Грузія обіцяє радикальні економічні реформи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Грузія обіцяє радикальні економічні реформи

115
Уряд Грузії після дострокових президентських виборів пообіцяв радикальну лібералізацію економіки країни і "безпрецедентний фінансовий режим, подібного немає ні на просторі СНД, ні в Східній Європі", сказав у середу прем'єр-міністр Грузії Ладо Гургенідзе.
На виборах у минулу суботу Михаїл Саакашвілі був переобраний президентом на п'ять років, а у вівторок увечері він сказав, що уряд країни може зазнати радикальних змін. Раніше Саакашвілі гарантував, що нинішній прем'єр-міністр країни, що до призначення наприкінці 2007 року очолював найбільший приватний Банк Грузії, збереже свій пост.
Гургенідзе сказав на засіданні уряду в середу, що влада планує зниження податків протягом п'яти років, з 2009 року скасують 10- відсотковий податок на прибуток від депозитів у банках і на прибуток від дивідендів.
Протягом наступних п'яти років прибутковий податок буде знижений до 15 відсотків з нинішніх 25 відсотків. Крім того, великим міжнародним фінансовим інститутам будуть надані спеціальні податкові пільги, щоб сприяти відкриттю їхніх офісів у Грузії і залученню капіталу в країну.
Уряд також планує остаточно затвердити пільговий податковий режим для Потійської вільної індустріальної зони на Чорному морі.
Прем'єр-міністр сказав, що розроблений пакет законопроектів також містить заборону на двозначну інфляцію.
"По-моєму, на пострадянському просторі, уперше в законі буде записано, що неприпустимо планувати двозначну інфляцію, і якщо цей показник буде перевищувати 10 відсотків, парламент повинен буде вжити строгих заходів", - сказав Гургенідзе.
Державний міністр Грузії з економічних реформ Каха Бендукідзе сказав після засідання уряду, що перевищення цього показника спричинить негайну відставку глави Нацбанку.
Бендукідзе вважає, що незважаючи на "інвестиційну паузу", що була викликана президентською кампанією в Грузії, країна в майбутньому зможе залучити іноземні інвестиції, чому будуть сприяти подальші економічні реформи.
"Протягом трьох-чотирьох років тільки в цю специфічну нішу (у фінансову сферу) будуть залучені близько $10 мільярдів", - упевнений Бендукідзе.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас