Рекомендації лікарів: як правильно їсти і пити на Новий рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рекомендації лікарів: як правильно їсти і пити на Новий рік

503
Щоб не захмеліти швидко і сильно, перед уживанням алкоголю потрібно з'їсти тарілку картопляного пюре, радить головний терапевт Москви, доктор медичних наук, професор Леонід Лазебник. "Години за дві до прийому алкоголю треба з'їсти картопляне пюре із соняшниковою або оливковою олією", - сказав Лазебник у передноворічному інтерв'ю.
"Якщо немає можливості з'їсти пюре - то просто випити ложку соняшникової або оливкової олії", - відзначив експерт.
Лазебник також рекомендував пити негазовану воду з лимоном. "Сп'яніння наступає тоді, коли спирт попадає в клітину. А клітині, щоб переробити спирт, потрібно багато води", - пояснив головний терапевт Москви.
А от їсти багато Лазебник не радить. "Щоразу, коли я починаю розповідати, яким повинен бути святковий стіл, я беру на душу гріх, тому що знаю, що він повинен бути і напевно буде рясним. Але головне - вберегти себе від цього достатку. Звичайно, російський стіл традиційно - хлібосольний і гостинний. Він багатий жирними, смачними, ситними стравами. Але мені хотілося б, щоб ми не уподібнювалися Гаргантюа і поберегли б свої підшлункову залозу, печінку, шлунок, кишечник і серце... Що стосується закусок, їсти можна все. Але нехай це буде потрошку... Не треба їсти багато жирного - ні жирного м'яса, ні жирної риби".
"Не можна дуже багато гострого, дуже багато солоного. Не варто поєднувати м'ясо з рибою. Не варто захоплюватися сирами - їх краще залишити на ранок. А як гарнір дуже добре підійде картопляне пюре - воно допоможе не сп'яніти і швидко наїстися", - говорить медик.
Пити теж треба помірковано. "Алкоголь володіє сильностимулюючою дією на шлунок, на жовчний міхур, на підшлункову залозу, на печінку. Тому приблизно із другої години ночі починаються дзвінки в "швидку допомогу" - це вже болі в животі, панкреатити, холецистити".
"Обов'язково потрібно стежити за тим, щоб алкоголь був тільки від перевіреного виробника, тому що від сурогатів дуже багато отруєнь. Підробляють частіше горілку і коньяк", - підкреслив наостанок Лазебник.
З похміллям вранці боротися треба, а за кермо сідати не можна, заявив лікар: "Я скажу те, чого говорити не повинен - звичайно, треба прийняти якусь кількість алкоголю, тільки легкого, шампанського або пива. Більше пити рідини, з ліків - аспірин - дуже добре знімає інтоксикацію. З похмільним синдромом у жодному разі не слід сідати за кермо. Першого числа потрібно виспатися, вигулятися, відпочити, відвідати культурні заходи".
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас