Росія може ввести повну заборону на рекламу цигарок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія може ввести повну заборону на рекламу цигарок

131
Уряд РФ на засіданні в четвер заслухає доповідь міністра охорони здоров'я і соціального розвитку Тетяни Голикової про проект федерального закону "Про приєднання до Рамкової конвенції Світової організації охорони здоров'я щодо боротьби проти тютюну".
"Кожна сторона, у відповідності зі своєю конституцією або конституційними принципами, уводить повну заборону на всю рекламу, стимулювання продажу і спонсорство тютюнових виробів", - говориться в конвенції, що була прийнята ще в травні 2003 року на 56-й сесії Світової асамблеї охорони здоров'я.
Цей документ став офіційним визнанням того, що паління тютюну є глобальною загрозою для населення всього світу. На даний момент до конвенції приєдналися 172 країни, включаючи Євросоюз. Росія перебуває в числі небагатьох країн, що не ратифікували конвенцію.
Норма про повну заборону реклами тютюну повинна бути виконана стороною - учасницею конвенції протягом п'яти років.
За даними ВОЗ, сьогодні у світі кожні шість секунд помирає одна людина від захворювань, пов'язаних з палінням тютюну, а щорічно із цієї причини вмирають 5 мільйонів чоловік. Якщо тенденції наростання поширеності паління не будуть знижуватися, то, за прогнозами, до 2020 року щорічно передчасно будуть помирати 10 мільйонів чоловік, а до 2030 року паління тютюну стане одним з найсильніших факторів, що приводять до передчасної смерті.
"Зміст положень конвенції повністю відповідає національним інтересам Росії і прийняття конвенції буде сприяти формуванню здорового способу життя і зміцненню здоров'я нації", - говориться в прес-релізі.
За словами заступника голови комітету з охорони здоров'я Держдуми Миколи Герасименка, в 2006 році від хвороб, викликаних палінням, померло 400 тисяч росіян. При цьому виробництво цигарок у Росії щорічно збільшується. До 1995 року Росія виробляла близько 200 мільярдів цигарок щорічно. Споживання становило 250 мільярдів цигарок. В 2006 році було зроблено 413 мільярдів, а споживання склало 375 мільярдів цигарок.
Якщо Росія ратифікує конвенцію, то протягом трьох років держава також повинна вжити заходів, щоб упаковка та маркування тютюнових виробів не стимулювали продаж тютюнового виробу будь-яким шляхом, що є помилковим чи вводить в оману, або створює неправильне враження про їхні характеристики, вплив на здоров'я.
Конвенція набуде чинності через 90 днів дати після здачі на зберігання документів про ратифікацію, прийняття, затвердження або приєднання. З огляду на те, що приєднання до конвенції вимагає прийняття нових і зміни чинних законів, рішення про приєднання підлягає прийняттю у формі федерального закону.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас