Доцільність підвищення дисконтної ставки Національного банку України з 8% до 10% є досить сумнівною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Доцільність підвищення дисконтної ставки Національного банку України з 8% до 10% є досить сумнівною

Валюта
857
Доцільність підвищення дисконтної ставки Національного банку України з 8% до 10%, з метою повернути інфляцію до помірних рівнів, є досить сумнівною.
Таку думку висловив УНІАН директор аналітичного департаменту інвестиційної групи "Арт-Капітал" Володимир Оваденко.
На його думку, доцільність даного кроку сумнівна тому, що висока інфляція в 2007 р. мала низку об'єктивних передумов, не пов'язаних з монетарною політикою.
По-перше, відзначив Оваденко, високі темпи інфляції в 2007 р. - це глобальна тенденція, пов'язана з підвищеним попитом на різні види сировини (у т.ч. нафту, залізорудну сировину, чорний і кольоровий метали, вугілля, кокс), на сільгосппродукцію.
Другою причиною інфляції він назвав високі ціни на енергоносії у світі (на рівні історичних максимумів), які дали старт вторинній інфляції через підвищення витрат на виробництво продукції і збільшення накладних витрат. Особливо цей фактор актуальний для України, - підкреслив Оваденко. Після різкого збільшення цін на газ в 2006 р., ціни на промислову продукцію в Україні в 2007 р. виросли на 23,3%, пояснив він.
По-третє, нагадав Оваденко, зараз у світі відбувається корінна зміна попиту на сільгосппродукцію, що привело до різкого збільшення цін (у т.ч. і в Україні - ціни на продовольчі товари збільшилися на 22,9%).
Четвертою передумовою високої торішньої інфляції представник інвестиційної групи вважає те, що збільшенню ліквідності в Україні сприяли великі угоди злиття-поглинання банків і підприємств промисловості. Банківська система, що стрімко розвивається, також стала джерелом додаткових коштів в економіці, що, проте, не привело до значного скорочення кредитних ставок для бізнесу, додав він.
Як вважає Оваденко, "оскільки вищевказані фактори мають немонетарний характер, спроби вирішити проблему монетарними засобами навряд чи виявляться вдалими".
Таким чином, на його думку, "підвищення дисконтної ставки неминуче приведе до збільшення ставок по кредитах, що боляче вдарить по малому і середньому бізнесу". Погіршення умов кредитування на тлі передвиборних обіцянок прем'єр-міністра Юлії Тимошенко і роздутої видаткової частини бюджету здатні привести до помітного уповільнення темпів зростання економіки, вважає Оваденко. За його словами, "саме в неадекватно великих бюджетних соціальних виплатах ми бачимо основні ризики 2008 року".
Національний банк України підвищив з 1 січня 2008 року дисконтну ставку до 10% після зниження в травні 2007 до 8%.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас