"Газпром" підбирається до Нігерії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" підбирається до Нігерії

Енергетика
145
Російський газовий монополіст "Газпром" готовий інвестувати $1-2,5 млрд. у проекти з видобутку і транспортування газу з родовищ у дельті ріки Нігер у Нігерії, що є одним із постачальників зрідженого природного газу (ЗПГ), який росте швидкими темпами.
"Газпром" уже двічі проводив переговори з федеральним урядом. Кінцева мета російських газовиків - експорт газу на ринки Європи та Америки, передбачається, у формі зрідженого газу.
При цьому компанія має намір брати участь у проекті будівництва заводу зі зрідження газу та експортного терміналу в сусідній Екваторіальній Гвінеї, що може стати перевалочним пунктом для постачання нігерійського газу в США і Європу.
Торік президент Росії Володимир Путін написав лист нігерійському лідерові Умару Йар'адуа, метою якого був початок енергетичного співробітництва. "Ми зацікавлені в Нігерії і ведемо переговори", - говорить офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов. А виконавчий директор з комунікацій компанії "Газпром експорт" Ілля Кочеврін заявив: "Ми вирішили діяти в глобальному масштабі в плані придбання активів і розвитку стратегії за межами Росії. Африка є одним з наших пріоритетів".
Великі інвестиції в нігерійський газ пропонують також британські компанії BG Group і Centrica. Поки ж найбільшим оператором нафтового промислу в Нігерії є Royal Dutch Shell Plc. Exxon Mobil Corp претендує на друге місце на цьому ринку.
За останні п'ять років західні компанії інвестували $5 млрд. тільки в проекти з будівництва заводів зі зрідження газу, але поки працює лише один такий завод. Експерти вважають, що прихід "Газпрому" на ринок Нігерії приведе до жорсткості боротьби за її газові запаси.
Сумніваємося, що "Газпрому" вдасться найближчим часом витягти що-небудь істотне з переговорів з Нігерією Експерт консультаційної компанії Wood Mackenzie Стюарт Вільямс відзначає, що "Газпрому" буде набагато простіше викупити частину газових родовищ в однієї з іноземних компаній або почати претендувати на менш перспективні родовища, які поки ще доступні.
За його словами, незалежно від того, який саме шлях вибере російський газовий монополіст, це вимагає часу і грошей. Аналітик Global Insight Ендрю Нефф вважає, що якщо "Газпром" все-таки одержить доступ до нігерійського родовища, це не найкращим чином позначиться на Європі, оскільки тоді Росія може значно підвищити ціни.
"Ми сумніваємося, що "Газпрому" вдасться найближчим часом витягти що-небудь істотне з переговорів з Нігерією", - вважає аналітик Citigroup Джеймс Нілі.
Західні нафтовики в Нігерії регулярно зіштовхуються з нападами та атаками повстанців, а будівництво газопроводів в Африці буде значно відрізнятися від прокладки труб у Сибіру. Непідконтрольні уряду збройні групи нападають на представництва та об'єкти іноземних компаній, а також викрадають їхніх співробітників.
Днями бойовики "Руху за звільнення дельти Нігеру" пообіцяли найближчим часом "скоротити експорт нігерійської нафти на 100% одним ударом". Бойовики вимагають від уряду поділитися нафтовими доходами з жителями провінцій, розташованих у долині ріки Нігер. У середині 2007 р. внаслідок нападів обсяги експорту нігерійської нафти скоротилися на 25%.
У Нігерії зосереджена майже половина всіх запасів газу Африки. За оцінками British Petroleum, на кінець 2005 р. на території Нігерії залягало близько 5 трлн. куб. м газу. У найбільшій газовій державі світу - Росії - запаси становлять близько 47 трлн. кубометрів.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас