Ющенко: В Україні нема постачання російського газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко: В Україні нема постачання російського газу

Енергетика
151
Росія не має прямого відношення до вартості газу, стверджує Ющенко. Президент України Віктор Ющенко заявляє, що Росія не має прямого відношення до вартості газу, що поставляється в Україну, оскільки Україна споживає газ середньоазіатського походження.
Про це Президент України заявив під час підсумкової прес-конференції Національні пріоритети в Києві.
"Перше, хто порушує питання про поставку газу - повинен пам'ятати, що в Україні немає поставок російського газу - це середньоазіатський", - сказав Ющенко.
За словами українського Президента, нинішнє підвищення ціни на газ пояснюється тим, що торік Казахстан і Туркменістан домовилися про будівництво газопроводів у Китай.
"Китай будує швидко. Це обставини нових можливостей", - сказав Ющенко.
Він також висловив переконання, що ціна на газ для України виросла і через кон'юнктуру ринку, у результаті чого ціна туркменського газу на кордоні з Росією з початку 2008 року встановлена на рівні 135 дол. за 1 тис. кубометрів проти 100 дол. за 1 тис. кубометрів в 2007 році.
Президент не відповів на запитання про доцільність існування посередників на ринку постачання газу в Україну, порадивши лише українським політикам, які іноді звинувачують Росію, "повернутися в Україну" і покласти початок ефективним програмам енергозбереження для поступової підготовки економіки до переходу на європейські ринкові ціни.
Сьогодні ж Ющенко заявив про те, що на сьогоднішній день Україна має найнижчу ціну на газ серед європейських країн, що становить 179,5 дол. за тисячу кубометрів на кордоні Росія-Україна.
Президент відзначив, що більш низьку ціну має тільки Білорусія, газотранспортна система якої вже не є власністю держави.
5 грудня цього року Україна і Росія підписали контракти на постачання природного газу в 2008 році за ціною 179,5 дол. за тис. куб. м (906,5 грн.). Контракти на постачання газу в Україну в 2007 році були підписані між RosUkrEnergo A.G. (Швейцарія), 50% якої належить російському Газпрому і ЗАТ УкрГаз-Енерго, яким на рівних володіють RosUkrEnergo і НАК Нафтогаз України.
Фактично збільшення цін на газ для України становить 38% - з 130 дол. за 1 тис. куб. м. в 2007 році до 179,5 дол. за 1 тис. куб. м у наступному.
Ставка за транзит російського газу через територію України з 2008 року буде становити 1,7 дол. за тис. куб. м на 100 км., що лише на 6,25% вище, ніж в 2007 році, коли ставка становила 1,6 дол. за тис. куб. м на 100 км відстані.
Наприкінці листопада Росія і Туркменістан домовилися про підвищення вартості газу з 100 до 130 дол. за тис. кубометрів у першому півріччі 2008 року, і до 150 дол. за тис. кубометрів у другому півріччі.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас