"Газпром" має намір інвестувати 2,5 млрд доларів у газові родовища Нігерії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" має намір інвестувати 2,5 млрд доларів у газові родовища Нігерії

Енергетика
119
"Газпром" веде переговори про одержання доступу до розробки газових родовищ у Нігерії. За даними фахівців, у цій країні перебувають найбільші газові резерви у світі, однак газова індустрія не працює на повну силу. Кроки Росії щодо розробки величезних енергетичних ресурсів країни залякує західні уряди, які й без того побоюються з приводу недостачі газу на світовому ринку.
Компанія "Газпром" пропонує Нігерії інвестиції в енергетичну інфраструктуру в обмін на доступ до розробки великих газових родовищ.
"Газпром двічі проводив переговори з федеральним урядом. Вони хочуть інвестувати в розробку нігерійських газових родовищ, збір і обробку", - приводить РІА "Новини" слова високопоставленого представника нігерійського уряду, що працює в газовому секторі і побажав залишитися неназваним.
За його словами, для початку Газпром запропонував інвестувати від 1 до 2,5 млрд доларів. Разом з тим стало відомо, що британські компанії BG Group і Centrica також пропонували великі інвестиції в нігерійський газ.
Однак за даними британського видання Financial Times, умови російської компанії виглядають привабливішими пропозицій суперників. Автори матеріалу стверджують, що з баченого ними документа Газпрому видно, що компанія обіцяє Нігерії "серйозну технічну експертизу і надійні фінансові джерела".
"Пропозиція Газпрому вражає уяву, - розповів FT представник нігерійського уряду. - Вони чітко дають зрозуміти, що Захід більше 50 років користувався нашими ресурсами, а тепер вони (росіяни) можуть запропонувати нам кращі умови. Вони готові боротися з китайськими, американськими та індійськими компаніями".
На думку видання, дії російської компанії - це продовження гри, початок який поклав лист Володимира Путіна до нігерійського лідера Умару Йар'адуа, написаний ще торік, метою якого був початок енергетичного співробітництва.
Факт ведення переговорів з Нігерією підтвердив офіційний представник Газпрому Сергій Купріянов.
"Ми зацікавлені в Нігерії і ведемо переговори", - сказав він агентству "Доу Джонс".
"Ми вирішили діяти в глобальному масштабі в плані придбання активів і розвитку стратегії за межами Росії. Африка є одним з наших пріоритетів", - заявив у свою чергу виконавчий директор з комунікацій компанії "Газпром експорт" Ілля Кочеврін.
Перемога Газпрому, на думку FT, підтвердить перевагу продержавних компаній на світовому ринку.
Разом з тим кроки Газпрому з розробки енергетичних ресурсів Нігерії "лякають західні уряди, які й без того побоюються недостачі газу на світовому ринку".
Як відзначає видання, Газпром пішов на такий крок у той час, коли північноамериканські і європейські уряди все більше "прибігають до імпорту газу для покриття зростаючих потреб, і це притому, що їх власне виробництво падає" .
Видання також відзначиє, що російський газовий гігант змушений буде зіштовхнутися із численними проблемами в цій африканській країні. Мова йде насамперед про проблему безпеки, оскільки в нафтоносних районах Нігерії активно діють бойовики.
Крім того, уряд країни поки не сформулював свою політику в газовому секторі і "плани багатьох великих західних компаній поки залишаються на папері", - говорить FT.
Нігерія стоїть на 8-м місці у світі з експорту сирої нафти і на 7-му із запасів газу. У цей час тут активно працюють західні компанії, такі як Shell, Chevron і ExxonMobil. Вони насамперед орієнтуються на видобуток нафти.
У той час як газова інфраструктура в цій країні розроблена слабко. Нігерія щорічно експортує 18 млн тонн зрідженого природного газу. Але більшу частину газу - близько 2,5 млрд кубометрів - через відсутність необхідної інфраструктури доводиться спалювати "порожньо", відзначає агентство Reuters.
За матеріалами:
Взгляд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас