Житло подешевшає в 2008 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Житло подешевшає в 2008 році

Нерухомість
3618
А ті, кому нове житло не по кишені, зможуть зняти його в доходних будинках
Добре і багато
Наступного року український ринок продовжать освоювати великі іноземні компанії. На відміну від більшості вітчизняних забудовників, іноземці, що володіють значними грошовими ресурсами, можуть дозволити собі будувати цілими кварталами.
Тому вітчизняних будівельників чекає серйозна конкуренція. Втім, споживач від неї тільки виграє: іноземці звикли будувати об'єкти за сучасними стандартами, приділяючи увагу інфраструктурі. Наступного року корпорація Mirax Group продовжить зводити в Києві комплекс Mirax Plaza, а її колеги з Seven Hills приступлять до будівництва житлового комплексу Park Avenue у Голосіївському районі столиці, там уже ведуться підготовчі роботи. Є в іноземців і декілька інших не менш амбіційних проектів. Правда, їхньої реалізації, як стверджують вітчизняні забудовники, можуть перешкодити труднощі із землевідведенням. "Без українського партнера закордонним будівельникам на нашому ринку буде дуже складно", "сказав Фокусу керівник проекту "Автосіті"Ігор Фірер.
Дешеві метри
Хоча забудовники і лякають 40-відсотковим збільшенням цін на нерухомість в 2008 р., незалежні експерти запевняють, що квартири, навпаки, подешевіють. Попит на житло стрімко знижується: ті, хто могли придбати квартири, уже зробили це, а іншим не по кишені банківські кредити під 14% річних. Фахівці стверджують, що вже почалася хвиля активного продажу "зайвого"житла "люди бояться податку на нерухомість, що планують ввести в 2009 р. Але будівельним компаніям невигідно афішувати ці факти, звідси і їхні прогнози про подальше збільшення цін. Тим часом тенденція до зниження вартості житла помітна вже зараз.
Як розповіла Фокусу директор компанії "Канзас" Зоя Нестеренко, об'єктивно ціни у великих містах уже в 2007 р. знизилися на 10-15%. Просто в статистиці, як правило, відображається ціна, заявлена забудовником у прайс-листі, а фактично через низький попит квартири нерідко продаються за зниженими цінами. Тому в наступному році можна чекати здешевлення квартир і будинків ще на 15-20%.
Будинок в оренду
Розквіт доходних будинків у Києві припав на 1902-1907 р. Зараз, через сто років, забудовники знову зацікавилися цим видом бізнесу. Ринок орендної нерухомості в Україні тільки формується, тому поки офіційних доходних будинків в Україні нема "у цій ніші присутні лише одиночні апартаменти. Але вже наступного року почнеться будівництво таких будинків з нуля і "перекваліфікація"уже побудованих багатоповерхівок, що стоять напівпорожніми через непомірно високі ціни на квартири. "Доходні будинки необхідні! Особливо у великих містах-мільйонниках", "сказав Фокусу директор агентства нерухомості "Аякс"Борис Єгіазарян.
Масовий розвиток доходних будинків очікується напередодні Євро-2012, коли нестача трьох- і чотиризіркових готелів буде відчуватися особливо гостро. І хоча цей бізнес не настільки прибутковий, як будівництво будинків на продаж, про готовність реалізовувати такі проекти заявляли забудовники не тільки столиці, але й інших великих міст, зокрема, Донецька і Харкова.
Торкнутись неба
Майбутній рік обіцяє стати роком хмарочосів. Поки мова йде тільки про столицю "регіони не залучають іноземних забудовників, а вітчизняним будівельникам висота не по кишені. Реалізація подібних проектів стала можливою після того, як Віктор Ющенко своїм указом від 20 серпня 2007 р. скасував заборону на будівництво будинків вищих 28 поверхів. Тому вже в 2008 р. на лівому березі Дніпра повинне початися будівництво цілого мікрорайону висоток "Позняки-Західні".
У наступному році планується зведення ще однієї мегависотки на проспекті Перемоги біля центрального РАЦСу. Автор ідеї "відомий архітектор Сергій Бабушкін, що у свій час розробив проект реконструкції київського Майдану. За його задумом, будинок буде складатися із двох веж, з'єднаних невеликим мостом. А от до реалізації нашумілого проекту "Київ-Сіті" ділового кварталу хмарочосів на Рибальському острові "у наступному році, швидше за все, справа не дійде. Появі "київського Манхеттена" поки заважають проблеми з перенесенням існуючих на острові об'єктів.
Війна хрущовкам
В 2008-му може стартувати програма реконструкції хрущовок. Взагалі ж, перші п’ятиповерхівки повинні були піти під знос ще цього року. Американський інвестфонд EDRFI був готовий вкласти в перебудову 6,3 млрд. євро, та й деякі українські забудовники теж зацікавилися реконструкцією. Але на шляху стала недосконалість законів: в Україні не можна знести квартал п’ятиповерхівок, якщо хоча б один житель не погодиться на переїзд. Крім того, мешканці хрущовок нерідко реєструють у своїх квартирах родичів у надії урвати в забудовника побільше квадратних метрів. "Тому спочатку необхідно налагодити діалог із владою", "сказав Фокусу виконавчий директор української будівельної асоціації Сергій Грабар. Втім, він упевнений, що забудовники знайдуть розуміння в чиновників і в 2008 р. реконструкція почнеться обов'язково. Тягти вже нікуди: за офіційним даними більше половини житлового фонду України потребує капітального ремонту, а 4% будинків, у яких живе 284 тис. чоловік, підлягають знесенню.
Заміська економія
Будівництво котеджних містечок під Києвом та іншими містами-мільйонниками йде вже кілька років. Але тільки в 2008-му з'являться перші повністю закінчені проекти. Важливою тенденцією майбутнього року стане початок будівництва селищ економ-класу, що складаються з типових будиночків або таун-хаузів площею не більше 200 кв. м. Адже до цього забудовники прагнули знімати вершки із преміум-класу, але ринок такого житла вже близький до насичення. Втім, "ощадливість" теж має свої межі.
"Мінімально можлива ціна в такому містечку "$1,2 тис. за кв. м. Будувати якісні заміські будинки за менші гроші нерентабельно", "сказав Фокусу керівник проекту котеджного містечка "Северинівка"Олег Хомко. І все-таки він вважає, що покупці будуть звертати увагу не тільки на ціни. "Якість матеріалів і розвинена інфраструктура стануть основними при рішенні купити заміський будинок. Якщо інфраструктура не буде поліпшуватися, містечка просто вмруть", - упевнений Хомко.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас