Російські олігархи будуть визначати політику в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російські олігархи будуть визначати політику в Україні

449
Українські політологи прогнозують, що в 2008 році відносини України і Росії стануть більш прагматичними, при цьому буде відбуватися злиття україно-російського капіталу.
"Вже через рік-півтора в українській політиці вплив на політичний процес будуть мати не українські олігархи, а україно-російський альянс, що буде більш прагматично будувати відносини з політичними силами з погляду підтримки інвестування своїх інтересів у політику", - сказав директор Центру соціальних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв.
На його думку, незважаючи на риторику про просування України на Захід і про європейську інтеграцію, практично всі провідні фінансово-промислові групи України в 2007 році йшли на зближення з російським капіталом.
"Приват", ІСД, СКМ, "Інтерпайп" і навіть низка дрібніших груп поєднують активи з російськими компаніями, створюють спільні банківські групи, і це багато про що говорить", - підкреслив Єрмолаєв. Експерт відзначив, що український капітал, на відміну від політиків, прагматично веде підготовчу роботу, що забезпечує додаткові конкурентні переваги за рахунок об'єднання з російським бізнесом.
Єрмолаєв також висловив упевненість в тому, що відносини України та Росії в 2008 році будуть ставати більш прагматичними. В 2008 році, на його думку, Україна для Росії буде не просто партнером, а конкурентом з деяких позицій: на ринку озброєнь, металів, машинобудування та інших.
З іншого боку, додав він, цікава перспектива відкривається для українських галузей, пов'язаних з аграрною промисловістю і переробкою. На його думку, Росія входить у смугу внутрішнього дефіциту, і тому залежно від готовності українського уряду вести переговори про більш тісне економічне співробітництво цей ринок може бути відкритий, або почнеться "чергова торговельна війна", як це було в 2005 році.
У той же час заступник директори Центру економічних і політичних досліджень імені А.Разумкова Валерій Чалий відзначив, що російський напрямок буде одним із найскладніших у зовнішній політиці України в 2008 році. Він також висловив надію, що між країнами буде проведене засідання міждержавної комісії на найвищому рівні і затверджений план заходів взаємодії України та Росії на наступний рік.
Чалий також зробив акцент на тому, що в 2008 році викликом для всього світу, і України в тому числі, буде ситуація на Близькому Сході. "Ви бачите, як розвивається ситуація в Пакистані. Також питання Азії. Я думаю, увага України об'єктивно повинне більше перемкнутися на регіон Центральної Азії, Південно-Східної Азії та Близького Сходу. Можливо, Україна все-таки відкриє очі і подивиться навколо себе широко відкритими очами, що є ринки, є у світі країни, які зацікавлені у взаємодію і світ клином на євроінтеграції не зійшовся", - пояснив він свою крапку зору.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас