Жінка і гроші: сім проблем — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Жінка і гроші: сім проблем

44828
Природа створила чоловіків і жінок різними. Тому й у взаєминах із грішми можна виокремити низку типово жіночих проблем. Вирішивши їх, жінка може стати дійсно незалежною. Тому що незалежність від чоловіка дають лише гроші.
Проблема перша.
Переважна більшість жінок заощаджують не для того, щоб примножити свої статки, а для того, щоб зробити великі покупки для себе або дітей. Таким чином, всі жіночі накопичення розтрачуються. Чоловіки ж у цей час збільшують свій капітал. Жінки в основному орієнтуються на потреби сім'ї, насамперед вони піклуються про інших - про дітей, чоловіка, батьків. Їм важливіше гарне харчування дітей і затишок у домі. Для чоловіків же на першому місці перебуває статус, що вони підкреслюють за допомогою грошей.
Проблема друга.
Більшість жінок погано вкладають свої гроші. Більше половини всіх грошей, що належать жінкам, виявляється в найкращому разі на ощадних книжках. Дуже мало жінок купує акції і користується послугами інвестиційних фондів. Жінки щодо цього значно обережніші, ніж чоловіки. Тому вони вкладають гроші більш консервативно. Це означає, що гарні доходи найчастіше проходять мимо. Чому ж тоді жінки такі обережні?
Психологи встановили істотну різницю між страхом у жінок та у чоловіків. Чоловіки бояться нещасть, що насуваються, катастроф, тобто того, що вже можна передбачити і що їм загрожує безпосередньо. Жінки ж починають боятися, коли для цього ще немає ніякого конкретного приводу. Їм страшно просто перебувати на незнайомій території. Це невелика, але важлива різниця. Жінки неохоче йдуть на ризик. Це помітно позначається на їхній поведінці при вкладенні грошей. Навіть жінки, що довели свої здібності в професійній сфері, уміло керуючи колективом і приймаючи відповідальні рішеннями, найчастіше намагаються втекти від будь-якого ризику, коли справа доходить до їхніх власних фінансів.
Проблема третя.
У жінок найчастіше спостерігається низький рівень самооцінки. В одному журналі публікувалися цікаві дані. Жінкам було доручено скласти фінансовий план проекту. Передбачалося, що вони повинні працювати над цим проектом протягом року. У підсумку більше половини з них забули включити до кошторису передбачуваних витрат свій гонорар. І при цьому мова йшла про жінок, які пройшли дворічну підготовку за програмою менеджменту і ділового адміністрування. Важко уявити собі, що чоловіки в такій ситуації забули б про власний гонорар.
Проблема четверта.
Жінки покладаються на чоловіків. У першу чергу це відбувається через те, що так хочуть самі чоловіки. Але і жінки не надто заперечують проти такого стану справ. Їм так зручніше і простіше. І завжди під рукою зручне пояснення: якщо багатство так і не приходить, то чоловік - невдаха. Жінки схильні знімати із себе відповідальність за важливі справи. Вони у всьому покладаються на чоловіка. Рідко яка жінка всерйоз замислюється про свою пенсію. Більшість із них навіть приблизно не уявляють собі, яка пенсія їх очікує.
Проблема п'ята.
Жінки слабо користуються своїми сильними сторонами. (Друга, третя і четверта проблеми породжують п'яту.) Західні дослідження показали, що жінки більш успішні на фондовому ринку: вони менш інтенсивно торгують акціями і тому менше втрачають на комісії. Крім того, чоловіки більшою мірою схильні до переоцінки власних здібностей. Але, незважаючи на ці досягнення, навіть надемансиповані західні дами сильніше за чоловіків побоюються фондового ринку.
Проблема шоста.
Жінки рідко говорять про гроші зі своїми супутниками життя. Навіть якщо жінка почуває, що фінансова ситуація в сім'ї складається далеко не блискуче, вона все-таки намагається уникати цієї теми в розмовах.
Проблема сьома, найскладніша.
Жінки просять у чоловіків гроші. Замість установлення чітких правил гри багато жінок виявляються в принизливій ситуації, коли їм доводиться просити гроші у свого чоловіка або супутника життя. Багатьом жінкам це, схоже, не доставляє ніяких незручностей. А чоловіки прямо-таки насолоджуються цією ситуацією. Адже це ще один спосіб зазнати відчуття власної влади, тому що багато з них не без підстав оцінюють себе за тим, як вони виконують функції годувальника сім'ї.
Навіть якщо жінка не працює, то однаково їй треба обговорювати теми грошей і джерел доходів. Чому? По-перше, раз не працює, виходить, є об'єктивна причина. У ринковій економіці така ж ситуація може трапитися з кожним. Завтра високооплачуваний чоловік також може виявитися без джерела доходу. Наймана праця і залежність від роботодавця не дають вам ніяких гарантій у майбутньому, навіть якщо сьогодні ви "у фаворі". Бізнес-діяльність таїть у собі комерційні ризики, і ніхто не може гарантувати, що завтра все буде так само добре.
По-друге, у випадку будь-яких форс-мажорних обставин жінка повинна знати ситуацію і мати доступ до фінансів - на її утриманні можуть залишитися неповнолітні діти і пенсіонери. По-третє, якщо дама домогосподарка, це не виходить, що вона не працює. Всім відомо, що домашня праця - це важке рутинне заняття, що небагатьом прийдеться по душі і під силу. Вона рівноправний член сім'ї і має право обговорювати ці питання.
По-четверте, дама не повинна просити гроші на харчування, квартиру та інші комунальні витрати. І саме для цього вам потрібний бюджет. Головне, не бійтеся про це говорити. Це не соромно. Якщо в дами немає доступу до грошей, то вона може порушити питання про оплату своєї праці домогосподарки. Повинно бути соромно чоловікові, якщо він довів даму до такого стану і до необхідності таких переговорів.
По-п'яте, жінці не варто повністю ховатися за спину свого чоловіка і сподіватися, що він все вирішить. Він не бог. Він може помилятися. Тому не пускайте управління фінансами на самоплин, розумійте ситуацію. Можливо, на карті ваше майбутнє. Раптом чоловік не робить нічого для фінансового майбутнього сім'ї? Тоді вам треба втручатися. Навіть якщо ви нічого в цьому не розумієте, навіть якщо вам не хочеться, навіть якщо це здається занадто складним. Занадто складно буде, коли ви залишитеся без грошей, якщо щось трапиться. Багато хто це дуже добре розуміє, коли залишаються з дітьми без засобів до існування. Пам'ятайте: це ваше життя, і відповідальність за управління фінансами найкраще ділити навпіл.
Пам'ятайте: хто управляє грішми, той відповідає за добробут сім'ї і забезпечення майбутнього. На нього лягає відповідальність за розумний розподіл грошових потоків, за створення грошових резервів, за інвестиції, покликані захистити сім'ю від фінансових бур.
Сергій П’ятенко, Тетяна Саприкіна, www.finiz.ru
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас