В 2008 році падіння долара припиниться — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В 2008 році падіння долара припиниться

Валюта
1187
Ослаблення долара щодо євро в 2008 році повинне закінчитися, тому що державні фонди із країн Азії та Близького Сходу будуть більш активно купувати американські активи. За медійною оцінкою, заснованою на опитуванні Bloomberg News 42 аналітиків, курс євро до долара знизиться на 3,5% до $1,40 за євро. В 2007 році долар втратив щодо євро 9%, а в 2006 році - 10%.
На тлі втрат з інструментів, пов'язаним з іпотечним кредитуванням, Merrill Lynch, Morgan Stanley, Citigroup, Bear Stearns досягли угод про продаж пакетів своїх акцій на загальну суму $20 млрд. Один з найбільших американських інвестиційних банків Merrill Lynch перебуває на просунутій стадії переговорів із сінгапурським державним інвестиційним фондом Temasek Holdings про можливе придбання останнім акцій банку на суму $5 млрд. Американський інвестиційний банк Morgan Stanley продав пакет своїх акцій вартістю $5 млрд китайському суверенному фонду China Investment Corp. Банк Citigroup погодився продати 4,9% акцій компанії уряду Абу-Дабі - столиці Об'єднаних Арабських Еміратів - за $7,5 млрд Покупки іноземними інвесторами активів, що ставляться до американського фінансового сектора, за даними Казначейства США, у жовтні склали $114 млрд, що є самим високим значенням за останні 5 місяців.
"Суверенні фонди скуповують помітно дешеві активи," - коментує ситуацію Геррі Селайа, головний стратег шотландської дослідницької компанії Redtower Ltd. За його прогнозах, долар зміцниться в 2008 році до позначки $1,23 за євро, і це найоптимістичніший прогноз відносно американської валюти серед аналітиків, опитаних Bloomberg News. "Економіка США стійка, досить успішно виплутується із проблем і незабаром почне видужувати, і курс долара піде за нею", - додає Селайа.
"Країни Азії та Близького Сходу знають, що вони повинні зробити деяку підтримку долару або вони всі понесуть втрати", - пояснює події, що відбуваються, Тоні Морріс, аналітик Australia & New Zealand Banking Group Ltd., і прогнозує, що курс євро до долара складе $1,39. "Я не можу розраховувати на занадто сильне ослаблення долара, - ділиться своєю думкою Річард Грейс, старший стратег з валютних ринків в Commonwealth Bank of Australia, - дефіцит рахунку поточних операцій продовжує скорочуватися". Ослаблення долара помітно позначилося на обсягах американського експорту, що виріс до рекордної позначки в жовтні. Дефіцит рахунку поточних операцій скоротився до $178,5 млрд. в III кварталі, найнижчого значення за останні 2 роки. Грейс прогнозує, що курс євро до долара до кінця 2008 року складе $1,32 за євро.
Однак обсяги, що збільшуються, експорту не допоможуть американській економіці уникнути уповільнення росту. За прогнозами Міжнародного валютного фонду, темпи росту економіки США складуть 1,9% у порівнянні з 2,1% у Європі та 4,8% у світі. Спад в американському секторі житлової нерухомості та списання інвестиційними банками збитків, у сукупності склали близько $80 млрд., змусили ФРС почати зниження ключової процентної ставки. "США буде складно залучати капітал", - вважає Грег Гіббс, стратег ABN Amro Holding NV. Прогноз ABN Amro є найпесимістичнішим для американської валюти, банк очікує, що курс євро до долара складе $1,53 за євро.
Ієна продовжить зміцнюватися стосовно долара в 2008 році, крім того, за прогнозами, восьмирічне падіння японської валюти стосовно євро припиниться. В 2007 році ієна зміцнилася стосовно долара на 4,3% до 114,21 ієни за долар, а стосовно єдиної європейської валюти вона ослабнула на 5,2% до 165,73 ієни за євро. За медійною оцінкою, заснованою на опитуванні Bloomberg News 41 аналітика, курс долара до ієни опуститься в наступному році на 3,7% до 110 ієн за долар, а курс євро до ієни впаде на 8,2% до 152 ієн за євро. На тлі росту невизначеності у світовій економіці інвестори будуть менш активно застосовувати арбітражну стратегію "carry trade", що припускає використання дешевих японських кредитів для придбання активів, номінованих в інших валютах. "Інтерес до "carry trade" невеликий", - вважає Джеффрі Ю, стратег банку UBS, прогнозуючи, що ієна зміцниться до 110 ієн за долар.
Фунт стерлінгів виріс стосовно долара на 1,5% цього року, а в 2008 році, за результатами опитування Bloomberg, аналітики очікують його ослаблення на 1,9% до позначки $1,95 за фунт. Уоррен Баффет і Білл Гросс в останні 3 місяці рекомендували продавати фунти.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас