Держгарантії заспокоїли ринок євробондів "Нафтогазу" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держгарантії заспокоїли ринок євробондів "Нафтогазу"

Фондовий ринок
143
Гарантії НАК "Нафтогаз України" на 12 млрд. грн. по її зовнішніх боргах (на 1 січня 2008 р.), закладені в держбюджеті-2008, можуть привести до зниження євробондів НАК на вторинному ринку з нинішніх 9,9% до 7,5-8,5% річних.
"Після надання гарантій ми бачимо спред єврооблігацій приблизно на рівні 200 базисних пунктів (б.п.) до прибутковості українського суверенного боргу", - сказано в аналітичній записці компанії "Трійка Діалог Україна".
На міжнародних ринках євробонди "Нафтогазу" котируються зі спредом 400-500 б.п. до суверенних боргів. Це вчетверо більше, ніж було б у випадку публікації звітності. За словами аналітика ІК "Конкорд капітал" Олександра Климчука, котирування по паперах НАК можуть коливатися на 400-500 б.п. протягом місяця: "Усі розуміють, що компанія стратегічна і держава не може її не підтримати, але інвестори побоюються причин, які відтягують публікацію фінансової звітності".
Чи відбувається при цьому реальне скидання паперів "Нафтогазу", з'ясувати неможливо. "Це не біржовий, а брокерський ринок. Не виключений варіант штучного створення ажіотажу, на якому хтось заробляє гроші", - сказав на правах анонімності аналітик однієї з ІК.
"Обтяжливий фактор для компанії - відсутність міжнародної звітності, підвищення ціни на газ до $179,5 за 1 тис. куб. м, невизначеність навколо транзиту газу і ризик зниження рейтингу агентством Moody's з Ba2 до Ba3", - вважає виконавчий директор компанії "Трійка Діалог Україна" Артемій Єршов. А пан Климчук підкреслив, що невиплата по єврооблігаціях "Нафтогазу" стане ударом по всіх єврооблігаціях українських емітентів: "Але поки ми цього не очікуємо".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас