - говорить Юшко.
"До речі кажучи, це зрозуміли не тільки ми, але й інші банки, що виділили споживче кредитування в окремі структури - спеціальні фінансові компанії. Вони можуть "сидіти" на мережі банків, але баланс і відповідальність повинні бути розділені. Тому ми і прийняли концептуальне рішення - ми не розвиваємо цей напрямок, ми наголошуємо на іпотеці та автокредитуванні. Причому іпотеці як найбільш стабільній частині надаємо перевагу. Наша остання дискусія з аудиторами показала, що концепція виявилася правильною", - резюмував експерт.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас