Визначено умови для відновлення роботи шахти імені Засядька — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Визначено умови для відновлення роботи шахти імені Засядька

Енергетика
97
План ліквідації аварії. Держгірпромнагляд разом з Міністерством вугільної промисловості України підготував умови, за яких можливе поновлення видобутку вугілля на шахті ім. Засядька.
Як повідомляє прес-служба Держгірпромнагляду, головна мета заходів - забезпечити виконання вимог прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко щодо створення безпечних умов праці шахтарів, які були сформульовані нею під час робочої поїздки в Донецьк.
Основною умовою, зокрема, визначене зменшення на 50%, від розрахункового, навантаження на очисні забої. Але, це навантаження не може бути вищим, ніж 1500 тонн на добу. Розрахунки максимально припустимого навантаження повинен готувати Донецький експертно-технічний центр. Такий механізм буде обов'язковим, поки не буде розроблено та введено в використання новий Посібник із проектування вентиляції вугільних шахт, відзначає Держгірпромнагляд.
Також пропонується до завершення розслідування причин аварії створити на підприємстві постійно діючий штаб, до складу якого, крім керівництва шахти, включити рятувальників і фахівців галузевих інститутів. На цей орган буде покладати щодобовий контроль за безпечним веденням гірських робіт, інтенсивністю видобутку вугілля, дотриманням пилегазового режиму, параметрів дегазування, вентиляції тощо.
Оскільки всі резонансні аварії на шахті відбулися у вихідні дні, Держгірпромнагляд вважає важливою умовою поновлення робіт на шахті заборону видобутку вугілля у вихідні та святкові дні.
Держгірпромнагляд вимагає підсилити відомчий контроль за станом охорони праці і промислової безпеки, а також укомплектувати штати співробітників, які за своїми обов'язками повинні здійснювати такий контроль.
Крім того, оскільки експертною комісією зафіксована участь вугільного пилу у вибуху 18 листопада, керівництво шахти повинне переглянути проект комплексного знепилення гірських виробітків і збільшити інтенсивність їхнього осланцювання.
Керівництво шахтою на підставі позапланової газової і депресивної зйомок повинне затвердити новий План ліквідації аварії, а також забезпечити всіх гірників, які працюють у тупикових виробітках та у виробітках з вихідними вентиляційними струменями, індивідуальними сигналізаторами метану.
Перевіряти виконання умов доручено комісії в складі представників Мінвуглепрому, Держсанепідемнагляду, Державної воєнізованої гірничорятувальної служби, галузевих наукових закладів, профспілок і керівництва шахти.
Поновлення ведення гірських робіт Держгірпромнаглядом відбудеться після виконання відзначених заходів і прийняття об'єктів шахти в експлуатацію комісіями, згідно з пунктом 4.5.1 Правил технічної експлуатації вугільних шахт за умови відсутності порушень чинного законодавства та нормативно-правових актів з охорони праці і промислової безпеки.
Як повідомлялося, у результаті трьох вибухів на шахті імені Засядька 18 листопада, а також 1 і 2 грудня 2007 року загинули 106 чоловік (101 гірник і 5 рятувальників).
Крім того, 23 грудня під час виконання відбудовних робіт, у результаті порушення правил безпеки на шахті ім. Засядька були травмовані три гірники, один з них - смертельно.
Робота шахти була тимчасово припинена. Однак, 26 грудня територіальному управлінню Держгірпромнагляду по Донецькій області стало відомо, що на шахті ім. Засядька здійснювався несанкціонований видобуток вугілля.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас