Президент направив у ВР пакет невідкладних законопроектів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президент направив у ВР пакет невідкладних законопроектів

Казна та Політика
323
Президент України Віктор Ющенко направив у Верховну Раду пакет законопроектів, які просить парламент розглянути і прийняти як невідкладні.
Про це повідомляє прес-служба глави держави.
Ціль даних документів полягає в тому, щоб урегулювати пакет питань у системі організації і функціонування державної влади, у тому числі місцевої, в економіці, правоохоронній діяльності і судочинстві, зокрема:
Проект Закону "Про Кабінет міністрів України" - повинен, зокрема, унормувати повноваження і порядок діяльності уряду і визначити порядок формування Кабміну.
Проект Закону "Про внесення змін у Закон України "Про місцеві державні адміністрації" - повинен усунути протиріччя з іншими законами, зокрема, "Про місцеве самоврядування в Україні" і "Про Кабінет міністрів України". Законопроект уточнює компетенцію міських держадміністрацій (МДА), розмежовує функції Президента та уряду при формуванні місцевих адміністрацій, гармонізує їхні взаємини із главою держави і Кабінетом міністрів.
Проект Закону "Про місцеве самоврядування" - у проекті чіткіше окреслені права і повноваження територіальних громад, надаються значно більш широкі можливості впливу на здійснення самоврядування в інтересах людей.
Проект Закону "Про Національну гвардію України" - ставить за мету створити законодавчий бар'єр проти силових сплесків ситуацій усередині країни. Пропонується перетворення Внутрішніх військ МВС у Національну гвардію як окреме військове формування. Крім функцій, які зараз виконують ВВ, Нацгвардія повинна брати участь у заходах правового режиму військового або надзвичайного стану, припиняти діяльність незаконних воєнізованих або збройних формувань, нейтралізувати масові безлади.
Проект Закону "Про чисельність Збройних сил України на 2008 р." - пропонується встановити чисельність ЗСУ в кількості 183 тис. осіб, з них 143 тис. - військовослужбовці. Ця величина визначена на основі Військової доктрини, аналізу та оптимального співвідношення завдань, покладених на армію, а також можливостей держави з її утримання. Таким чином, загальна чисельність ЗСУ протягом цього року скоротиться на 17 тис. осіб, у т.ч. 9 тис. військовослужбовців.
Проект Закону "Про внесення змін у Закон України "Про Конституційний Суд України" - пропонується врегулювати порядок призначення, вступу на посаду і припинення повноважень суддів КСУ, щоб усунути розбіжності між відповідним Законом і Конституцією.
Проект Закону "Про Вищу раду юстиції" - ставить за мету вдосконалити діяльність ВРЮ. Вона повинна працювати на постійній основі, а її членів варто перевести на державну службу. Також пропонується зменшити термін повноважень членів ВРЮ із шести до чотирьох років та встановити, що одна і та сама особа може призначатися членом Ради не більше двох термінів підряд.
Проект Закону "Про правовий статус учасників боротьби за незалежність України в 20-90-х роках ХХ століття" - пропонується встановити, що до цієї категорії громадян належать особи, які брали участь у політичній, партизанській, підпільній або збройній боротьбі тих років у складі Української військової організації, Карпатської Січі, ОУН, УПА, Української головної визвольної ради. Сюди ж віднесені ті, хто допомагав у діяльності зазначених організацій. До учасників боротьби за незалежність можуть бути віднесені й особи, які вели діяльність, спрямовану на здобуття незалежності України індивідуально або в складі інших організацій.
Проект Закону "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України (щодо визначення статусу окремих державних органів)".
Проект Закону "Про ратифікацію Статуту Організації за демократію та економічний розвиток - ГУАМ".
Проект Закону "Про внесення змін у статтю 5 Закону України "Про прожитковий мінімум".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас